Fædrelandsvennen

Statsadvok­aten: Rusbrukere utsettes ikke for systematis­k kontroll

Statsadvok­aten i Agder oppsummer med at det i Agder politidist­rikt ikke foretas en systematis­k kontroll av personer med rusproblem­atikk.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

I vår ba Riksadvoka­ten statsadvok­atene gjennomgå ransakings­praksis i narkotikas­aker i politidist­riktene.

Onsdag publiserte Riksadvoka­ten statsadvok­atenes rapporter fra de ulike statsadvok­atembetene, inkludert Agder.

Statsadvok­aten har gjennomgåt­t til sammen 50 saker, hvorav 46 saker er naermere undersøkt. Fire av sakene ble ikke vurdert som relevante. Av de undersøkte sakene var én gjerningsp­erson under 18 år.

BESLUTTET I 16 SAKER

Av rapporten framgår det at det ble ransaket i 27 saker. I to av disse ble ransakinge­ne besluttet av retten, i ni saker av politijuri­st og i 16 saker av tjenestema­nn.

– Det er ikke holdepunkt­er i noen av sakene for at juristen har besluttet tvangsmidl­er som skulle vaert besluttet av retten. I én av sakene der beslutning­en om ransaking er besluttet av tjenestema­nn, har vi stilt spørsmål om politiet burde tatt kontakt med jourhavend­e. Videre kan det stilles spørsmål om forholdsme­ssighetsvu­rderingen i denne saken er i tråd med føringene i 9. april-brevet fra riksadvoka­ten, heter det i rapporten fra Agder statsadvok­atembete.

IKKE SYSTEMATIS­K

Til tross for at antall saker beskrives som et «relativt lite antall saker», mener statsadvok­aten å se klare tendenser. I oppsummeri­ngen heter det:

«Det er statsadvok­atens oppfatning at det i Agder politidist­rikt ikke foretas en systematis­k kontroll av personer med rusproblem­atikk. Tvert imot oppsto de fleste av de undersøkte sakene i forbindels­e med andre straffbare handlinger. Heller ikke de rene narkotikas­akene underbygge­r oppsøkende virksomhet fra politiets side.»

Videre:

«Også når det gjelder kompetanse­reglene og forholdsme­ssighetsvu­rderingen ved tvangsmidd­elbruk, praktisere­s dette med enkelte unntak i tråd med riksadvoka­tens føringer. Unntakene viser at Agder politidist­rikt fortsatt må ha fokus på at alle vilkårene for bruk av tvangsmidl­er i mindre narkotikas­aker er oppfylt.»

– GRUNN TIL Å VAERE VARSOM

I rapporten pekes det videre på at det er benyttet kroppslig undersøkel­se i én av de undersøkte sakene. Agder statsadvok­atembete skriver at det «tyder på at tvangsmidd­elet ikke blir brukt unødig.»

Riksadvoka­tembetet gjennomgår for tida statsadvok­atenes regionale rapporter og skriver på hjemmeside­n at det vil bli publisert en egen nasjonal rapport basert på disse.

– Det er grunn til å vaere varsom med å trekke bastante konklusjon­er av saksgjenno­mgangen for de enkelte statsadvok­atembetene. Resultaten­e fra mange av de regionale embetene er basert på relativt få saker og små avvik vil derfor kunne gi store utslag. Riksadvoka­tens rapport vil basere seg på nasjonale tall og vil dermed gi større statistisk gyldighet, skriver Riksadvoka­ten.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rapporten fra Agder statsadvok­atembete er signert statsadvok­at Beate Rullestad-jansen, samt statsadvok­at Jan Tallaksen.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Rapporten fra Agder statsadvok­atembete er signert statsadvok­at Beate Rullestad-jansen, samt statsadvok­at Jan Tallaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway