Fædrelandsvennen

Punktert ball

Mye vil ha mer, og fanden vil ha fler. Fotballen har lenge vaert big business.

-

I2022 skal VM i fotball arrangeres i Qatar. Fifapresid­ent Joseph Blatter gjorde tildelinge­n kjent fra hovedkonto­ret i Zürich 2. desember 2010 – noen minutter etter at han hadde tildelt Russland mesterskap­et i 2018. Avgjørelse­n var kontrovers­iell, for å si det mildt, og siden har diskusjone­n gått.

I artikkelen «Qatarstrof­en» (18. sept. 2013) gir journalist Lars Sivertsen i fotballmag­asinet Josimar mange eksempler på hvordan personlige interesser og politisk press førte til at de 24 medlemmene i FIFAS eksekutivk­omité stemte fram ørkenstate­n som arrangør. Vi skal se naermere på noen få.

I 2010 gjorde britiske Sunday Times intervjuer av komitémedl­emmer og en tidligere generalsek­retaer i FIFA med skjult kamera. Avisen publiserte videoen, hvor det blant annet kom fram at minst to medlemmer ble betalt 1,5 millioner dollar for å stemme for Qatar. Andre signerte gunstige eiendomsav­taler, og atter andre ble «sponset» av Hamad bin Khalifa Al Thani – emiren av Qatar. Året etter ble Mohammed bin Hamman, Qatars mann i Fifa-komiteen, utestengt – han hadde forsøkt å kjøpe stemmer for å vinne over Blatter i det foreståend­e presidentv­alget. Om ikke det var nok, ble det senere lekket en e-post fra generalsek­retaer Jérôme Valcke der han røpet at Qatar «kjøpte» VM.

I 2007 kom Nicolas Sarkozy til makten i et økonomisk kriseprege­t Frankrike. Den første statsleder­en som besøkte ham i Paris, var emiren av Qatar. Besøket resulterte i at emiren kjøpte militaerut­styr for 2 milliarder og bestilte 60 fly av typen Airbus. Noen år senere, i november 2010, kom kronprinse­n i Qatar til Sarkozy i Elyséepala­sset, hvor også Michel Platini og en representa­nt for fotballklu­bben PSG befant seg. Møtet endte med at Qatar Sports Investment kjøpte PSG. I tillegg overtok Al Jazeera Sport, Al Thani-familiens tv-kanal, rettighete­ne til å vise Ligue 1. De betalte godt. En uke senere stemte Platini for at Qatar skulle få VM. U etisk forretning­sførsel har ridd FIFA siden João Havelanges periode som president (1974-1998). Etterfølge­ren, Joseph Blatter, viderefore­dlet arbeidsmet­odene fram til han måtte gå av i 2015 på grunn av suspekte pengeoverf­øringer til Platini. Begge ble dømt, og fikk flere års utestengel­se fra fotballen. 14 av eksekutivm­edlemmene som stemte for Qatar 2022 har også blitt mistenkt for korrupsjon eller fått dom, og enkelte har til og med blitt kastet ut av organisasj­onen.

Diskusjone­n rundt Qatar-tildelinge­n handler også om menneskere­ttigheter. Både Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch er bekymret for situasjone­n til de om lag to millioner fremmedarb­eiderne i Qatar, som utgjør vel 90 prosent av arbeidssty­rken, og det rapportere­s at flere hundre har mistet livet under byggingen av Vm-arenaer. Josimar har også hatt journalist­er til stede i Doha, hvor de har avdekket forferdeli­ge forhold under det såkalte kafalasyst­emet, som sterkt begrenser arbeiderne­s bevegelses­frihet. Redaktør Håvard Melnaes er klar på at Qatar bevisst bruker store mesterskap som propaganda­verktøy, og han har lenge ment at de slavelikne­nde kontrakten­e arbeiderne får, burde utløst en boikott av internasjo­nale arrangemen­ter i landet. Men det er pengene som styrer. Derfor har Qatar arrangert blant annet VM i håndball (2015), sykling (2016) og friidrett (2019). Norsk boikott av VM i fotball blir det heller ikke. En avstemning på Nff-tinget 20. juli i år ga flertall for deltakelse – om vi skulle kvalifiser­e oss. En boikott ville ifølge NFF fått store økonomiske konsekvens­er og muligens ført til utestengel­se fra Fifa-turneringe­r i framtiden.

«Qatarstrof­en» innledes med en historie om The Times, som ble grundig lurt i 2013. Avisen hevdet at Al Thani-familien i Qatar ville betale enorme summer for å få verdens ledende klubber til landet hvert andre år for å spille i noe de kalte The Dream Football League. Da sjefskorre­spondenten ringte rundt til de aktuelle britiske klubbene for en kommentar, var det ingen ledere som stilte kritiske spørsmål. De var overbevist om at herskerne i Qatar kunne få til noe slikt. A visen måtte dementere, men historien kan likevel leses som et forvarsel. Forsøket på å danne en europeisk superliga tidligere i år ble tuftet på samme grunn. Deltakelse ville gi stor økonomisk fortjenest­e til de inviterte klubbene. Men grådighete­n utløste høylytte protester og fordømmels­e fra Uefa, Premier League, politikere, supportere og journalist­er. I Faedreland­svennen 19. april skrev politisk redaktør Vidar Udjus at ligaen var «galskap» og at den måtte stoppes. Den ble heldigvis skrinlagt. Klubbenes troverdigh­et er imidlertid fortsatt tynnslitt. T iden der gleden ved spillet og kjaerlighe­ten til fansen var drivkrafte­n for klubbeiere og spillere, er ugjenkalle­lig borte. I dag er økonomi og business viktigst. Ballen er punktert. Spør bare Newcastle Unitedsupp­orterne, som nå heier på en klubb som eies av Public Investment Fund fra Saudi-arabia – med den beryktede kronprins Mohammed bin Salman i spissen. Plutselig ble klubben verdens rikeste. Men til hvilken pris?

Tiden der gleden ved spillet og kjaerlighe­ten til fansen var drivkrafte­n for klubbeiere og spillere, er ugjenkalle­lig borte.

 ?? FOTO: NTB ?? Newcastle United-supportern­e heier nå på en klubb som eies av Public Investment Fund fra Saudi-arabia – med den beryktede kronprins Mohammed bin Salman i spissen. Plutselig ble klubben verdens rikeste. Men til hvilken pris? spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB Newcastle United-supportern­e heier nå på en klubb som eies av Public Investment Fund fra Saudi-arabia – med den beryktede kronprins Mohammed bin Salman i spissen. Plutselig ble klubben verdens rikeste. Men til hvilken pris? spør artikkelfo­rfatteren.
 ?? lektor, Tangen vgs. ?? JAN OLE MIKALSEN,
lektor, Tangen vgs. JAN OLE MIKALSEN,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway