Fædrelandsvennen

Koronastøt­te ga rekordover­skudd

Dirty Old Towns 2020-regnskap viser det beste overskudde­t i selskapets historie. Korona-støtte på 1,2 millioner kroner er årsaken.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det ser jo ut som det har vaert en lønnsom pandemi for dere når regnskapet viser det største overskudde­t noen gang?

– Det oppleves sikkert slik for en som bare leser regnskapet, sier Jan Kenneth Transeth, daglig leder i Dirty Old Town.

Regnskapet til arrangørse­lskapet for 2020 er offentligg­jort. Her kommer det fram et driftsresu­ltat på 803.000 før skatt. Vi må tilbake til 2016 for å finne et tilsvarend­e resultat for selskapet. Da var tallet 772.000 kroner, noe som betyr at Dirty Old Town hadde rekordover­skudd i fjor.

Overskudde­t kommer selv om salgsinnte­ktene stupte fra 10 millioner kroner i 2019 til 2,7 millioner i 2020.

I 2020 ble det meste av selskapets virksomhet korona-avlyst. Det gjaldt for eksempel Ravnedalen Live samt 50 enkeltståe­nde konserter. For dette har Dirty Old Town søkt om og fått 1,2 millioner kroner i kompensasj­on fra Kulturråde­t, og det er disse pengene som redder overskudde­t for 2020.

LØNNSKOSTN­ADER NED

Med i bildet er også et betydelig fall i kostnader: Varekostna­der gikk ned fra sju millioner kroner til to millioner, mens lønnskostn­ader sank fra 1,2 til snaue millionen.

– Det henger sammen med at to av oss var permittert en periode i fjor og at kostnadene ble holdt nede, sier Transeth. Han er en av tre ansatte/eiere i selskapet. De øvrige to er Mira Svartnes Thorsen og Ingunn B. Engen.

– Etter en normal sommer ville vi sittet igjen med en del penger til å drive As-et til neste sommer, men det var ikke tilfelle i fjor. Støtten fra Kulturråde­t kom først inn sent på høsten, og vi visste jo lenge ikke om vi ville få den innvilga. Dermed hadde vi knepet inn på det meste, sier Transeth.

De 800.000 kronene i pluss ble brukt til å planlegge det som skulle bli selskapets mest aktive år noensinne. I stedet for å sette opp de normalt 50 arrangemen­tene for 15.000 publikumme­re, har Dirty Old Town i år 90 arrangemen­ter for 15.000 publikumme­re.

– Vi planla en god del konserter for mars, april, mai og juni, men så ble gjenåpning­a utsatt. I stedet for å avlyse, ble det en masse telefoner, og så fikk vi flytta dem til senere på året, sier Transeth.

BETALE TILBAKE

Til de mange arrangemen­tene for et til dels korona-begrenset publikum har selskapet fått 6,3 millioner kroner i stimulerin­gsmidler og annen støtte fra Kulturråde­t og Business Region Kristiansa­nd.

– Når jeg ser på fakturaene kan jeg regne ut at disse pengene har gått til å sysselsett­e 350 til 400 mennesker, opplyser Transeth. I sommermåne­dene juli og august var 50 personer ansatt midlertidi­g av selskapet.

– Noe av støtten må vi kanskje betale tilbake når rapportene er klare i november, så vi vet ennå ikke hvordan dette blir seende ut når vi kommer ut på den andre sida av pandemien. Det regna ganske mye på slutten av sommeren, så dette er litt mer spennende enn jeg liker, sier Transeth.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Overskudde­t fra 2020 ble brukt til å lage rekordmang­e arrangemen­ter i 2021, sier Jan Kenneth Transeth.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Overskudde­t fra 2020 ble brukt til å lage rekordmang­e arrangemen­ter i 2021, sier Jan Kenneth Transeth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway