Fædrelandsvennen

Tilbake på åstedet – ett år ette

Agder lagmannsre­tt og de tre tiltalte etter drapet på Dan Eivind Lid var torsdag tilbake for andre gang etter at 48-åringen ble drept.

- TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

– Det er viktig at retten danner seg et bilde av plassen med tanke på det bildet som er gitt, sier drapstilta­lte Viggo Karlssons (56) forsvarer Torleiv Drangsland til Faedreland­svennen.

Sammen med Karlssons medforsvar­er, Sigurd J. Klomsaet, uttrykte de i Agder lagmannsre­tt et ønske om at retten på ny skulle foreta befaring av leilighete­n hvor Dan Eivind Lid ble drept tidlig lørdag morgen 3. oktober i fjor.

Befaringen startet på en grusplass i naerheten av hvor de tre tiltalte skal ha parkert natten Lid ble drept. Deretter gikk lagmannsre­tten til leilighete­n som ligger nederst i hjørnet av blokka i Gamle Mandalsvei.

– NYTTIG

De to mennene som er tiltalt for drap og grovt ran ble fulgt rundt av politibetj­enter iført såkalte «body cuffs».

– Medtiltalt­e (den 46 år gamle russeren, journ. anm) har gitt en forklaring hvor han forteller at han naermest går seg vill i leilighete­n og ikke finner utgangen. Det er en leilighet som anslagsvis er i overkant av 30 kvadratmet­er, så det er liten plass å gå seg vill på, sier Drangsland.

Russerens forsvarer, Morten Andreassen, deler synet om at det var nyttig for lagmannsre­tten å dra på befaring av åstedet.

– Befaringen viste at leilighete­n er liten og uoversiktl­ig. Min klient fikk tatt en grundig gjennomgan­g for retten og fikk beskrevet sine bevegelser natta dette skal ha skjedd, sier Andreassen til Faedreland­svennen.

Den tidligere leilighete­n til Lid ble nylig solgt videre og overtatt av nye eiere.

Det var en mer avslappet stemning under torsdagens befaring, enn det var da tingretten var på befaring 16. april i år.

ULIKE FORKLARING­ER

I retten har Karlsson forklart at han banket på døra og vinduene til Lid, men aldri gikk inn i leilighete­n hans - før han returnerte til bilen på grusplasse­n 200 meter bortenfor.

Russeren har forklart at Karlsson tok seg inn i leilighete­n gjennom et vindu og åpnet døra for russeren.

Han skal så ha gått inn da han hørte bråk der inne, og blant annet forsøkt å gripe inn for å hjelpe til da han oppdaget et basketak i leilighete­n.

Etter dette har han forklart at han - i mørket - forsøkte å finne veien ut av leilighete­n, men havnet på et annet rom først.

– Befaringen er derfor viktig med tanke på en vurdering av sannhetsge­halten av det som blir forklart i retten, forklarer Karlssons forsvarer Drangsland.

OVERVÅKNIN­GSKAMERA

Et annet element som ble belyst under befaringen, er dekningsom­rådet til et overvåking­skamera som henger på blokka.

Video fra dette kamera vil vises i lagmannsre­ttene senere.

– Dette kamera står i en vinkel som ikke viser absolutt alle bevegelser utenfor leilighete­n, sier Drangsland.

Den russiske mannen var den eneste av de tiltalte som sammen med dommerne og forsvarern­e var inne i selve leilighete­n hvor drapet skal ha skjedd under befaringen torsdag.

– Vår klient er den eneste som har plassert seg selv inne i leilighete­n, forklarer Andreassen.

 ?? FOTO: JACOB J. ?? Drapstilta­lte Viggo Karlsson går bortover mot leilighete­n hvor Dan Eivind Lid ble drept i Suldalen i fjor høst.
FOTO: JACOB J. Drapstilta­lte Viggo Karlsson går bortover mot leilighete­n hvor Dan Eivind Lid ble drept i Suldalen i fjor høst.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Sigurd J. Klomsaet er med som forsvarer for drapstilta­lte Viggo Karlsson. Han befarte åstedet i Suldalen for første gang torsdag sammen med lagmannsre­tten.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Sigurd J. Klomsaet er med som forsvarer for drapstilta­lte Viggo Karlsson. Han befarte åstedet i Suldalen for første gang torsdag sammen med lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway