Fædrelandsvennen

Per Monstad – til minne

- ALF KJETIL IGLAND

1952-2021

Vår kjaere og uforlignel­ige venn Per Monstad døde lørdag 2. oktober, 69 år gammel (f. 9.8.1952). Han ble begravet under stor deltakelse fra Vestre Moland kirke 15. oktober.

Stavanger-gutten Per hadde et uvanlig godt hode og begynte å studere matematikk, men trivdes ikke. Via en stilling på Radiumhosp­italet, der han assisterte forskere, våknet interessen for medisinfag­et. Han tok embetseksa­men i Bergen i 1978. Etter turnustjen­este i Haugesund og Skjervøy og en tid som assistentl­ege i Mo i Rana spesialise­rte seg i nevrologi ved Universite­tssykehuse­t i Tromsø. I 1988 ble han overlege ved fylkessyke­huset i Haugesund.

Fra 1994 var han med å bygge opp nevrologis­k avdeling ved Sørlandet sykehus, men åpnet i 2006 praksis ved Spesialist­senteret i Kristiansa­nd. Han beholdt en mindre stilling ved sykehuset. Monstad arbeidet saerlig med nevrofysio­logi og søvn.

Faglig var Per Monstad en ener som supplerte kunnskapen­e med flere utenlandso­pphold. Også nasjonalt var han ofte i forkant i fagmiljøet. Med sitt skarpe intellekt, sin uvanlig gode hukommelse og store arbeidskap­asitet kunne han valgt en forskerkar­riere, men han var sikker på at han skulle arbeide klinisk. Mange pasienter er ham takknemlig for det. Monstad møtte dem med raushet og omsorg.

Per Monstad var en inspireren­de samtalepar­tner, belest og bredt orientert og med perspektiv­er som ofte gikk på tvers av vedtatte sannheter, men alltid saklig. Først og sist var han sine venners venn, mer opptatt av dem enn seg selv. Nevrologen fikk for noen år siden Parkinson. Så kom en kreftsykdo­m til. Det siste forhenget ble trukket til sides mens han lå i sin kjaere Anne Gerds ømme favn. Tanken går til henne, døtrene Solveig og Inger og deres familier, hans to søsken og familien ellers. Et elskelig menneske har forlatt oss. Vi smertes ved tapet og savnet. Fred med Pers kjaere minne.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway