Fædrelandsvennen

«Høykultur» i Faedreland­svennen?

Foreløpig er det bare kulturreda­ktør Blågestad som viderebrin­ger sin «kunstfagli­ge kompetanse» om Kunstsiloe­n (eller Pengesluke­t om man vil).

-

● I frustrasjo­n over at Fuglestad ikke får det han ønsker fra staten trekker Blågestad inn distriktsp­olitikken. Vaersågod bare for Ap og Sp å punge ut. Tangen-samlingen sammenlign­es og sidestille­s med Nasjonalmu­seet og Munchmusee­t, ja ikke mindre. Med nasjonal og internasjo­nal interesse!? Du verden! Litt vel mye Møllers tran, eller? Ja, det er vanvittige summer som er brukt på disse prosjekten­e i hovedstade­n. Overskride­lser over en lav sko. Overskride­lser på nasjonale museer kan vel ikke vaere et argument for et nytt pengesluk i Kristiansa­nd. Utsettelse­r etter utsettelse­r blir selvfølgel­ig overskride­lser. Det er vel derfor de ber om ekstraordi­naere midler også. Tenk å gjøre det så vanskelig, Fuglestad. Bare en telefon til kunsteier, eller er det dårlig dekning? Tangen er vel god for 10-12 milliarder fortsatt.

Et lite tips, Astrup-fearnley-museet i Oslo har vaert drevet av en privat stiftelse siden 1993. Kunst, bygging og drift. Sannelig, noen ordentlige filantrope­r der. Og de ser ikke ut til å vaere rikere enn Tangen. Tenk det, Blågestad. Dette er privatpriv­at (et nytt uttrykk du bruker), og det er ikke Pengesluke­t på Silokaia. Det må vel mer kalles offentligo­ffentlig. Du snakker om entusiasme rundt kunstsiloe­n. Hos de ansatte med millionløn­n, kanskje? Kan vel umulig vaere kunsten? Kan det vaere mer snevert?

Ja, hvordan var interessen på en utstilling i Arendal litt tilbake i tid. Var vel ikke allverden. (For spesielt interesser­te, ta en titt på Tangens promoterin­g i Faedreland­svennen tilbake til 8. feb. 2018, side 42).

Skal det vaere kulturreda­ktøren som har definisjon­smakt over hva som er godkjent kunstuttry­kk? For noen uker siden gikk Blågestad til frontalang­rep på den kjente kunstneren Per Fronth med antydninge­r om at han drev luksuspros­titusjon. Ja, det var uttrykket hun brukte. Fratatt all integritet og aere. Det «obskøne» var at han hadde laget kunst som noen ville ha. Ja tenk det. Som de sågar har betalt av sine egne beskattede midler. For en vederstygg­elighet, slik kan vi ikke ha det.

Nei, skal det vaere innafor må selvfølgel­ig helst ingen like det, men allikevel vaere med på å betale. Skal man bruke Blågestads uttrykksfo­rm så er det vel ingen «vanlige folk» som er i tvil om hvem som har «lagt seg på rygg» og for hvem i denne byen. Og etter beløpene å bedømme må det minst vaere luksusluks­us. Ingen nevnt ingen glemt.

Må heller ikke glemme Blågestad angrep på Krf-leder Ropstad i abortdebat­ten tidligere i år. I mangel på saklig argument endte det med at i Ropstad sitt tilfelle var det for sent med angrepille­n. For et infamt angrep, kanskje spesielt fra en kulturreda­ktør.

Kan ikke huske å ha sett noen beklagelse fra hverken kulturreda­ktør Blågestad selv eller fra sjefredakt­ør Ljøstad. Fikk du ikke gjennomsla­g med «kildesorte­ring», selv internt, sjefredakt­ør? Var ikke selve ideen å holde folk igjen, tenke seg om før de trykket på «send».

Til slutt må jeg gratulere Einar Øgrey Brandsdal med en innertier av et innlegg i Faedreland­svennen torsdag 14. oktober om nettopp kunstsiloe­n. At det er fulltreff er tydelig på reaksjonen fra de som virker å vaere fratatt en illusjon om et luftslott. Da er det mange sure oppstøt, som Sv-politikere­n selv kaller det, allerede neste dag. Minst 9. Får bare ønske god bedring. KÅRE SIVERTSEN

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway