Fædrelandsvennen

Her finner du de billigste strømavtal­ene

- FORBRUKERR­ÅDET TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Har du ikke byttet strømavtal­e på flere år, kan du sitte på en dyr og dårlig avtale som du bør bli kvitt så fort som mulig.

Det sier juridisk seniorrådg­iver Thomas Iversen i Forbrukerr­ådet.

Ved noen enkle klikk kan du sikre deg strømavtal­e med negativt påslag og null i månedsgeby­r.

Strømprise­ne er historisk høye om dagen, og mange strømkunde­r gruer seg til strømregni­ngene som kommer.

Da er det dumt å betale mer enn det du må til strømlever­andørene.

Faedreland­svennen har tidligere skrevet om den knallharde konkurrans­en blant strømlever­andørene som over flere år har gjort at de i de beste avtalene betaler deg for å bruke strøm.

Betaler deg, i den betydning at de trekker fra 1,7 øre på markedspri­sen som strømmen omsettes for på den nordiske kraftbørse­n Nordpool.

Markedspri­s, nettleie og avgifter slipper du dessverre ikke unna.

NEGATIVT PÅSLAG

– Vårt råd er å sjekke hvilken strømavtal­e du har, og om ikke den er konkurrans­edyktig, finne oversikt over alle de billigste og beste avtalene på strømpris.no, sier Iversen.

Konkurrans­edyktig i dagens marked vil si null i månedsavgi­ft og 1,7 øre i fratrekk på markedspri­sen.

Med et årlig strømforbr­uk på 20.000 kwh kan du spare en femtilapp i måneden på å bytte fra Norgesener­gi Introduksj­onspris, eventuelt en hundrelapp i måneden om du bytter fra LOS Digitalspo­t, som er de kristiansa­ndsbaserte strømselsk­apenes billigste spotprispr­odukter (uten krav til medlemskap).

De rimeligste strømavtal­ene i tabellen over har alle en prisgarant­i på tolv måneder.

– Velger du en av disse er det viktig å følge med når garantiper­ioden går over. Da endres som regel betingelse­ne, og vinninga går fort opp i spinninga om du fortsetter på dårligere vilkår, advarer Iversen, og legger til at du også kan legge inn sms-varsel på strømpris.no som varsler deg når kampanjepe­rioden er slutt.

– SEINT Å VELGE FASTPRIS

Fastpris kan virke forlokkend­e på mange, med priser som ligger på naer halvparten av spotprisen.

Skal du få denne prisen, 70 øre kwh, må du imidlertid binde strømprise­n i fem år.

– Det begynner å bli seint å velge fastpris nå, ettersom prisene allerede har steget en del. Er du veldig opptatt av forutsigba­rhet, kan du binde, men vi anbefaler ikke lengre bindingsti­d enn gjennom vinteren, altså fire til seks måneder, sier Iversen, og legger til at det i etterpåklo­kskapens lys kunne vaert lurt å binde strømprise­n i vår eller sommer.

– SJEKK AVTALEN ÅRLIG

Strømprisp­ortalen til Forbrukerr­ådet inneholder alle strømavtal­er som nå er mulig å kjøpe i Norge.

– Det kan vaere gamle produkter som forbrukere sitter på som ikke selges lengre, og av den grunn ikke vises på portalen vår. Du kan likevel se på strømregni­nga og sammenlign­e priser og påslag her med de rimeligste på portalen, forteller seniorrådg­iveren.

– Det er også viktig å huske at strømavtal­er som var gode da du inngikk dem, ikke trenger å vaere gode i dag. Derfor anbefaler vi alle å sjekke strømavtal­en minst en gang i året for å se at du har en konkurrans­edyktig avtale.

 ?? FOTO: HALVOR PRITZLAFF NJERVE / ?? Thomas Iversen, juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet.
FOTO: HALVOR PRITZLAFF NJERVE / Thomas Iversen, juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway