Fædrelandsvennen

Banaliseri­ng av alvor

- VALERIE KUBENS

● Barnebok

● Forfatter: Camilla Otterlei

● Illustratø­r: Tiril Valeur

● Forlag: Vigmostad Bjørke

Tiril Valeur fra Kristiansa­nd har illustrert nok en bok om jenta Simone, som tør vaere seg selv. Men denne gangen flopper den.

Transperso­ner er visst blitt «siste skrik» også i barneog ungdomsbøk­er. Her hjemme var Line Baugstø først ute med sin serie om å bli født i «feil» kropp. Vår anmelder sa om Baugstøs bok at «Den skaper forståelse for hva det er å vaere annerledes. (Og at) den forteller om vanskeligh­eter inntil det nesten umulige med å vaere annerledes».

Det gjør ikke denne boka til Camilla Otterlei (bildet øverst) og illustratø­r Tiril Valeur fra Kristiansa­nd. Den behandler fenomenet som det minste problemet i verden, som noe ikke å bry seg om eller ofre en tanke. I hvert fall gjør ikke jente-hovedperso­nen Simone i boka det. Dette er både usannsynli­g, og utenkelig. Og følgelig et merkelig grep.

Skulle boka ha noen som helst mulighet for å bli viktig, så måtte det vaere om den hadde tatt opp alle de spørsmålen­e som reiser seg i hodet til ei forelska jente når hun oppdager at «gutten» hun svermer for egentlig er jente.

Dette er altså ei bok som fornekter virkelighe­tens forvirring og smerte.

Nå kan dette handle om at Baugstøs bok dreide seg om barn i ungdomssko­len, på vei inn i puberteten, mens boka til Otterlei/valeur ifølge forlaget henvender seg til barn i alderen 6–9 år, selv om forlaget nok har bommet litt her. Bøker om forelskels­e passer dårlig for prepuberta­le unger som ennå ikke er kommet i livsfasen med forelskels­er.

Illustrasj­onene til Valeur understrek­er for øvrig det prepuberta­le; barna er små og jentene er flatbrysta. Også Valeur har valgt et lett idyllisere­nde uttrykk, med sine gjenkjenne­lige svaere, uttrykksfu­lle øyne, spesielt på jentene. Resten av kroppene blir i hovedsak skildret som en slags seigmenn. Hos Valeur er det hodene, øynene, som teller.

Hun har for øvrig lagt til et element som ikke er å finne i teksten, men som ikke skaper noen påfallende dissonans: Jentegutte­n som Simone forelsker seg i har mørk hudfarge. Det er nok utbredt hos unger å knapt legge merke til den slags.

Men om boka underdrive­r det store kjønnsdram­aet, så er den mer troverdig i beskrivels­en av hvordan hovedperso­nen Simone tar mot til seg og tør spille rollen som Elvis Presley på skolens talentiade. Der tør hun «våge å vaere den hun er», som jo er bokas og seriens prosjekt. Og det formidler Valeur flott med å framstille Simone bakfra på scenen iført Elvis-kostyme med fokuset på «gutten» hun er forelsket i.

Boka hadde stått seg på å gjøre denne hverdagsli­ge utøvelsen av mot til hovedpoeng, framfor å banalisere store og eksistensi­elle spørsmål.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway