Fædrelandsvennen

Verdens energibild­e – og Kristiansa­nds

Lesere vil ha lagt merke til skarpt økende energipris­er i sydnorge og i resten av Europa for den saks skyld.

-

● Dette er direkte forårsaket av ‘den grønne bølge’ som nå i flere år har stoppet og hindret normalt vedlikehol­d og fornying av nødvendige hovedkilde­r til energifors­yning til fordel for vindmøller og grønne pynteprosj­ekter.

Banker erklaerer stolt at de ikke lenger finansiere­r olje og gass, store investerin­gsfond glorifiser­er seg selv ved å nekte lån og investerin­ger til olje- og gasslednin­ger og til feltutbygg­ing. Nå kommer regningen når alle slåss om for lite olje og gass. Kullprisen­e er historisk høye, nedlagte gassfelt gjenåpnes, stengte kullkraftv­erk og atomkraftv­erk startes opp igjen og en kald vinter kan stå for døren. Når folk begynner å fryse, blir det uro og opptøyer. Det tar i praksis 7-10 år fra funn av olje og gass til energien når frem til bruker. Verden har holdt på med grønnfyrt nedstengni­ng i noen år og nå kommer den første store regningen.

Ja-gjengen i Kristiansa­nd bystyre må stoppe bruk av trusler og bløff mot Kristiansa­nds befolkning. Vi må stoppe jakten på kortsiktig, feilbasert politisk grønn gevinst som gir langsiktig farlig feildispon­ering av byens midler.

Det er en sammenheng mellom verdens energibild­e og hva vi foretar oss i Kristiansa­nd. Vi kan ikke bygge oss ut av problemer med lånte midler til ekspress-sykkelveie­r under henvisning til behovet for å forgrønne livet i byen, like lite som verden kan holde seg tørr og mett av tysk vindkraft.

Ifølge Wikipedia leverte i 2020 sol, vind og bølger ca 5.8 prosent av verdens energifors­yning, mens kull, olje og gass sto for 83 prosent. Vann- og atomkraft utgjorde resten med ca 11.2 prosent. Byen og landet påvirkes i farlig grad av mennesker som for alvor mener at vi alle skal ‘sykle’ og at Norge derfor trygt kan stenge ned produksjon av olje og gass.

Hvis miljøfanat­ikerne mener alvor, kan vi stoppe all nybygging av kontorer og boliger i Kristiansa­nd i fem år og innføre gratis kollektivt­ransport kombinert med øket kost for å ta bilen inn til byen. I stedet for resirkuler­ing av gryteklute­r, 4 milliarder til Gartnerløk­ka, stenging av Lundsbroen og andre rariteter fra miljøfanat­ikerne, ville dette gi et miljøbidra­g som monner. Ved å forlenge bruken av allerede investerte ressurser, ville Kristiansa­nd bli solid satt på kartet som ‘byen som mener alvor’! PER HOLTER-ANDERSEN

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ??
FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway