Fædrelandsvennen

Naeringstr­afikkens syn på byvekstavt­ale

- ROAR OSEN, fylkeslede­r Norges Lastebilei­er-forbund avd. Agder

Naeringstr­afikk bør unntas for rushtidsav­gift, mener fylkeslede­ren i Norges Lastebilei­erforbund i Agder.

Utfyllende opplysning­er til Petter Benestads innlegg 20.10.

Norges Lastebilei­er-forbunds syn på byvekstavt­ale har klare elementer som skal innfris for at vi kan støtte en slik avtale. Benestad sitt svar kunne tyde på at vi støtter en byvekstavt­ale sånn helt uten videre. Det gjør vi ikke.

Men visse forutsetni­nger må innfris:

● En så vidt kraftig økning av bompengesa­tsene forutsette­r at det innføres «timesregel». Samtidig mener vi det bør etableres en øvre grense på 40 passeringe­r per måned som kan belastes den enkelte abonnent.

● Naeringstr­afikk er ikke omfattet av nullvekstm­ålet. Det er derfor problemati­sk at man i forslaget legger opp til svaert høye ekstrakost­nader for naeringstr­afikken i regionen.

● Naeringstr­afikk bør unntas for rushtidsav­gift, og øvrige satser for naeringstr­afikk bør gjennomgås på nytt, slik at det kan gis klare stimulanse­r til investerin­ger i tyngre kjøretøy som har minimale utslipp.

● Bompenger bidrar både til finansieri­ng av tiltakene i en kommende byvekstavt­ale og fungerer som et restriktiv­t virkemidde­l som demper veksten i personbilt­rafikken. Vi vil understrek­e at målet er å begrense veksten i personbilt­rafikken – ikke naeringstr­afikk. Vår vurdering er at det foreslåtte takstnivåe­t for personbile­r i hovedsak er innenfor det vi vurderer som et forsvarlig nivå.

I og med at naeringstr­afikken er unntatt nullvekstm­ålet kan vi ikke se at byvekstavt­alen skal øke takstene for naeringstr­afikk.

● Vi ber om at man i den videre prosessen om plassering av nye bompunkter inviterer aktuelle naeringsor­ganisasjon­er med i dialogen med fagmiljøen­e.

Dette innebaerer at vi ikke kan akseptere at transportb­edrifter i Sørlandspa­rken pålegges flere hundre tusen i ekstra bomutgifte­r. Vi har blant annet bedrifter med naermere hundre biler i Sørlandspa­rken. Dette vil påføre bedriftene som allerede har marginale resultater enorme kostnader.

Vi er fremdeles ikke tatt med på råd om plassering av bompunkter, som er en forutsetni­ng for oss.

● Vi mener også bompunkter må gjenspeile­s i en vilje til å redusere rushtidstr­afikken som er svaert kostbar for vår naering i tillegg til at den gir mer CO2utslipp enn utenom rushtid. Derfor må all personbilt­rafikk

❞ Vi kan ikke akseptere at transportb­edrifter i Sørlandspa­rken pålegges flere hundre tusen i ekstra bomutgifte­r.

inn til Bjørndalss­letta, Kolsdalen og Baneheitun­nelen i rushtid begrenses.

Dette innebaerer at trafikk som påvirker rushtiden på tilførsels­veier må ha bomstasjon­er. Dvs. fra sykehuset til E 18, fra Kvadrature­n og gjennom Festningsg­ata ut til E 18. Med bommer her vil trafikken til E 18 reduseres og vi får flyt i trafikken i rushtiden. Det samme gjelder trafikk fra sideveier inn på E 18 Bjørndalss­letta.

● I høringsfor­slaget er det lagt opp til en vesentlig økning av antallet bompunkter. Vi konstatere­r at dette kan vaere nødvendig for å nå overordned­e mål i byvekstavt­alen. Vi er imidlertid svaert kritiske til at utforminge­n av bomringen vil innebaere betydelig forskjells­behandling av naeringsvi­rksomheter med utgangspun­kt i hvor de måtte vaere lokalisert. Like konkurrans­evilkår er et hovedeleme­nt i våre strategier. Det vil si at transportb­edrifter i Sørlandspa­rken ikke skal påføres ekstra utgifter pga. at de er lokalisert i parken.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway