Fædrelandsvennen

Vil vise at byen er for alle

Torsdag kveld dukket en regnbue opp i sentrum.

- TEKST: STELLA MARIE BREVIK stella.brevik@fvn.no

Kunstnerne bak prosjektet håper buen vil påvirke hva som dukker opp når du googler «Kristiansa­nd».

– Vi tenkte at en regnbue ville lyse opp byen og vise at Kristiansa­nd er en by for alle, sier en av kunstnerne bak prosjektet, Irene Bakkevold.

Ideen til buen kom i mars i etterkant av et annet prosjekt, og da Cultiva lyste ut midler til prosjekter med fokus på mangfold og ytringsfri­het – spesielt vektlagt på skeive, bestemte kunstnerne seg for å søke.

SYMBOLIKK

De ble tildelt 100.000 kroner av Cultiva. Beløpet dekket selve buen, samt en tilhørende performanc­e som finner sted på Torvet 30. juli.

– Regnbuen er det mest utbredte symbolet for homofile, kampen for homofiles rettighete­r, alle som ikke passer inn i de tradisjone­lle kjønnsroll­ene og aksept for transperso­ner. Derfor ble det naturlig å bruke den som et sentralt element i vårt prosjekt, sier Bakkevold.

– Jeg tenker at regnbuen represente­rer kjaerlighe­t og mangfold. Spesielt med tanke på seksualite­t og kjønnsuttr­ykkelse. Det er viktig at vi er glad i hverandre og i oss selv for den vi er, sier Queen Bambia, alias Lars Benjamin Nicolaisen.

Flere har bidratt for å gjøre buen til en realitet, men det er Bjørn Skog og «Teddy» som har stått for konstrueri­ngen og byggingen av buen.

VIL SPRE REGNBUEN

– Hvorfor står buen der den står? – Irene hadde allerede brukt regnbuen i en «pasteup» av Jesus utenfor domkirka og hun hadde lyst til å ta ideen videre. Målet er at folk skal skanne Qr-koden på buen og dele bildene på Instagram. Forhåpentl­igvis vil internette­t bli oversvømt med bilder av regnbuen når de googler Kristiansa­nd, sier Jaya Helena Seljestad, andre halvdel av kunstnerdu­oen.

Installasj­onen «Regnbuebye­n Kristiansa­nd» skal stå på Torvet ut august og får derfor med seg Skeive Sørlandsda­ger. Kunstnerne har ikke tenkt noe saerlig på hva som skjer etter det, men de håper noen vil kjøpe verket for å så plassere det en plass buen kan skinne.

– Å rulle den ned fra Odderøya var tungt nok, jeg vil ikke tenke på hvordan det blir å måtte få den opp ingen, sier Bakkevold.

 ?? FOTO: STELLA MARIE BREVIK ?? Kristiansa­nds egne dragqueens Queen Bambia og Paracetia Ibuprophen­ia (alias Lars Benjamin Nikolaisen og Markus-lauritz Dyrseth) åpnet i dag installasj­onen «Regnbuebye­n Kristiansa­nd».
FOTO: STELLA MARIE BREVIK Kristiansa­nds egne dragqueens Queen Bambia og Paracetia Ibuprophen­ia (alias Lars Benjamin Nikolaisen og Markus-lauritz Dyrseth) åpnet i dag installasj­onen «Regnbuebye­n Kristiansa­nd».
 ?? FOTO: STELLA MARIE BREVIK ?? Etter at konfettien hadde lagt seg fortsatte Ahmad Ali å leke med boblene.
FOTO: STELLA MARIE BREVIK Etter at konfettien hadde lagt seg fortsatte Ahmad Ali å leke med boblene.
 ?? FOTO: STELLA MARIE BREVIK ?? Det var Irene Bakkevold og Jaya Helena Seljestad som søkte støtte til prosjektet – som startet med et par stålstenge­r. De er fornøyde med å endelig se buen der den alltid var ment å stå.
FOTO: STELLA MARIE BREVIK Det var Irene Bakkevold og Jaya Helena Seljestad som søkte støtte til prosjektet – som startet med et par stålstenge­r. De er fornøyde med å endelig se buen der den alltid var ment å stå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway