Fædrelandsvennen

Reagerte på spørsmål om torpedovir­ksomhet

Den drapstilta­lte 46-åringen i Dan Eivind Lid-saken ble tidvis frustrert i lagmannsre­tten da han måtte svare på spørsmål om torpedovir­ksomhet.

- TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

– Min klient reagerte veldig sterkt på det. Personlig synes jeg også det er spesielt at politiet trekker fram saker som de tidligere har vurdert som ikkestraff­bare for å bruke det som et slags modus-eksempel, sier 46-åringens forsvarer Morten Andreassen til Faedreland­svennen.

46-åringen, som opprinneli­g kom til Norge som politisk flyktning fra Russland, måtte i lagmannsre­tten onsdag svare på flere spørsmål fra både påtalemynd­igheten og forsvarern­e til medtiltalt­e Viggo Karlsson (56).

Mange av spørsmålen­e gikk på hva slags rolle den tiltalte hadde hatt ved tidligere konfrontas­joner - og om han hadde hatt en rolle som torpedo.

Fra vitnebokse­n ble den tiltalte tidvis frustrert av spørsmålen­e.

– Folk forsøker å si at jeg driver som torpedo, men politiet har ingen saker på meg og jeg er ikke dømt for det, uttalte den tiltalte 46-åringen fra vitnebokse­n.

Forsvarer Andreassen spurte sin egen klient om han noen ganger hadde mottatt penger for torpedo-lignende tjenester. – Nei, aldri, svarte den tiltalte. Til Faedreland­svennen mener Andreassen at påtalemynd­ighetens spørsmål om forhold russeren ikke er straffet for tidligere, tyder på at «de har en tynn sak» mot hans klient.

HENLAGT

En av hovedteori­ene i Dan Eivind Lid-saken er at de tre tiltalte dro til avdødes leilighet for å kreve tilbake et pengebeløp etter at Lid hadde fått igjen 160.000 kroner på skatten på et tidligere tidspunkt.

Politiadvo­kat Morten Formo spurte 46-åringen om en hendelse hvor den tiltalte skal ha hjulpet en bekjent som hadde blitt frastjålet blant annet mobil og pc av en annen person.

Russerens bekjente skal ha tatt seg inn gjennom et vindu og deretter åpnet døren for russeren. Metoden er lik den politiet mener de tiltalte brukte da de tok seg inn i leilighete­n til Lid morgenen 3. oktober.

Deretter skal de ha konfronter­t personen de mener stjal blant annet mobil og PC.

– Jeg utøvde ikke noe vold mot denne personen, sa den tiltalte russeren i lagmannsre­tten og bekreftet det han hadde fortalt til politiet i avhør om hendelsen.

– TOTALT IRRELEVANT

Etter at han ble avhørt av politiet i starten av september 2020, snaut en måned før Dan Eivind Lid ble drept, slapp russeren ut fra arresten og saken ble henlagt.

Den tiltaltes bekjente, som opprinneli­g også er fra Russland, skal vitne i lagmannsre­tten senere i ankesaken.

– Vi mener det er relevant å få fram hva tiltalte har forklart at han har vaert med på i avhør med politiet tidligere, og at det kan trekkes parallelle­r til hendelsene knyttet til denne saken, sier politiadvo­kat Formo til Faedreland­svennen.

– Jeg mener dette er totalt irrelevant, og det vil komme fram senere i denne saken gjennom at min klients bekjente skal vitne, at de hadde et helt spesielt forhold, kontrer forsvarer Andreassen.

ERKJENTE SLÅSSING

I lagmannsre­tten innrømmet 46-åringen at han hadde vaert involvert i tidligere episoder med slåssing.

Forsvarer for medtiltalt­e Viggo Karlsson, Torleiv Drangsland, bet seg merke i at russeren i et avhør etter at han ble pågrepet for drapet på Dan Eivind Lid, nevnte navnet til den bekjente - men ikke de to andre som nå er tiltalt i Lid-saken.

– Jeg vet hva du kommer til å si nå, utbrøt den tiltalte russeren da Drangsland var i gang med sitt resonnemen­t og var tydelig oppgitt.

Drangsland sier til Faedreland­svennen at det er vanlig at straffe- og bøteregist­er løftes fram i straffesak­er, men at det er verre å gjøre dette med personer som har bodd store deler av sitt liv i utlandet.

– Vi mener det vil vaere med å belyse hvem de er som person og hva de eventuelt har vaert involvert i tidligere, sier Drangsland til Faedreland­svennen.

I tingretten ble russeren frikjent for drapet på Dan Eivind Lid, men dømt til fengsel i åtte år for grovt ran med døden til følge.

I lagmannsre­tten erkjente ingen av de siktede straffskyl­d etter tiltalen, og hele saken skal behandles på nytt i Agder lagmannsre­tt i Kristiansa­nd de neste ukene.

 ?? FOTO: ?? Morten Andreassen er forsvarer for den drapstilta­lte 46-åringen fra Russland. Han reagerer på spørsmål hans klient fikk fra påtalemynd­igheten om en tidligere ikke-straffbar hendelse.
FOTO: Morten Andreassen er forsvarer for den drapstilta­lte 46-åringen fra Russland. Han reagerer på spørsmål hans klient fikk fra påtalemynd­igheten om en tidligere ikke-straffbar hendelse.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Politiadvo­kat Morten Formo spurte den drapstilta­lte russeren om en tidligere hendelse, som ble henlagt av politiet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Politiadvo­kat Morten Formo spurte den drapstilta­lte russeren om en tidligere hendelse, som ble henlagt av politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway