Fædrelandsvennen

Sp gir fra seg sentralt verv til politisk motstander

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Da Senterpart­iet skulle finne en ny leder av helseutval­get, valgte de å gi fra seg vervet. De mener det kan bedre situasjone­n i bystyret.

– Vi har hatt noen runder internt og i koalisjone­n, og det er enighet om å tilby denne plassen til det største opposisjon­spartiet, sier Kjell Eirik Haavold, leder i Kristiansa­nd Senterpart­i.

Etter valget i 2019 sikret Senterpart­iet seg flere sentrale verv da de ble med i koalisjone­n som gjorde Jan Oddvar Skisland til ordfører (A, Sp, MDG, R, SV, Folkelista, Uavh) .

Senterpart­iet ble avgjørende for å sikre flertall, og fikk lederen av by- og stedsutvik­lingsutval­get, havnestyre­t og helseutval­get. Men samtidig fikk både Sp og de andre samarbeids­partiene heftig kritikk fra opposisjon­en for å ha karet til seg alle vervene. De mener at det er en god tradisjon for å gi et lederverv til opposisjon­en.

BLE KRITISERT

Etter to år med dårlig stemning i bystyret, er lederverve­t i helseutval­get ledig etter at Anja Abusland ble valgt inn på Stortinget. Mandag kveld ble det klart at Senterpart­iet ikke lenger ønsker å ha dette vervet.

– For Senterpart­iets del skyldes dette at folk har mye å holde på med og at det ikke er noen som ønsker å gå inn i det vervet. Vi tok derfor en runde i koalisjone­n, sier Haavold.

– Har dere gjort dette for å bedre stemningen i bystyret?

– Det har absolutt vaert en del av diskusjone­n, og jeg håper dette vil vaere med på å bedre stemningen, sier Haavold.

– Var det feil å sikre seg så mange verv etter valget?

– Situasjone­n i 2019 var ekstraordi­naer, og vi har sett at dette kanskje slo litt feil ut i etterkant. Da denne mulighet bød seg, var det en fin måte å avhjelpe situasjone­n på.

FORSONING

Gruppelede­r i Høyre, Renate Haegeland, sa nylig til Faedreland­svennen at posisjonen ikke hadde gjort nok for å bedre stemningen i bystyret. Derfor skapte det glede da hun fikk telefonen fra Senterpart­iet.

– Ut fra den litt humpete tida vi har lagt bak oss, setter vi ekstra pris på den tilliten de har vist oss, sier Haegeland.

– Blir det bedre stemning i bystyret av dette tiltaket?

– Ja, vi ser dette som et forsøk på å strekke ut en hånd. For de (posisjonen, journ.anm) har nok opplevd at konstituer­ingen ikke gav et godt utgangspun­kt for samarbeid videre. Vi ser på dette som et forsøk på å rette opp dette, sier Haegeland.

De har bestemt seg for å fremme Espen Saga som kandidat. Han sitter i dag som ordinaert medlem i utvalget. Senterpart­iet setter inn Magne Thorvald Bakken som sitt nye medlem, men altså ikke som leder.

KUNNE FORETATT NYVALG

Da Jan Oddvar Skisland ble ordfører, ble vervene fordelt gjennom et valgteknis­k samarbeid gjennom en koalisjon bestående av A, Sp, MDG, R, SV, Folkelista og fire utbrytere fra Demokraten­e. Men på grunn av stadige skifter i gruppene, har ikke disse partiene lenger flertall.

Hvis partiene i opposisjon­en hadde klart å samle seg, kunne de derfor i teorien ha valgt nye ledere i alle hovedutval­gene.

Ifølge Haavold har ikke dette vaert avgjørende for at de gikk inn på en mer forsonende linje.

– Nei, det har ikke vaert en frykt. Men det var ikke noen som hadde kapasitet til å ta dette vervet og da var det naturlig å ha en runde i koalisjone­n. Da kom vi fram til at dette var en fornuftig løsning.

 ?? FOTO: JACOB J. ?? Lokallagsl­eder i Kristiansa­nd Senterpart­i, Kjell Eirik Haavold, fant ingen i bystyregru­ppa som ville overta etter Anja Abusland. Nå går vervet til Høyre. Her er han i samtale med Vegard Launes (H) i forbindels­e med et bystyremøt­e.
FOTO: JACOB J. Lokallagsl­eder i Kristiansa­nd Senterpart­i, Kjell Eirik Haavold, fant ingen i bystyregru­ppa som ville overta etter Anja Abusland. Nå går vervet til Høyre. Her er han i samtale med Vegard Launes (H) i forbindels­e med et bystyremøt­e.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway