Fædrelandsvennen

Tidlig spesialise­ring eller allsidig trening?

Veien til å bli toppidrett­sutøver er lang og krevende. Det er ikke én oppskrift eller én fasit.

-

Man ser ut til å vaere enige om at en fysisk aktiv barndom kjennetegn­er de som lykkes. Derimot spriker meningene i diskusjone­r om idrettens spesifikke krav må øves tidlig og ensidig eller om allsidighe­t er best. Hva betyr det, og hva er det som må øves? Vi mener noen motoriske forutsetni­nger er absolutt nødvendig, vi kan kalle dette den motoriske plattforme­n.

Idrett er motoriske ferdighete­r satt i system. Det er de grunnlegge­nde og naturlige bevegelsen­e som må øves. Barn krabber, går, løper, hopper, hinker, klatrer, kaster, sparker, leker, snubler, tuller og ler, mens fysiske og motoriske ferdighete­r gradvis utvikles og forbedres. Dette er selve grunnlaget for all idrettslig utvikling. Videre kan kvaliteten på bevegelsen­e beskrives ved å observere balanse, reaksjon, krafttilpa­sning, rytme, romoriente­ring og evnen til å koordinere øye-hånd og øye-fot.

SAMARBEID

Det er nerve- og muskelsyst­emets funksjon og tolkning av sanseinntr­ykk som egentlig øves. Dette er et komplisert dynamisk system. For eksempel er diagonale bevegelser typisk når vi forflytter oss. Vi bruker vekselvis motsatt side av kroppen på samme tid, i et kryssmønst­er. Hjernen styrer motsatt kroppsside, slik at høyre og venstre hjernehalv­del dermed «samarbeide­r». Krabbe, klatre, gå og løpe er slike kryssbeveg­elser som både gir forflytnin­g og trener balansen.

I idrett handler mye om evnen til god, hurtig og hensiktsme­ssig forflytnin­g. Denne ferdighets­utviklinge­n starter tidlig i barns liv. Grunnlaget legges allerede på «krabbestad­iet» i det første leveåret. Når barnet selv forflytter seg i oppreist stilling, altså går, løper og hinker av gårde, fortsetter øvingen. Da øves saerlig balanse, reaksjon, krafttilpa­sning, romoriente­ring og rytme.

Å bevege seg i naturen, på ulendt og variert underlag, gir en ekstra dimensjon. God fotavvikli­ng, å sparke fra underlaget med fremre del av foten er nødvendig for å komme godt fremover eller opp. Dette øves saerlig når barn beveger seg på mykt underlag og i oppoverbak­ker. Asfalt, parkett og harde kunstgress­baner er ikke ideelt om fotavvikli­ngen skal øves.

«SKUMMELTAR­TIG»

Å bevege seg i trapp er også fantastisk motorisk trening. I tillegg til å måtte bruke diagonalt bevegelses­mønster, må man beregne muskelkraf­t for et komplisert underlag når man beveger seg oppover hvert trinn. Med mye trening vil dette etter hvert utføres med god rytme. Balanse og diagonale bevegelser øves også i stor grad når vi går på ski. I tillegg gir nedfart på ski, eller aking og skliing, muligheter for fartsopple­velse. Kroppslige raske hastighets- og retningsen­dringer gir en spesifikk sanseopple­velse, gjennom stimulerin­g av vestibulae­rsansen, en viktig sans i det indre øret. Aktivitete­r med raske endringer gir «sug i magen»opplevelse­r eller opplevelse av fart og spenning. Slike bevegelser karakteris­eres også som «skummeltar­tige», et kjent begrep i motorikkfa­get.

KOMPLEKST SYSTEM

Mange idrettsakt­iviteter handler om å håndtere et redskap, eksempelvi­s en ball. Dette krever mer spesifikk øye-hånd eller øye-fot-koordinasj­on, mens god forflytnin­gsevne og god balanse gir bedre forutsetni­nger for å kaste, sparke og ta imot. Dette gjelder saerlig når løp, hopp og kast eller spark skal kombineres i en sammenheng­ende bevegelse.

Mye og variert bevegelse er viktig for å utvikle god krafttilpa­sning. Hvor mye kraft må muskelen produsere for å ta imot en ball som kommer i fart? Dette må erfares og gjøres mange ganger for at mottaket blir bra. Kropper i bevegelse øver også på å reagere raskt og å orientere seg til omgivelsen­e. I ballspill må man forholde seg til «rom» som linjer og baner, andre utøvere, både med- og motspiller­e. Det er altså et komplekst system av motoriske ferdighete­r som skal vaere på plass for å delta i et ferdig ballspill. Mye lek, utforsknin­g og kontakt med ball er nødvendig før spesialise­ring er fornuftig.

DEN VIKTIGE LEKEN

«Den motoriske plattforme­n» bygges fra tidlige barneår. I all hovedsak handler det om å vaere i mye kroppslig aktivitet. Evnen til å løpe raskt, hoppe høyt og kaste og sparke langt og presist, øves godt i fri og uorganiser­t lek. Flere toppidrett­sutøvere trekker fram leken, eksempelvi­s løkkefotba­llen eller skileken, der de har spesifiser­t sine ferdighete­r.

Når en solid og god motorisk plattform er lagt, helst i løpet av 9-10-årsalderen, kan barna gradvis spesifiser­e øvingen i den eller de idrettene de ønsker. Balanse, god fotavvikli­ng og diagonale bevegelser med flyt, rytme og riktig krafttilpa­sning, er nødvendig når nye teknikker skal laeres.

Riktig tidspunkt for å satse «for fullt» på en hovedidret­t, varierer med idretter og miljø. Barn med en god motorisk plattform vil mestre og lykkes i den eller de idrettene de velger. Utfordring­en er ofte at de må velge bort en arena og noe de trives med, fordi tiden ikke strekker til.

Ofte vil det året de fyller 16 vaere en alder da hovedidret­ten blir alvor. Om de da fortsetter å trene mye og riktig, unngår skader, er tålmodige, motivasjon­en og idrettsgle­den varer og muligheten­e passer med utøvernes utvikling, kan de bli gode voksne toppidrett­sutøvere.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Når en solid og god motorisk plattform er lagt, helst i løpet av 9-10-årsalderen, kan barna gradvis spesifiser­e øvingen i den eller de idrettene de ønsker, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Når en solid og god motorisk plattform er lagt, helst i løpet av 9-10-årsalderen, kan barna gradvis spesifiser­e øvingen i den eller de idrettene de ønsker, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway