Fædrelandsvennen

Den tidligere Start-sjefen jubler for overgangen

Even Øgrey Brandsdal skjønte tidlig at Kristoffer Ajer kunne få en stor karriere. Den tidligere direktøren mener Start fortjener pengene de får av en eventuell Ajer-overgang til Brentford.

- TEKST: SHAYAN JALILIAN Shayan.jalilian@fvn.no

Torsdag meldte The Telegraph at Brentford og Celtic er enige om en overgang for den tidligere Startspill­eren Kristoffer Ajer. Overgangss­ummen skal vaere på 13,5 millioner britiske pund, noe som tilsvarer over 160 millioner norske kroner.

TV 2 har meldt at Ajer skal på medisinsk test hos den nyopprykke­de Premier League-klubben fredag.

Etter det Faedreland­svennen vet, har Start krav på ti prosent av overskudde­t av en eventuell avtale. Det betyr at sørlending­ene vil få etterlengt­ede kroner i klubbkassa dersom overgangen går gjennom.

VIKTIG KLAUSUL

Even Øgrey Brandsdal var administre­rende direktør i klubben da Ajer ble solgt til Celtic i 2016. Som følge av en presset økonomisk situasjon i klubben den gang, var det viktig for Start å få inn en videresalg­sklausul i forhandlin­gene med den skotske storklubbe­n.

Mange klubber var tidlig interesser­t i å hente Ajer fra Start.

Roma, Tottenham, Arsenal, Liverpool, Hertha Berlin, og Paris Saint-germain var blant klubbene som finsiktet stortalent­et, før han i februar 2016 undertegne­t en avtale med Celtic, som den gang ble trent av den norske treneren Ronny Deila.

Etter det Faedreland­svennen vet, ble Ajer solgt for rundt åtte millioner kroner til Celtic, og i dag er Brandsdal glad for at Start kommer til å sitte igjen med en god slump penger som følge av videresalg­sklausulen.

– Start bør naturlig nok framforhan­dle en videresalg­sklausul ved ethvert salg. Det at de denne gangen får en så betydelig oppside, er selvsagt veldig moro og noe klubben fortjener, sier Brandsdal til Faedreland­svennen.

Den tidligere Start-direktøren utdyper hvorfor han mener at det er viktig å forhandle en videresalg­sklausul for spillere.

– Start vil sjeldent vaere et direkte springbret­t til de største ligaene. De beste spillerne må gjennom et par andre nivåer før de oppnår den ultimate guttedrømm­en. Da vil det også vaere helt andre overgangss­ummer, og en videresalg­sklausul vil kunne gi en god økonomisk oppside, forteller Brandsdal, før han legger til at han tidlig forsto at Ajer kunne få en stor karriere:

– Gutten var bare 16 år da han kom til Start, men var et unikum med tanke på tilstedeva­erelse, modenhet, profesjona­litet og dedika

sjon. Han visste tidlig hva han ville da han som unggutt dro til Celtic for å ta de neste stegene.

ØNSKET Å TA NYTT STEG

Landslagss­topperen kom til Start fra Lillestrøm i 2014. I dag står han bokført med 23 kamper med flagget på brystet. Han har spilt 176 kamper for Celtic i løpet av fem år i Skottland, men har den siste tiden vaert klar på at han ønsker seg noe nytt.

– Jeg tror det er viktig for utviklinge­n min at jeg kommer meg til et høyere nivå. Celtic er en enorm klubb som krever at du er på ditt beste hele tiden, men jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan komme, og da tror jeg at jeg må spille i en bedre liga, sa han i et intervju til TV 2 under forrige landslagss­amling i juni.

Brandsdal gleder seg på vegne av Ajer, som nå etter all sannsynlig­het får sitt store ønske oppfylt.

– Det er ikke overrasken­de. Han har tatt de nødvendige stegene og er nå klar for Premier League; verdens tøffeste liga. Hans nye hverdag blir å spille mot de aller største klubbene i verden. Det er faktisk helt sinnssykt kult. Det er bare å gratulere, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kristoffer Ajer gikk fra Start til Celtic for åtte millioner kroner. men Start får 10 prosent av overgangss­ummen når han nå drar til Brentford. Foto: sondre steen holvik
Kristoffer Ajer gikk fra Start til Celtic for åtte millioner kroner. men Start får 10 prosent av overgangss­ummen når han nå drar til Brentford. Foto: sondre steen holvik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway