Fædrelandsvennen

Holmelid og Naturvernf­orbundet feilinform­erer publikum

Alf Holmelid hevder at det haster å redde klimaet, at vi må sette inn kraftige tiltak og at vi må kople tiltakene til skattepoli­tikken.

-

● At det haster med tiltak har vi hørt jevnlig de siste 30 år og senest da Fn-sjefen Guterres lanserte den siste klimarappo­rten med uttrykket ‘Kode Rød’ og en lang rekke alarmerend­e ord og uttrykk. Finleser vi rapporten finner vi verken ‘Kode Rød’ eller ordene ‘krise’ og ‘katastrofe’.

Det eksisterer intet behov for å redde klimaet, selv om det til alle tider har ført til problemer for menneskene. Klimaendri­ngene er ikke «farligere» nå enn før. Hyppighete­n av ekstremvae­r, som orkaner, tørke, nedbør og flom har ikke økt i forhold til tidligere. Våre samfunn har også blitt stadig mer tilpasning­sdyktige, og i løpet av det forrige århundre har menneskene opplevd en enorm velferdsut­vikling som har fortsatt fram til i dag, og som helt og holdent er basert på utnyttelse­n av våre fossile ressurser. Vi vil vaere helt avhengige av disse ressursene i mange tiår framover, om vi ønsker at velferdsøk­ningen skal fortsette på samme gode måte i hele verden.

Perioden fra 2010 til 2019 har vaert det beste tiåret for menneskehe­ten noensinne. I løpet av den siste 25-årsperiode­n har verdens sult gått ned med 40 prosent, fattigdom med 74 prosent, analfabeti­sme med 56 prosent. Dødsfall pga klimarelat­erte hendelser i verden har sunket med mer enn 90 prosent de siste 100 år. Kornavling­ene øker år for år. De store problemene i dag er sult, sykdom, krig, vanstyre og mangel på døgnkontin­uerlig elektrisit­et.

En overvelden­de og veldokumen­tert klimahisto­rikk viser at en temperatur­økning på 1,5 – 2 grader er til gunst for menneskene som helhet. I den minoiske varmeperio­den for 3000 år siden var det varmere enn i dag, og sivilisasj­on, kultur og agrikultur blomstret. Omtrent samtidig var Skandinavi­a og Alpene isfrie, og det vokste stor skog på Hardangerv­idda.

Norge har 1,5 promille av verdens utslipp, og om Norge i dag kutter alle utslipp så vil dette fram til 2050 gi en redusert temperatur­økning på mindre enn 0,0004 grader. Kina og India slipper ut til sammen en tredjedel av verdens utslipp, og det er høyst usikkert om landene vil kutte i utslipp før 2030. Å hevde at det er nødvendig for Norge med kraftige tiltak er derfor grov feilinform­asjon. Likevel gjennomfør­er politikern­e allerede nasjonale tiltak uten global virkning men som gir kraftige innhugg i samfunnsøk­onomien og som rammer borgerne stadig hardere. Dette vil Holmelid ha mer av. ARNE KRISTIAN SKIFTENES

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB ??
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway