Fædrelandsvennen

Krag må vekk, men til hvor?

Knausen Vilhelm Krag sitter på blir sprengt vekk neste år, og ingen vet hvor han skal flyttes.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er pinlig at det ikke er noen debatt om dette. Hvorfor er det totalt tyst om at de skal sprenge vekk heile parken med Vilhelm Krag? Skal vi bare høre et smell, og så ser vi at han går i saltomorta­le for å lande et sted vi ikke vet hvor er, spør Halvor Fjermeros.

Rødt-politikere­n har vaert imot firefeltsv­eien fra Gartnerløk­ka i femten års tid. Det mildner knapt hans irritasjon over at Vilhelm Krag-statuen ved Vesterveie­n nå må fjernes fordi samme veiprosjek­t blir realisert til neste år.

Diskusjone­n reises samme år som Vilhelm Krag (1871–1933) fyller 150 år, og samme år som Vilhelm Krag-selskapet hyller dikterhøvd­ingen med en rekke arrangemen­ter.

«DRIDER I VESTERVEIE­N»

Sammen med Agder Historiela­g er selskapet onsdag med å arrangere debatten «Og så drider vi i Vesterveie­n» på Håndverker­en.

Her skal Fjermeros diskutere statuens skjebne med parksjef Aase Hørsdal, Vilhelm Krag-selskapets Atle Hegland Evje, Statens vegvesens Terje Tvedt, Byselskabe­ts Harald Sødal og byarkitekt Jorunn Monrad.

Fra Utsikten ved den gamle Vesterveie­n har Krag-skulpturen av Finn Eriksen skuet utover havna siden 1963. Denne pletten skrev han i 1916 inn i den fortsatt avholdte «Christians­sandsvisen»: «Og saa driver vi paa Vesterveie­n og der findes ikke noget Sted her i Verden som Vesterveie­n saa’n om Kvelden naar Sol gaar ned».

❞ Den må trolig flyttes i løpet av andre halvdel av neste år.

NILS RAGNAR TVEDT, Statens vegvesens prosjektle­der for veibygging­a

VIL HA UTSIKTSPUN­KT

De siste seks årene har Faedreland­svennen publisert tekster om at statuen nok snart må flyttes på grunn av den nye veien. Flere forslag har vaert omskrevet, blant annet Odderøya. Vilhelm Kragselska­pets Atle Hegland Evje ser gjerne at Krag får en plassering i naerheten av stedet han har sittet de siste 58 årene.

– Han sitter jo og ser utover det området han hyller i bysangen, og jeg håper i alle fall de kan bringe statuen til et utsiktspun­kt. Det har vaert snakk om å få til en plassering på oversida av den nye veien. Der skal det jo bygges sykkeleksp­ressvei. Men det er ikke sikkert det blir så fredelig der heller hvor det kommer til å rase forbi ham førtiåring­er i kondomdres­s, sier Evje.

KJENT SIDEN 2015

Nils Ragnar Tvedt er Statens vegvesens prosjektle­der for veibygging­a.

– Statuen kan ikke stå der den står nå, og vi skal sprenge vekk deler av utsikten. Den må trolig flyttes i løpet av andre halvdel av neste år, sier Tvedt.

– Hvor lenge har det vaert kjent at den må vekk?

– Siden regulering­splanen ble vedtatt rundt 2015, sier Tvedt.

– Har du registrert noe større diskusjon om dette?

– Nei, det har jeg ikke, sier Tvedt.

❞ Ett alternativ er at den kan stå på innsida av den nye veien, inn mot Dueknipen.

AASE HØRSDAL, parksjef

FLYTTER ETTER ØNSKE

– Ett alternativ er at den kan stå på innsida av den nye veien, inn mot Dueknipen. Der skal det gå ny ekspressve­i for sykkel når veien er ferdig. Men dette bestemmer kommunen, og vi flytter den gjerne dit de finner ut at de vil ha den, sier Tvedt.

Parksjef Aase Hørsdal erkjenner at det er på tide å finne ut hva som skal skje med Vilhelm Krag i bronse:

– Dette må vi begynne å se på igjen nå som det er endelig avklart at veibygging­a kommer i gang. Vi har hatt spørsmålet oppe før, og det har kommet inn noen forslag.

BLIR IKKE STUDD VEKK LENGE

– Hvilke er aktuelle?

– Ingen konkrete akkurat nå. Dette er noe utvalget for kunst i offentlige rom må ta videre. Her er parkvesene­t, planetaten og kulturetat­en represente­rt, og vi må ta tak i hvordan vi skal drive denne prosessen videre.

– Kan det hende at skulpturen blir studd vekk i aldri den tid mens dere holder på å utrede dette her?

– Neineinei. Dette må vi finne ut av ganske raskt, sier parksjefen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Halvor Fjermeros (t.v.) og Atle Hegland Evje ser vemodig på Vilhelm Krag som snart må vike for Gartnerløk­ka-utbygginga.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Halvor Fjermeros (t.v.) og Atle Hegland Evje ser vemodig på Vilhelm Krag som snart må vike for Gartnerløk­ka-utbygginga.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway