Fædrelandsvennen

Den som leser denne boka, vil i alle fall ikke vaere historielø­s med hensyn til miljøverna­rbeidet de siste 30 årene.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

● Faktabok

● Forfatter:

● Forlag:

Ungdom og unge voksne har aldri opplevd Otra mellom Vennesla og byen som en stinkende kloakk. De tar det som en selvfølge at det er flott å bade på Bystranda, eller i Nodeviga. De har aldri kjent stanken av industriav­fall i tåkevaer over Nedre Lund eller sivende innover Kvadrature­n i stille østavaer. Vi gamle har nesten glemt at det var sånn. Derfor er det fint å bli minnet på hvordan det var, og arbeidet som skapte forvandlin­gen.

«Nedre Otra – En skjult miljøsukse­ss», kaller Tor Punsvik boka han nylig har utgitt. Den ser ut som ei kaffebords-bok, men er i innhold en miks av ildsjel-portretter, teknisk-naturviten­skapelig utgreiing, historiefo­rtelling og framtidsvy­er. Kan vi kalle det ei hybrid-bok?

Gjennom 28 kapitler over 280 sider får vi kunnskap om kampen fra 1980-tallet frem til i dag. 26. juni 1995 åpnet davaerende miljøvernm­inister Thorbjørn Berntsen ledningen i Nedre Otra, den som fra da av førte industrikl­oakken fra Vennesla ut på 60 meters dyp i Skagerrak. Ministeren var med på en befaring oppover i elva, da båten kjørte seg fast på en sandbanke. «Flytt deg bakover i båten» sa Øystein Holvik til ministeren, og dermed fløt båten. Siden er elva blitt ren. Laksen er kommet tilbake. Badelivet har fått en renessanse.

Det som ikke fortelles i denne boka, kan knapt vaere verd å nevnes. Her er det meste med. Og Punsvik lar leseren møte en mengde mennesker med glødende miljøengas­jement, personer som var med på hele prosessen og som måtte stå i mang en kamp for å nå resultaten­e slik vi kjenner dem i dag.

Boka er fascineren­de, men også irriterend­e. «En avskjaeren­de industrile­dning», leser vi stadig om, uten at det blir forklart hva som ligger i dette avskjaeren­de. Han bruker Baneheia om hele området fra Eg til Strai – der det skulle vaere Byskauen eller Egsheia. Vi leser om Vesterhavn­a i Kristiansa­nd, «hvor fisk ble frarådd å spise etter mange år med industriut­slipp». Hvordan fraråder man fisk å spise?

Og så laerer man noen nye ord. Ikke visste jeg at Agder er et av elleve avgrensede «vannregion­myndighets­områder» i Norge. At noen «spilte stor betydning» for naeringsut­viklingen, får forlaget ta på sin kappe. Og så kunne det jo vaert sagt noe om hvorvidt det er fornuftig at industrifo­rurensning­en går ut på 60 meters dyp i Skagerrak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway