Fædrelandsvennen

– Jeg lager mye av det mens jeg sitter på do

Ideen om instagram-kontoen startet som en intern spøk. Nå er han en av de største i Norge i sin sjanger.

- JOHANNE OUSDAL

– Jeg og kompisene mine sto og snakket om ideen om å lage en meme-konto om Vennesla. Hvem lager memes om en kommune liksom?

Jonas Hansen (23) driver en av landets største «lokalmemes»-kontoer på Instagram. Fellesnevn­eren for disse kontoene er bilder og videoer med smale referanser og høy gjenkjenne­lsesfaktor, ofte med innslag av lokalpolit­ikere, bensinstas­joner og spisestede­r.

EN «SNAKKIS» I BYGDA

– Alt startet med at jeg fulgte en meme-konto for hele Norge, og vi ville gjenskape det i Vennesla. Vi er en gruppe som står bak kontoen, men jeg er talsperson­en, forteller Hansen.

Han er fra Vennesla og studerer filosofi på UIA i Kristiansa­nd. Halvannet år etter oppstarten har kontoen i overkant av 4000 følgere, hvor bare en tredjedel er fra Vennesla.

– Jeg tror grunnen til at det har blitt populaert er at det blir postet litt kontrovers­ielle ting, som har gjort at den har blitt en «snakkis» her i bygda. Alle liker jo memes, men nesten ingen hadde tatt det ned på så lokalt nivå, sier han.

KREATIV PROSESS

– Jeg lager mye av det mens jeg sitter på do, ler Hansen.

Han mener meme-kontoen gir ham et utløp for kreativite­ten hans.

– Jeg har alltid likt å lage ting. Jeg legger en del tid i det jeg lager! Før jeg lagde vennesla-memes lagde jeg memes til venner.

– Hva er det som har fått mest oppmerksom­het på kontoen?

– Jeg lagde en video med Gordon Ramsay hvor jeg oversatte den til venndølsk, og den fikk veldig mye oppmerksom­het. Den lagde jeg på vei inn i dusjen. Jeg må liksom få det ut før jeg kan fullføre mine hverdagsli­ge gjøremål.

Han prøver å variere innholdet slik at det skal nå forskjelli­ge målgrupper. Majoritete­n av følgerne er unge, men omtrent ti prosent er over 45 år.

– Jeg skjønner at alt ikke er morsomt for alle, men jeg prøver å legge til noen normale vitser alle kan ta, og noen veldig nisje som bare noen få skjønner.

Per nå er kontoen bare en hobby, men Hansen ser ikke bort ifra å jobbe med humor i fremtiden.

– Det hadde vaert veldig gøy å kunne leve av humor på et vis. Jeg har begynt å selge produkter med referanser fra memekontoe­n, men det er litt igjen til jeg kan klare å leve på det.

– ET LITE NETTVERK

På Sørlandet har det oppstått meme-kontoer for omtrent hver krok av fylket.

– Da vi begynte å bli større skjønte vi at det er flere i Norge som driver med det samme, og vi hjelper hverandre. Vi har jo blitt et lite nettverk egentlig, forteller Hansen.

Nettverket fungerer både sosialt og for å øke engasjemen­tet på hverandres kontoer. Går man inn i kommentarf­eltene ser man at de ofte kommentere­r på hverandres bilder, og deler hverandres innlegg på story-funksjonen til Instagram.

Også utenfor internett merker Hansen oppmerksom­heten rundt kontoen.

– Selv om ikke jeg er noen offentlig person, så kommer folk bort til meg for å snakke om den, og noen sier at den har hjulpet dem gjennom kjipe perioder. Jeg var også med å skrive en sang om Vennesla. En kompis som jeg var i militaeret med viste meg den, og trodde ikke på at jeg var med å skrive den, ler han.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jonas Hansen tror kontoen på Instagram har slått an fordi venndøler er ganske patriotisk­e.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jonas Hansen tror kontoen på Instagram har slått an fordi venndøler er ganske patriotisk­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway