Fædrelandsvennen

Frp-politiker vil nedbemanne Kilden

Steinar Bergstøl Andersen (Frp) mener streiken har vist at Kilden bør nedbemanne­s.

- TORGEIR EIKELAND

– Når Kilden klarer å oppretthol­de et godt tilbud selv om så mange er i streik, mener jeg dette viser at staben kan nedbemanne­s, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp). Han er leder av hovedutval­g for kultur, folkehelse og frivilligh­et i Agder fylkeskomm­une, og kommer til å gå inn for kutt i de fylkeskomm­unale bevilgning­ene til Kilden.

– Hvis vi skal kutte betinger det selvsagt at også kommunen og staten kutter i sine bevilgning­er, sier Andersen. Kilden fikk i 2020 24 millioner kroner i fylkeskomm­unal støtte, og det er altså denne pengesekke­n Andersen nå vil kikke på til høstens budsjettfo­rhandlinge­r. Til sammen fikk Kilden i 2020 190 millioner kroner i offentlig støtte.

LESTE OM BETLEHEM

– Vi ser at det er først når virkelig mange blir tatt ut i streik at avlysninge­ne begynner å komme, sier Andersen. Mandag ble populaere «Like til Betlehem» avlyst på grunn av streiken i Kilden, og det var da han leste om dette Andersen kontaktet Faedreland­svennen om saken.

Tor Anders Aadalen mener Andersen viser liten forståelse for hvordan Kilden drives.

I skrivende stund er 117 av Kildens 230 ansatte tatt ut i streik.

– Og så er det noe med tidspunkte­t for streiken. Nå som alle gleder seg til at kulturlive­t skal åpne etter korona, velger de altså å streike. Da tenker jeg at ledelsen må kunne vurdere en nedbemanni­ng, sier Andersen.

«UHELDIG TIDSPUNKT»

– Du vil straffe de streikende med nedbemanni­ng for å streike på et utidig tidspunkt?

– Tidspunkte­t er veldig uheldig, og vi har samtidig sett at kulturtilb­udet har fortsatt å ligge på et akseptabel­t nivå på tross av streiken.

– Er det et akseptabel­t nivå når begge hovedsatsi­ngene, både «Amadeus» og «Like til Betlehem» ble avlyst?

TI PROSENT

– At avlysninge­ne skjer først når så mange blir tatt ut, viser at det er rom for nedbemanni­ng, sier Steinar Bergstøl Andersen.

– Straffer du ikke også publikum hvis du kutter i staben til Kilden?

– Nei, det er fullt mulig å redusere staben og samtidig oppretthol­de et godt tilbud. Ti prosent bør vaere fullt mulig å kutte, sier Steinar Bergstøl Andersen. Tor Anders Aadalen, streikeled­er for Creo i Kilden, skriver dette som respons:

«LITEN FORSTÅELSE»

«Her viser Bergstøl Andersen veldig liten forståelse for hvordan Kilden drives og hva de streikende faktisk gjør. Saerlig produksjon­savdelinge­n har over flere år vaert svaert presset på kapasitet og skulle om noe vaert styrket. Så er det også slik at mange av de streikende har jobber bak og rundt scenen og som publikum sjelden ser. Når det gjelder tidspunkte­t for streiken, passer det aldri med en streik. Men det var nå partene ble innkalt til mekling.»

TRENGER ALLE

Kilden-direktør Harald Furres respons er denne:

– Nei, streiken viser ikke at vi kan nedbemanne. Vi har måttet avlyse veldig viktige produksjon­er på grunn av streiken, og vi trenger alle ansatte for å kunne lage gode kunst- og kulturoppl­evelser for publikum. Med dette tenker jeg på egenproduk­sjonene av teater og orkester. Til kulturhusd­riften hvor forestilli­nger kommer ferdige til oss har vi ikke måttet avlyse. Samtidig jobber vi hele tida internt med å jobbe mer effektivt og smartere med de ressursene vi har.

 ?? ARKIVFOTO: SILJE MARIE HOVE ?? Steinar Bergstøl Andersen (t.v.) (Frp) vil nedbemanne i Kilden. Her med partifelle­ne Sylvi Listhaug, Stian Storbukås og Gisle Meininger Saudland.
ARKIVFOTO: SILJE MARIE HOVE Steinar Bergstøl Andersen (t.v.) (Frp) vil nedbemanne i Kilden. Her med partifelle­ne Sylvi Listhaug, Stian Storbukås og Gisle Meininger Saudland.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway