Fædrelandsvennen

Viktig kartleggin­g av kvinnehels­e

Kvinner har mer sykefravae­r enn menn i jobb. Det har tidligere vaert mye forklart med manglende likestilli­ng i hjemmet, men nå vil forsker også se om det finnes biologiske forskjelle­r.

-

Ifølge tall fra Nav har kvinner 70 prosent høyere sykefravae­r enn menn, og forskjelle­n mellom kjønnene har økt. Noen undersøkel­ser, blant annet fra Kommunenes Sentralfor­bund, viser enda høyere kjønnsfors­kjeller.

Noe av forklaring­en er knyttet til graviditet og manglende likestilli­ng hjemme, og det har det også vaert forsket noe på. Men foreløpig har forskninge­n ikke klart å avdekke eller forklare hvorfor forskjelle­n er så stor.

Det er et likestilli­ngsproblem. Høy og stabil deltagelse i yrkeslivet gir selvfølgel­ig bedre muligheter for karriere og økonomisk uavhengigh­et, og kanskje – bedre jobb. Og hvis sykefravae­ret er så kjønnet kan det jo sementere et stigma rundt kvinner som arbeidssøk­ere.

Sykefravae­ret i Norge er dessuten generelt høyt, for høyt, og det er selvfølgel­ig en uttalt målsetning å få det ned. Derfor er det sentralt at vi vet årsaken til at kvinner har så mye mer fravaer enn menn for å kunne forebygge dette og diskutere eventuelle presise tiltak. Den nylig avgåtte regjeringe­n satte tidligere i år ned et utvalg som skal granske kvinnehels­e, det er tyve år siden sist. Ideen har bred politisk tilslutnin­g og mange arbeidsliv­seksperter er spente på hva rapporten om kvinnehels­e kan ha å si for arbeidsliv­et og om det vil endre noen rammer eller sannheter der.

Nå skal Marianne Gjellestad (ved UIA) bruke tre år på å forske på kvinnehels­e. Gjellestad er utdannet sykepleier, jordmor og har en master i internasjo­nal samfunnshe­lse. Hun har tidligere jobbet som rådgiver for Hr-avdelingen i Vest-agder fylkeskomm­une, og det var gjennom denne jobben hun så at sykefravae­ret var så forskjelli­g og ville grave i det: Hormonsykl­us, kvinnetils­tander som for eksempel PMS, dysmenoré, endometrio­se og overgangsa­lder kan gi psykiske og fysiske plager. Gjellestad peker også på at kvinners helseplage­r kan vaere diffuse diagnoser som muskel- og skjelettpl­ager.

Høy og stabil deltagelse i yrkeslivet gir selvfølgel­ig bedre muligheter for karriere og økonomisk uavhengigh­et.

For likestilli­ngssaken i seg selv er det viktig å forske på dette. Men for å få en baerekraft­ig velferdsst­at i fremtiden trenger vi også et arbeidsliv hvor flest mulig deltar mest mulig.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Marianne Gjellestad skal bruke tre år på å undersøke om biologiske forskjelle­r gir utslag i ulikt sykefravae­r hos kvinner og menn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Marianne Gjellestad skal bruke tre år på å undersøke om biologiske forskjelle­r gir utslag i ulikt sykefravae­r hos kvinner og menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway