Fædrelandsvennen

Løsningen er vindmøller

Det er vindmøller som skal få gang i det norske grønne skiftet, for der er ingen andre gode muligheter. Vindmøllep­arker til havs er mye dyrere og vanskelige­re å etablere og gir mye mindre energi enn kjempestor­e vindmøller på landjorda.

-

● Det er vesentlig å gi forklaring­er for motargumen­ter, som aktuelt nylig kom fra Petter Kvinlaug 16. oktober her i avisen. Der er mange bruksområd­er for olje, eksempelvi­s asfalt og plastikk, men det er bruken av olje som energikild­e som til flybensin, til oppvarming eller tungolje til skip, som var hensikten med innlegget. Det var meningen å forklare, at vi har teknologie­n til å erstatte olje, gass og kull som energikild­er med grønn energi i vind, sol og vann. Der var faktisk en ytterlig beskrivels­e for å forstå nødvendigh­eten av dette i mitt siste innlegg, som ble fjernet av debattreda­ksjonen.

Grønne tiltak som elektrifis­ering av oljeplattf­ormer eller å produsere hydrogen kan ikke la seg gjøre, fordi der vil mangle strøm til formålet både nå og i fremtiden uten vindmøller på landjorda, hvilket har vaert framme i nyhetene i den seneste tid.

Et motargumen­t er at vindmøller står stille i Danmark, når det blåser. Det skyldes, at det ikke kan betale seg for vindmøllee­ieren å ha vindmøller i drift, som skyldes balansemar­kedet. Balansemar­kedet skal gi sammenheng mellom forbruk og produksjon av el hver eneste time. El er dyrt å lagre, og el forbrukes når det er produsert. Store vindmøller produserer el ved vindhastig­heter ved 3-4 meter i sekundet.

Vinden er kraftigere jo høyere man kommer opp i atmosfaere­n.

Byvekstavt­aler er mer merkverdig enn at den avgående regjering lager statsbudsj­ett for neste år, når den viktigste oppgave for enhver regjering nettopp er statsbudsj­ettet. Byvekstavt­aler er mer merkverdig enn at partiet Pasientfok­us kom på Stortinget med et mandat med 4908 stemmer. Byvekstavt­aler er et håpløst resultat med en skog med bompengest­asjoner i alle større byer og bør naturligvi­s avskaffes så hurtig som mulig. Det er en feil at det er hver kommune som skal finne tiltak for å sørge for at Co2-utledninge­n ikke øker. Der bør finnes en nasjonal strategi for hele Norge, slik at elforsynin­g er sikret for industri og borgere for fremtiden og det grønne skifte. Løsningen er kjempestor­e vindmøller på landjorda, som sikrer billig strøm til det grønne skiftet og fremtidens arbeidspla­sser. JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ??
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway