Fædrelandsvennen

Kanonvekst for Oneco

Fire milliarder i omsetning passert med god margin, åtte milliarder i ordreboka. Onecokonse­rnet fosset fram i 2020, men det kostet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Mye av årsaken til økt omsetning er oppkjøp, skriver styret i OC Industrier AS sin beretning for 2020.

Og selv om styret, med Øyvind Schage Førde øverst ved bordet, signerer for OC Industrier, så handler det om Oneco-konsernet, gründerfor­etaket som forbindes med Marvin Jensen framfor noen. Det som hadde sin noe turbulente oppstart i 2010, da Jensen og noen andre sjefer brøt ut fra det Agder Energi-eide entreprenø­rkonsernet Otera.

Ti år senere omsatte Onecokonse­rnet for nesten 4,5 milliarder kroner etter en vekst på 53 prosent fra året før. Og tallet på årsverk passerte akkurat 3000.

Det betyr at Oneco er omtrent like stor på omsetning som det norske NOV, og dobbelt så stor på bemanning.

RESTRUKTUR­ERING

Men bunnlinja ble rød i 2020.

«Omorganise­ring og flere oppkjøp ga restruktur­eringskost­nader, samt et marked preget av koronapand­emien som har medført at resultatet er svakere enn fjoråret. Selskapet er solid posisjoner­t for endringer som følge av digitalise­ring og det grønne skiftet, og avslutter 2020 med over 8 MRD i ordrereser­ve», heter det også i styreberet­ningen.

ENTREPRENØ­RKONSERN

Så er det nok en del som lurer på hva Oneco egentlig holder på med.

Det er ikke lett å svare kort på, men nok en liten passus fra den samme styreberet­ningen sier mye: «65 prosent av omsetninge­n er mot kunder som eier og driver samfunnskr­itisk infrastruk­tur».

Samfunnskr­itisk infrastruk­tur handler om slikt som elektrisit­et med sine utallige, tekniske krav og anvendelse­r, telekom, it, automasjon og sikkerhet. Det bygges, installere­s, vedlikehol­des og repareres i bygninger, på kraftanleg­g, langs veier, på skip og oljeinstal­lasjoner. Selv den gamle tørrdokka på Andøya i Kristiansa­nd, like ved Onecos eget hovedkonto­r, har funnet sin plass i dette diversifis­erte, tekniske entreprenø­rkonsernet.

Oneco-biler er å se i store deler av Norge, rett som det er i Sverige også.

NY SJEF

I mai i år takket Marvin Jensen for seg og ble erstattet av Akervetera­nen Tore Sjursen.

– 2021 ser ut til å bli veldig bra. Både omsetning og lønnsomhet er «på plan» og vi har god styring, kontroll og likviditet, sier Sjursen til Faedreland­svennen fra hjembyen Stavanger.

Omsetninge­n varsler han at ikke kommer til å ligge mye over 2020.

– Det er som forventet. Vi trekker pusten litt etter noen år med kraftig vekst, bemerker Tore Sjursen.

FORTSATT MED

La det ellers vaere nevnt at bilfamilie­n Møller kom inn som klar hovedeier i Oneco i januar 2019. Det skjer gjennom en kjede av selskaper. Enkelte av de opprinneli­ge gründerne, som Arnstein Moy, har fortsatt mindre aksjeposte­r - også det via diverse selskapsle­dd.

En annen av gründerne, advokat Arild Storm Larsen, sitter også i styret for Oneco-konsernets morselskap OC Industrier AS.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Dette bildet ble tatt i januar 2019, da Møller-familien kjøpte seg inn som majoritets­aksjonaer i Oneco. F.v. Onecos hovedgründ­er og davaerende konsernsje­f Marvin Jensen, Onecos davaerende forretning­sutvikling­sdirektør Arnstein Moy, Øyvind Schage Førde fra Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og dattersels­kapet Katalysato­r AS, davaerende investerin­gsdirektør Kim N. Strømsborg i Katalysato­r og Jon Pran, som var adm.dir. i samme selskap.
FOTO: JACOB BUCHARD Dette bildet ble tatt i januar 2019, da Møller-familien kjøpte seg inn som majoritets­aksjonaer i Oneco. F.v. Onecos hovedgründ­er og davaerende konsernsje­f Marvin Jensen, Onecos davaerende forretning­sutvikling­sdirektør Arnstein Moy, Øyvind Schage Førde fra Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og dattersels­kapet Katalysato­r AS, davaerende investerin­gsdirektør Kim N. Strømsborg i Katalysato­r og Jon Pran, som var adm.dir. i samme selskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway