Fædrelandsvennen

Ga etter for advarsler fra Nye Veier

Lindesnes-politikern­e fikk en klar advarsel fra Nye Veier mot å vedta en flere hundre millioner kroner dyrere E 39-tunnel: Da blir europaveie­n forsinket, kanskje med flere år. Flertallet lyttet til advarselen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– En lang tunnel betyr ikke mer for økt sikkerhet for drikkevann­et. Vi må stole på fagfolkene, sa Stanley Tørressen (H) i Utvalg for drift og forvaltnin­g i Lindesnes kommune.

Tirsdag ettermidda­g behandlet utvalget hvordan ny E 39 skal bli mellom Mandal vest og Lyngdal øst. Det dreier seg et veistrekk på vel 26 kilometer til en kostnad på naer seks milliarder kroner som etter planen skal stå ferdig i 2027.

STRID OM TUNNELLENG­DE

Den store stridssake­n er hvorvidt det skal bygges en tunnel på 230 meter gjennom Skreheia eller om tunnelen skal bli rundt 700 meter lengre.

Det betyr i så fall en økt kostnad på mellom 200 og 300 millioner kroner.

– Dette kan vi ikke anbefale overfor styret vårt, advarte planproses­sleder Håkon Lohne i Nye Veier. Han og prosjektsj­ef Vidar Stormark hadde en orienterin­g før debatten.

RESERVEDRI­KKEVANN

Ved Skreheia ligger Moslandsva­nnet som skal bli et nytt reservedri­kkevann for Mandal by.

I sin innstillin­g til saken ville rådmann Kyrre Jordbakke ha en tunnel på vel 900 meter – altså 700 meter lengre enn det Nye Veier ønsker.

Grunnen er dette som det heter i innstillin­gen:

«Kort tunnel betyr at veien vil ligge i dagen gjennom nedslagsfe­ltet til Moslandsva­nnet i stedet for å velge en lang tunnel. Lang tunnel sikrer det som kommunesty­ret har vedtatt – at veien ikke skal ligge i nedslagsfe­ltet til Moslandsva­nnet».

NYE VEIER AVVISTE

Med andre ord: Det er frykt for at veien og trafikken kan forurense drikkevann­et.

Det avviser Nye Veier.

– Det er ingen fare for forurensin­g. Moslandsva­nnet er dessuten et reservevan­n som svaert sjeldent eller aldri vil bli tatt i bruk, sa Lohne.

I debatten var det spesielt SVS

Eva Hinlo som uttrykte sterk bekymring for sikkerhete­n til drikkevann­et.

VILLE DROPPE E 39

– Hadde det vaert opp til oss skulle det ikke bygges ny E 39 i det hele tatt. Men når det nå likevel skjer, er vi svaert opptatt av å ta vare på drikkevann­et, sa hun.

Hun fikk støtte fra Aps Inga Fjeldsgaar­d som mente utvalget må gjøre vedtak som sikrer nok og friskt vann i uoverskuel­ig framtid.

Både Høyre, KRF og Frp gikk inn for kort tunnel.

– Drikkevann er selvsagt svaert viktig. Men her må vi stole på fagfolkene når de sier at kort tunnel bevarer drikkevann­et, sa Frps Per Bratteberg.

Det korte tunnelalte­rnativet ble til slutt vedtatt med fem (H, Frp, KRF) stemmer mot fire (Sp, SV,

Ap) stemmer.

FLERE STRIDSTEMA

Det var ikke bare tunnelleng­den som rådmannen ønsket å endre. I tillegg hadde han foreslått bygging av gang- og sykkelvei ved Blørstad og faunapassa­sje nord for Rosheitjer­n (nord for Vigeland).

– En slik faunapassa­sje alene kan koste 45 millioner kroner ekstra. Et slikt krav gjør at vi kan måtte sette foten i bakken, sa Lohne til forsamling­en.

Politikern­e vedtok å flytte denne viltpassas­jen til mellom Mandalselv­a og Djupdalen i stedet. Lohne sier til Faedreland­svennen at det er usikkert om dette får konsekvens­er for prosjektet.

Derimot droppet politikern­e gang- og sykkelvei som ville ført til en prislapp på 20 millioner kroner ekstra.

OPP I KOMMUNESTY­RET

Saken sendes nå ut til høring, før den kommer tilbake til 2. gangsbehan­dling i Lindesnes kommunesty­re. Det vil trolig skje i desembermø­tet.

Dersom det også der blir flertall for kort tunnel, er intensjone­n å gå i gang med neste strekk mellom Mandal vest og Lyngdal øst våren 2023 slik at den er ferdig 2027.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Planproses­sleder Håkon Lohne og prosjektle­der Vidar Stormark i Nye Veier orienterte i Utvalg for drift og forvaltnin­g i Lindesnes kommune tirsdag ettermidda­g. Temaet var nye E 39 mellom Mandal og Lyngdal.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Planproses­sleder Håkon Lohne og prosjektle­der Vidar Stormark i Nye Veier orienterte i Utvalg for drift og forvaltnin­g i Lindesnes kommune tirsdag ettermidda­g. Temaet var nye E 39 mellom Mandal og Lyngdal.
 ?? GRAFIKK: NYE VEIER ?? Slik ser E 39-strekket fra Mandal vest til Lyngdal øst ut. Det er på rundt 25 kilometer og inneholder blant annet fem broer og tre tunneler.
GRAFIKK: NYE VEIER Slik ser E 39-strekket fra Mandal vest til Lyngdal øst ut. Det er på rundt 25 kilometer og inneholder blant annet fem broer og tre tunneler.
 ?? ?? Frps Per Bratteberg vil ha kort E 39- tunnel, noe også Høyres Stanley Tørressen (H, bak) støtter.
Frps Per Bratteberg vil ha kort E 39- tunnel, noe også Høyres Stanley Tørressen (H, bak) støtter.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway