Fædrelandsvennen

27 millioner kroner fra Kulturråde­t ga Palmesus rekordresu­ltat i 2020. Nå skal festivalen søke korona-kompensasj­on for 2021.

- TORGEIR EIKELAND

– Vi har ikke begynt å jobbe med kompensasj­onssøknade­n for 2021, men det er klart at vi kommer til å gå betydelig i minus i år, sier Leif Fosselie til Faedreland­svennen.

Det nylig offentligg­jorte regnskapet for 2020 viser at Palmesus gikk 14 millioner kroner i overskudd i fjor, etter at Kulturråde­t ga 27 millioner kroner i kompensasj­on for den korona-avlyste festivalen det året.

– Vi er takknemlig­e for at myndighete­ne i Norge er opptatt av å bevare et like sterkt kulturliv etter pandemien som før ved hjelp av diverse kompensasj­ons- og støtteordn­inger. Ordningen har sørget for at vi har kunnet bevare arbeidspla­sser, men også holdt oss rustet til å kunne skape et fantastisk Palmesus neste år, sier Fosselie i en SMS.

TITALLS MILLIONER UT

Det har det siste året vaert mange medieoppsl­ag om store korona-søknader med påfølgende tildelinge­r til de store festivalen­e i Norge. Mens Palmesus fikk 27 millioner kroner og Live Nation 24,7 millioner kroner, fikk Tons of Rock i Oslo aller mest med 36 millioner kroner i støtte. Nå er 2020-regnskapen­e kommet, og for Tons of Rock resulterer støtten i et overskudd på hele 32 millioner kroner.

Og Palmesus kan altså notere seg 14 millioner kroner i overskudd takket vaere den offentlige støtten.

Denne støtten ble beregnet ut fra Palmesus’ historiske resultater. Fosselie sier at festivalen får god bruk for overskudds­kronene, blant annet fordi det venter underskudd i 2021.

ENDREDE RETNINGSLI­NJER

Som man vet ble det ikke Palmesus sommeren 2021 heller, og 9. november går fristen ut for å søke Kulturråde­t om kompensasj­on for avlysninge­r i perioden juli - oktober.

Men retningsli­njene for støtten er endret i forhold til 2020, slik at det ikke er mulig å søke på mer enn 3,5 millioner kroner i kompensasj­on for hver av de to avlyste festivalda­gene. Og mens den forrige kompensasj­onen ble beregnet med utgangspun­kt i søkernes budsjetter, er retningsli­njene for 2021-ordningen ganske annerledes:

«FORPLIKTEL­SER»

«Kompensasj­on beregnes ved at arrangøren­s uunngåelig­e økonomiske forpliktel­ser knyttet til kulturarra­ngementet det søkes om kompensasj­on for i kompensasj­onsperiode­n multiplise­res med 0,95.»

Til forskjell fra 2020 har Palmesus i 2021 i større grad rukket å skalere ned kostnader og ikke minst planlegge en serie alternativ­e arrangemen­ter. Palmesus Classics i Kilden nå i høst er ett av dem.

– Søker dere 7 millioner kroner denne gangen?

– Vi søker mindre enn det, sier Fosselie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway