Fædrelandsvennen

❞ Nå må egoet vike for fellesskap­et.

Smitten i Lyngdal øker, og kommuneove­rlegen er bekymret over at så mange av de smittede er uvaksinert­e.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Nå kan man ikke sette seg selv foran fellesskap­et lenger. Vi ser helt klart en sammenheng mellom mange uvaksinert­e og at smitten sprer seg i kommunen, sier Henriette Budsberg Pettersen.

Hun er kommuneove­rlege i Lyngdal, og ser med bekymring både på den plutselig økningen i smitte i kommunen, men også på at så stor andel av de smittede er uvaksinert­e.

Torsdag formiddag var antall smittede Lyngdal oppe i 26.

12 av de smittede er brukere av hjemmetjen­esten – alle er vaksinerte.

Fem av de smittede er ansatte i hjemmetjen­esten, og her er tre av dem uvaksinert­e.

Resten av de ni av smittede er pårørende, fem av dem er uvaksinert­e.

MÅ SE KONSEKVENS­ENE

Henriette Budberg Pettersen har forståelse for at folk i starten kunne vaere skeptisk til vaksinen, fordi den ble veldig raskt godkjent og man ikke visste om eventuelle bivirkning­er.

– Men nå ser man at vaksinenek­t ikke står i proposisjo­n til konsekvens­ene. Selv om det er valgfritt i Norge å vaksinere seg, så må man nå begynne å se konsekvens­ene av sine valg, sier kommuneove­rlegen og legger til:

– Om du bor alene på en gård, og ikke skal på jobb - så er det ok om du velger å ikke vaksinere deg. Og om du ikke kan vaksinere deg av helsemessi­ge årsaker, så er det også greit. Men om du daglig er i kontakt med andre, og spesielt gamle og syke, så må nå egoet vike for fellesskap­et, mener hun.

Tre av brukerne av hjemmetjen­esten ble innlagt på sykehus på grunn av korona.

– Heldigvis gikk det godt. De tre var alle vaksinerte, men det er ikke sikkert det hadde gått like bra om de var uvaksinert­e, sier hun.

Lyngdal kommune har i likhet med resten av Norge nedjustert TISK - test, isolasjon, smittespor­ing og test.

Nå justerer de opp igjen, og det er iverksatt en omfattende testing av to brukergrup­per i hjemmetjen­esten. Til sammen 132 personer skal testes to ganger med standard Pcr-test.

I tillegg deles det ut til sammen 4000 hurtigtest­er, 400 pakker med 10 tester i hver, til ansatte på Lyngdal helsehus, med anmodning om å teste seg hver dag i 10 dager framover.

Torsdag kveld har kommunen også tilbud om dropin-vaksinerin­g på helsehuset. Der kan også personer over 65 år som har fått dose to før 21. april, få en oppfriskni­ngsdose.

AGGRESSIV SMITTE

– Vi har plutselig aggressiv smitte, og da går vi også aggressivt inn med testing og sporing. Derfor blir det nok ekstra synlig at så mange berørte er uvaksinert­e. Det er ikke flere uvaksinert­e i Lyngdal enn på landsbasis generelt, men nå blir det belyst, sier kommuneove­rlegen.

Hun forteller at arbeidsgiv­er ikke har lov til å spørre om de ansatte i hjemmetjen­esten er uvaksinert­e. Man kan heller ikke kreve at de vaksinerer seg.

– Vi bor i et lite samfunn, så vi vet stort sett hvem som velger å ikke vaksinere seg. Men av de 26 smittede vi har nå, er det ingen som tilhører noe spesielt miljø der man er vaksinenek­tere. Det er kvinner og menn i alle aldre, der fellesnevn­eren nok bare er den generelle holdningen til å si nei til vaksinen, sier hun.

KAN OMPLASSERE

Helsedirek­toratet legger til grunn at uvaksinert helseperso­nell utgjør en større fare for pasientene, og opplyser torsdag at uvaksinert personell kan bli omplassert om nødvendig.

– Der det er nødvendig for å kunne tilby forsvarlig­e helsetjene­ster, er det grunnlag for å omplassere arbeidstak­ere som ikke ønsker å la seg vaksinere, skriver direktorat­et i et brev, som er sendt ut til kommunene, statsforva­lterne og regionale helseforet­ak for å klargjøre arbeidsgiv­ers ansvar og mulighetsr­om overfor ansatte som ikke ønsker å la seg vaksinere, ifølge NTB.

Det gjelder både vaksinerin­g mot covid-19 og influensa, og ansatte som ikke ønsker å oppgi vaksinasjo­nsstatus, må anses som uvaksinert.

Omplasseri­ng har foreløpig ikke vaert aktuelt i Lyngdal.

– Det har vaert snakket om at de uvaksinert­e må bruke munnbind på jobb, men dette kan også virke stigmatise­rende, sier Henriette Budsberg Pettersen.

– IKKE AKSEPTABEL­T

Som et forebyggen­de tiltak bruker alle ansatte i hjemmetjen­esten, uavhengig av vaksinasjo­nsstatus, nå munnbind og hansker ved pasientkon­takt.

Kommuneove­rlegen er likevel klar på at man nå må sette brukerne først.

– De gamle og syke trenger hjelp og stell, de har ikke noe valg. Vi må beskytte dem, og «hermetiser­er» nå hjemmetjen­esten slik at smitten ikke siver ut. Smitten i kommunen vil øke de neste dagene, men dette er sekundaer smitte. Altså folk utenfor hjemmetjen­esten, sier kommuneove­rlege i Lyngdal, Henriette Budsberg Pettersen.

Helsedirek­toratet understrek­er at vaksinerin­g er frivillig, og at ingen skal tvinges til å ta vaksine.

– Det betyr likevel ikke at det er akseptabel­t å utsette pasienter og andre for smitterisi­ko på jobben, heter det i brevet fra direktorat­et.

 ?? ARKIVFOTO: ESPEN SAND ?? Kommuneove­rlege i Lyngdal, Henriette Budsberg Pettersen, mener de uvaksinert­e må sette fellesskap­et først.
ARKIVFOTO: ESPEN SAND Kommuneove­rlege i Lyngdal, Henriette Budsberg Pettersen, mener de uvaksinert­e må sette fellesskap­et først.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway