Fædrelandsvennen

Politianme­lder Mowi

Mowi i Flekkefjor­d ble mandag politianme­ldt etter at det i forrige uke ble slått fast at rømt oppdrettsl­aks kom fra deres anlegg.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Vi pleier ikke jobbe sånn. Vi foretrekke­r dialog. Men her er det gjentakend­e rømninger fra samme område. Det er tydelig at Mowi ikke har kontroll på produksjon­en, slik loven krever. Selskapet har forsømt seg. Når det skjer om og om igjen, tar ikke selskapet dette alvorlig, sier kommunikas­jonsansvar­lig Pål Mugaas i

Norske Lakseelver til Faedreland­svennen.

Anmeldelse­n kommer samtidig som Mowi har varslet at selskapet vil søke om å få etablere tre produksjon­sanlegg for laks i skjaergård­en utenfor Søgne.

FIRE ÅR

Norske Lakseelver peker på at det de fire siste årene er tatt rømt oppdrettsl­aks i Kvina, Åna-sira og Sokna.

– Genetiske analyser viser at de to siste årene har fisken kommet fra Mowis anlegg rundt Hidra, skriver Mugaas.

Den rømte fisken i 2018 er det ikke tatt prøver av. I 2019 ble det også levert inn prøver fra rømt oppdrettsl­aks. Da ble saken lagt bort av Fiskeridir­ektoratet, fordi det ble levert under 50 fisk og at bevisgrunn­laget var for lite.

Året etter, i 2020, leverte elveeierne inn 70 skjellprøv­er og 42 fettfinner for dna-analyse. Mowi erkjente da at 39 av de 42 fiskene kom fra dem, og rapportert­e dem deretter som rømt.

I år erkjenner Mowi at 30 dnatestede laks som er tatt i de naermeste vassdragen­e, kommer fra selskapet. Men Mowi mener det er for tidlig å slå fast hvilke anlegg laksen har rømt fra.

– Mowi har sagt til oss at de nå vil registrere 42 fisk som har rømt, ettersom det er det antallet de har fått til analyse. Det er en vits, og viser med all tydelighet at de ikke skjønner alvoret for villaksen, skriver Mugaas.

ALVORLIG

Det er første gang Norske Lakseelver anmelder et oppdrettss­elskap etter rømninger.

– Vi snakker om en ødeleggels­e av naturmangf­oldet i Norge, og det er alvorlig. Derfor går vi til dette uvanlige skrittet, skriver Mugaas.

Han viser til Havforskni­ngsinstitu­ttet som har slått fast at seks av ni laksebesta­nder i Norge er påvirket av gener fra oppdrettsl­aks.

Norske Lakseelver og Kvina Elveeierla­g har anmeldt Mowi etter naturmangf­oldlovens krav til aktsomhet og plikten til hindring av ytterliger­e forringels­e av naturen.

Mowi er også anmeldt for brudd på akvakultur­lovens krav om systematis­ke kontrollti­ltak.

TAS ALVORLIG

Da Mowi offentligg­jorde dnaprøvene fra laksen i forrige uke, skrev kommunikas­jonssjef Eivind Naevdal-bolstad i Mowi at selskapet ser alvorlig på rømningene:

«De siste tre årene har vi meldt om mistanke om rømming ved to tilfeller. I 2019 rømte det én fisk fra Pinnen, og i 2020 ble det rapportert om rømmingen som resulterte i 41 fisker som ble bekreftet å vaere fra Mowi. Med de siste analysene, så har det blitt bekreftet rundt 100 rømte laks fra Mowi siden 2019. Vi har stående rundt 4,5 millioner fisk i Agder, og de skal vi rett og slett holde i anleggene våre. Derfor ser vi svaert alvorlig på at det har rømt 100 laks siden 2019 i Agder.»

 ?? FOTO: KJELL OSKAR STRØMLAND/ARKIVBILDE ?? 11. juli i sommer tok Kjell Oskar Strømland denne oppdrettsl­aksen på 8,1 kilo i Åna Sira. Laksen er én av de mange som ble sendt til Dna-analyse, for å avklart hvor den hadde rømt fra.
FOTO: KJELL OSKAR STRØMLAND/ARKIVBILDE 11. juli i sommer tok Kjell Oskar Strømland denne oppdrettsl­aksen på 8,1 kilo i Åna Sira. Laksen er én av de mange som ble sendt til Dna-analyse, for å avklart hvor den hadde rømt fra.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway