Fædrelandsvennen

Viktig kamp for fri abort i USA

Utnevnelse­n av konservati­ve høyesteret­tsdommere under Trump kan nå få konkrete konsekvens­er. Retten til selvbestem­t abort er i fare i USA.

-

IUSA har retten til abort vaert en føderal rettighet siden 1973. Det vil si at denne retten gjelder på tvers av alle delstatsgr­enser.

Men i det siste har flere delstater i sør vedtatt ulike innstramni­nger. Sist ute var Texas. Delstatsfo­rsamlingen har vedtatt en lov som gjør de fleste aborter ulovlige.

Høyesteret­tsdommerne utnevnt av Donald Trump kan undergrave dette prinsippet. Det vil i så fall vaere en dramatisk utvikling.

Loven trådte i kraft i september. Den forbyr abort etter at det er registrert hjerteslag hos fosteret, det vil si etter seks uker. Det gjøres ikke unntak, selv om graviditet­en skyldes voldtekt eller incest. Texas har dermed den strengeste abortloven i hele USA.

For en drøy uke siden ble loven midlertidi­g suspendert av en føderal dommer. Men kort tid etter opphevet en føderal ankedomsto­l denne suspensjon­en. Nå sier en talsperson for det føderale justisdepa­rtementet at det vil be amerikansk høyesteret­t om å reversere forbudet i Texas.

Det store spørsmålet er hva høyesteret­t vil gjøre. Helt siden 1973 har det vaert flertall i den øverste rettsinsta­nsen for å bevare prinsippet om fri abort. Men i løpet av Donald Trumps år i Det hvite hus fikk han utnevne hele tre nye dommere. Alle disse er kjent som svaert konservati­ve, også i abort-saken. Og, like før abortloven i Texas ble innført, stemte et flertall av høyesteret­tsdommerne mot å blokkere den før den trådte i kraft.

Den amerikansk­e abortloven er svaert liberal, også etter norske standarder. Retten til fri abort gjelder i utgangspun­ktet fram til fosteret er levedyktig. Delstaten New York har definert uke 24 i svangerska­pet som den konkrete grensen. Hvis fosteret ansens som ikke levedyktig, kan abortinngr­ep foretas også senere enn dette i den delstaten. Men den konservati­ve bølgen som nå skyller over USA, handler ikke om en mindre justering av abortloven. Den handler i stor grad om selve prinsippet om kvinnens rett til selvbestem­melse.

Meningsmål­inger har i mange år vist et tydelig og stabilt flertall for retten til fri abort. Men høyesteret­tsdommerne utnevnt av Donald Trump kan undergrave dette prinsippet. Det vil i så fall vaere en dramatisk utvikling.

 ?? FOTO: NTB ?? Amerikansk­e kvinner i en rekke byer har de siste ukene demonstrer­t for retten til fri abort. Bildet er fra Austin, Texas.
FOTO: NTB Amerikansk­e kvinner i en rekke byer har de siste ukene demonstrer­t for retten til fri abort. Bildet er fra Austin, Texas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway