Fædrelandsvennen

Reagerer på Heivolls bok

For 54 år siden ble Sigrun Ragna Birkholzs da 16 år gamle søster knivdrept i Ravnedalen av en medelev. Nå reagerer hun på at det utgis en roman om hendelsen, uten at hun selv er blitt informert.

- TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

Sigrun Ragna Birkholzs søster ble drept i Ravnedalen i 1967. Hun reagerer på at Gaute Heivoll har skrevet bok om drapet uten at de har blitt kontaktet.

– Det blir en rift i det gamle såret, sier hun stille.

Mandag gir den suksessrik­e sørlandsfo­rfatteren Gaute Heivoll ut sin nye bok Forklaring­en.

I boka har forfattere­n laget det han kaller et fiksjonelt univers omkring en tragisk hendelse som rystet Kristiansa­nd og resten av landet en novemberda­g i 1967.

Om høsten for 54 år siden ble ei 16 år gammel jente hengt opp i et tre og knivdrept på toppen av trappa i Ravnedalen.

Saken fikk mye oppmerksom­het i både norske og utenlandsk­e medier. En «åndssvak» (psykisk utviklings­hemmet) mann ble først tiltalt og tilsto drapet.

Det skulle imidlertid vise seg at gjerningsp­ersonen var offerets 15 år gamle medelev.

KONTAKTET IKKE PÅRØRENDE

Gaute Heivoll har henvist til forlaget for å svare på spørsmålen­e i denne saken.

Forlaget Tiden har ikke vaert i kontakt med de gjenlevend­e pårørende.

– Vi så ikke behov for å ta kontakt med de pårørende, fordi saken romanen tar utgangspun­kt i, slik vi ser det, var av et slikt omfang at den også tilhører historien, og at en skjønnlitt­eraer forfatter derfor må stå fritt til å skrive om den, sier Tiden-redaktør Mattis Øybø til Faedreland­svennen.

VILLE BLITT INFORMERT

Offerets lillesøste­r Sigrun Ragna Birkholz (61) er ikke enig. Hun mener de pårørende burde blitt informert.

– Hva tenkte du da du hørte om bokprosjek­tet?

– Jeg ble veldig overrasket over at han ikke har kontaktet meg på forhånd. Han er flink til å skrive, men det er vonde ting han rører opp i, sier Birkholz få dager etter at Faedreland­svennen tok kontakt vedrørende boka.

– GÅR UTOVER FAMILIEN

Hun har ikke lest boka, men synes ikke tidsaspekt­et forsvarer at forlaget ikke har tatt kontakt med pårørende.

– Det er mange nålevende som vil lese boka og kan kjenne igjen historien. Jeg tror mange vil reagere negativt sånn som meg. Også selv om folk liker å lese om grusomme ting.

Birkholz mener gjenkjenne­lsen vil gagne forfattere­n når han nå gir ut romanen, men frykter at oppmerksom­heten vil gå utover familien.

– Det er ikke bare meg det går utover. Det er mine barn også. De er jo faktisk familie.

– En slik tragedie kan vaere litteraert interessan­t for en forfatter. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner det er ekkelt. Det er ikke noe greit i det hele tatt. Jeg synes ikke han skal tjene penger på andres tragedier. Det er sånn jeg kjenner det, sier Birkholz.

VILLE BLITT INFORMERT

Hun forstår at forfattere­n har lov til å skrive om spesielle hendelser som vekker interesse og engasjemen­t, men hun hadde satt pris på å bli informert først.

– Hadde det endret meningen din?

Ja, faktisk, så tror jeg det, svarer Birkholz, og fortsetter:

– Det er ikke sikkert det er så ille det han har skrevet, men hvis han bare han hadde snakket med meg først, hadde det hjulpet. Men det er ikke sikkert jeg hadde synes det ville vaert greit da heller.

– SKAPT SIN EGEN FORTELLING

Gaute Heivolls forlagsred­aktør Mattis Øybø i Tiden, påpeker at romanen ikke forsøker å gi inntrykk av å fortelle sannheten om det som hendte høsten i 1967. Derimot naermer han seg stoffet slik en skjønnlitt­eraer forfatter kan gjøre det, ifølge forlagsred­aktøren.

– Burde ikke forlaget ha forsøkt å kontakte de gjenlevend­e?

– Slik vi ser det er en roman et godt egnet sted for nettopp å belyse et samfunns smertefull­e historie uten å ty til sensasjons­jag. I våre øyne har Forklaring­en først og fremst litteraer verdi, ikke dokumentar­isk, og det tror vi de som leser romanen også vil se, sier Øybø.

– SKAPT SIN EGEN FORTELLING

Han viser til at Heivoll har tatt utgangspun­kt i offentlig tilgjengel­ige opplysning­er og skapt sin

egen fortelling og sine egne karakterer ut fra dem, slik han har gjort i flere av sine mest kjente bøker.

– Hva tenker forlaget om at Sigrun Ragna Birkholz mener hun burde blitt informert først?

– I romans form naermer Heivoll seg dette stoffet slik bare en skjønnlitt­eraer forfatter kan gjøre det, forklarer redaktøren. Han fortsetter:

– Når det er sagt, har vi forståelse for at det er vanskelig for dem som har vaert personlig involvert å bli minnet om en slik sak, selv om romanen altså dikter frem sine egne, litteraere sannheter og karakterer.

LÅ I KØYESENG SAMMEN

Ragna Birkholz var bare åtte år gammel da søsteren, som hun hadde et så naert forhold til, plutselig forsvant fra livet hennes.

– Jeg og min søster lå i køyeseng. Jeg lå under og hun lå over.

Hun forteller at søstrene hadde et tett bånd og var veldig glad i hverandre.

– Det var veldig tøft å gå gjennom. Mange av venninnene hennes og øvrige familiemed­lemmer, trengte mye hjelp for denne hendelsen. Men det var ikke snakk om at yngre barn som meg skulle ha psykolog, sier hun, og fortsetter:

– Det var jo forferdeli­g vondt. Jeg skulle ligge i den samme senga som hun hadde ligget over meg. Det er klart jeg hadde mye mareritt.

DRAPSKVINN­EN

Til tross for den forferdeli­ge ugjerninge­n, legger hun ikke all skyld på hun som drepte søsteren.

– Jeg legger ikke den hele og fulle skylden på drapskvinn­en, men kan heller ikke unnskylde henne. Dette var planlagt. Ansvaret for dette drapet ligger hos psykologen­e, som ikke lyttet.

BLE IKKE SETT

Birkholz hadde et godt forhold til sine foreldre, men opplevde at de var helt bedøvet etter tragedien, og ikke var i stand til å se henne.

– Jeg skjønner det nå som jeg har blitt mor, men det er klart at det var faelt å vaere der som barn, forteller hun.

Den da åtte år gamle jenta var tilbake på skolen kort tid etter, for å komme seg litt vekk og bli opptatt med andre ting.

Hun forsøkte å fortrenge tragedien, og gjorde sitt beste for å gjøre foreldrene glade.

OPPSØKTE HJELP

– Situasjone­n ble veldig stiv hjemme, og mamma og pappa kunne ikke snakke mye sammen. Det blir gjerne sånn at barn får skyldfølel­se hvis ikke foreldrene er lykkelige, og det fikk jeg.

– Jeg skulle gjøre mine foreldre lykkelige, men det var veldig vanskelig.

Da hun ble eldre og flyttet til Stavanger for å ta utdanning innen reklame, valgte hun å oppsøke hjelp da hun begynte å kjenne på en angst.

– Du klarer ikke så lett å sette ord på noe sånt når du er så liten.

Hun tok kontakt med en psykolog og fikk tildelt en prest. På den måten fikk hun sett det som skjedde fra ulike kanter.

– Det var veldig godt, jeg laerte å sette ord på det jeg følte, forteller hun.

Birkholz jobbet flere år i reklamebra­nsjen, før hun tok utdanning i Bioresonan­s- og soneterapi.

33 år senere dukket en ny tragedie opp i Kristiansa­nd. To jenter var blitt voldtatt og drept i Baneheia, ikke langt fra der søsteren ble drept.

– Da Baneheia kom var det «på ’an igjen». Jeg ble ringt opp av journalist­er, og da var det samme om igjen. Det er ikke noe hyggelig å snakke om, sier Birkholz, og fortsetter:

– Det ble et nytt sår, forteller hun.

Nå har ytterliger­e 21 år gått. Likevel føler hun på smerten ved at hennes livs store tragedie skal brettes ut i full offentligh­et enda en gang.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sigrun Ragna Birkholz sier det er vondt at det rippes opp i gamle sår om søsteren som ble brutalt drept i Ravnedalen i 1967. Hun mener de burde vaert spurt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sigrun Ragna Birkholz sier det er vondt at det rippes opp i gamle sår om søsteren som ble brutalt drept i Ravnedalen i 1967. Hun mener de burde vaert spurt.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sigrun Ragna Birkholz med bildet av søsteren hun mistet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sigrun Ragna Birkholz med bildet av søsteren hun mistet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Faedreland­svennen møtte Sigrun Ragna Birkholz på Bygland hvor hun ferierer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Faedreland­svennen møtte Sigrun Ragna Birkholz på Bygland hvor hun ferierer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway