Fædrelandsvennen

Men hva mener Frp selv om klima?

Sylvi Listhaug retter voldsom kritikk mot saerlig Høyre i klimapolit­ikken. Frps eget syn på menneskesk­apte klimaendri­nger er ikke like klart.

-

Lørdag møttes Frps landsstyre til sin første samling etter valget. Selv om partiet gikk tilbake, mistet det ikke så mange stemmer som meningsmål­ingene ved inngangen til valgkampen tydet på. Sylvi Listhaug har derfor et ok utgangspun­kt som partileder. Når Frp i tillegg er i opposisjon til en regjering med tyngdepunk­t på venstresid­a, er mange i partiet optimistis­ke. De ser for seg Frp som et kraftfullt opposisjon­sparti i årene framover.

Derfor er det ikke overrasken­de at partileder Listhaug bruker tungt skyts mot de andre partiene. Det gjorde hun da også lørdag, saerlig på klimaområd­et. «I stadig økende grad er naer sagt alle partier utenom Frp blitt partier for klimaelite­n og klimalobby­istene», hevdet Frplederen. Og la til: «Det er nesten ikke mulig å høre forskjell på Høyre, Ap og MDG lenger».

Men Frp-lederen skylder også både egne og andre velgere å svare på hva som er Frps egen klimapolit­ikk. Tror Frp på menneskesk­apte klimaendri­nger? Partiet gjorde det tydeligvis da det satt i regjering og skrev da under på mange og konkrete klimatilta­k. Men hva mener Frp nå?

Partiprogr­ammet er fullt av ulne formulerin­ger. Det står det blant annet at «Fremskritt­spartiet vil stimulere til bredere forskning og åpen, kritisk debatt rundt årsaker til, og omfanget av, klimaendri­nger.» Partiet vil også ha en såkalt «nyansert klimadebat­t».

Programmet åpner for at «Problemsti­llingen som politikere og forskere fra FNS klimapanel retter oppmerksom­heten mot, kan vaere alvorlig», men så handler stort sett resten av kapittelet om å advare mot det som kalles symboltilt­ak. Og i Sylvi Listhaugs stortingsg­ruppe har hun medlemmer som Carl I Hagen. Han hevdet under Frps landsmøte i 2019 at «CO2 har ingenting med klima å gjøre». Han mener også at Norge ikke burde sluttet seg til Paris-avtalen. I stortingsg­ruppa sitter også Christian Tybring-gjedde. Han mener at «Klimaendri­nger er en selvsagt del av jordkloden­s kontinuerl­ige endringspr­osess. Slik har det alltid vaert» og at «klimaideol­ogien er en illusjon, og også den vil kollapse».

Frp hevder å vaere partiet for klar tale. Det kan ikke sies å gjelde på klimaområd­et.

Partiprogr­ammet er fullt av ulne formulerin­ger.

 ?? FOTO: NTB ?? Frps landsstyre møttes lørdag for å diskutere valgresult­atet og veien videre for partiet.
FOTO: NTB Frps landsstyre møttes lørdag for å diskutere valgresult­atet og veien videre for partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway