Fædrelandsvennen

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. 12 millioner jenter blir årlig frarøvet barndommen sin. Årets Tv-aksjon går til kampen mot barneektes­kap.

- SYNNØVE EIKAAS AKSNES, distriktsl­eder for Agder Røde Kors ALF EIKAAS, regionlede­r for Redd Barna Region Sør ERIK LUNDE, generalsek­retaer i Strømmesti­ftelsen ADA SOFIE AUSTEGARD, stifter og leder av Stine Sofie Stiftelsen

Søndag 24. oktober er det igjen duket for verdens største dugnad, Tv-aksjonen. I år går inntektene til Plan Internatio­nal Norge og kampen mot barneektes­kap.

Under slagordet «barn, ikke brud», skal det nås ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneektes­kap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Hver dag blir 33.000 jenter gift som barn. Dette er et grovt brudd på jenters rettighete­r. Jentene som giftes bort er sårbare for vold og overgrep og risikerer graviditet før kroppene deres er klare for det. De faller som regel ut av skolen og mister muligheten til fremtidig jobb, og økonomisk deltakelse og selvstendi­ghet.

Årets Tv-aksjon tar utgangspun­kt i en sak som muligens er litt fjern for mange, men det engasjerer oss, og vi håper og tror det vil mobilisere til engasjemen­t hos hver enkelt.

Det Redd Barna, Røde Kors, Strømmesti­ftelsen og Stine Sofie Stiftelsen har til felles med Plan Internatio­nal Norge, er at vi alle jobber for barn og unges rettighete­r, vi jobber for at alle barn skal få leve verdige liv. Barneektes­kap hindrer en hel generasjon jenter i å realisere sitt potensial som mennesker. De hindres fra laering, en trygg barndom og i å bidra til utvikling og økonomisk vekst i sine lokalsamfu­nn.

Koronapand­emien har ført til at enda flere jenter giftes bort. Hvis vi ikke gjør mer for å stoppe barneektes­kap, vil mer enn 120 millioner mindreårig­e jenter bli giftet bort innen 2030. Det blir et enda større globalt problem som hindrer utvikling, likestilli­ng og demokrati, og oppretthol­der fattigdom i flere land.

Med inntektene fra Tv-aksjonen skal det jobbes for at jenter

❞ Barn skal vaere barn, ikke brud.

får bli på skolen og får relevant yrkesoppla­ering, at barn, unge og eldre får opplaering i jenters rettighete­r og likestilli­ng, og at lovverket skal beskytte barn fra å bli giftet bort.

Tv-aksjonen har vaert arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Takket vaere det norske folks giverglede har aksjonen samlet inn ni milliarder kroner totalt.

Frivilligh­eten er kjernen i Tv-aksjonen, og det er mange måter man kan engasjere seg på. Den enkleste er å gå med bøsse på aksjonsdag­en.

Vi oppfordrer alle til å vaere på å ringe på dører, men også til å åpne dører, søndag den 24. oktober. Sammen skal vi styrke, beskytte og utdanne jenter for å unngå at de blir gift som barn.

Vi støtter årets Tv-aksjon fullt ut, og oppfordrer alle til å bidra til årets viktigste sak. Barn skal vaere barn, ikke brud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway