Fædrelandsvennen

❞ Disse innspillen­e må vi gripe fatt i.

– Som politiker er jeg utålmodig. Disse innspillen­e må vi gripe fatt i, sier Senterpart­iets bystyrerep­resentant, Ole Magne Omdal.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Siden juli har over 550 lesere på oppfordrin­g meldt fra til Faedreland­svennen om kryss, veier og fotgjenger­overganger som oppleves som farlige eller utrygge. Dette har dannet grunnlag for et kart med 152 konkrete trafikkfar­lige punkter (det kan du se på fvn.no).

Høy fart på smale veier, uoversiktl­ige kryss og farlige krysningsp­unkter er klare gjenganger­e. Mange reagerer også på at de har etterlyst tiltak i flere år uten at det skjer noe.

– Som politiker er jeg utålmodig. Disse innspillen­e må vi gripe fatt i, både i kommune, fylke og veivesen, sier Ole Magne Omdal (Sp) som også er leder for by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd.

Han presiserer at det er han selv som er utålmodig, og at han ikke forventer at dette er noe «alle andre» skal ordne opp i.

Omdal sier at det har vaert, og at det skal holdes flere møter mellom kommunen, fylket og veivesenet om trafikksik­kerhet.

– Vi må sørge for at det blir mer enn bare møter og at vi faktisk kan få fortgang i rutiner og prosesser slik at folk ikke blir kasteballe­r. Det må vi alle ta ansvar for, sier han og fortsetter:

– Som politikere er det vår oppgave å ta stilling til regulering­splaner og dispensasj­oner av bygging av bolig. Her må vi i enda større grad sørge for at trafikksik­kerheten blir ivaretatt.

KAN IKKE PRIORITERE ALT

– Jeg skjønner at folk tenker slik. Det er en utfordring at behovet er så mye større enn rammene som er satt av til så viktige ting, sier Christian Eikeland (Frp) om tilbakemel­dingene Faedreland­svennen har fått.

Han er leder for samferdsel­sutvalget i Agder fylkeskomm­une. Hvert år spiller kommunene inn sine behov til samferdsel­sprosjekte­r til fylket.

– Bare i denne perioden var det rundt 500 små og store prosjekter til en verdi av 7–8 milliarder kroner. Av de er det kanskje 12–13 prosjekter av ulik størrelse som det er mulig å gjennomfør­e i løpet av denne perioden.

– Til mindre trafikksik­kerhetspro­sjekter blir det satt av rundt 20 millioner årlig. Det sier noe om handlingsr­ommet, sier Eikeland.

BER KOMMUNENE PRIORITERE

– Man kan sitte med en følelse av at tiltak langs fylkesveie­ne blir en kasteball mellom kommunen og fylket. Hvordan er det egentlig dere samarbeide­r?

– Fylkeskomm­unen ber kommunene om å spille inn prosjekter gjennom sine trafikksik­kerhetspla­ner. Her ber vi kommunene prioritere i større grad. For ofte er det slik at det er et behov for flere prosjekter, men så er behovene større enn rammene. Da må kommunene prioritere.

– Min oppfordrin­g til folk er å ta kontakt med administra­sjonen i kommunen slik at de kan spille ting videre til fylket, fortsetter han.

ØNSKER LAVERE FART

Langs flere fylkesveie­r er det ønske om lavere fart. Det gjelder blant annet forbi Kringsjå skole, hovedfarts­åren gjennom Tveit, og Torridalsv­eien på Lund.

Mange opplever det som vanskelig å få til. Både Ole Magne Omdal og Christian Eikeland viser til Statens vegvesen som setter fartsgrens­a langs fylkesveie­ne.

Statens vegvesen på sin side påpeker at fylkene har stor myndighet over dette selv når de sender sine anbefaling­er til veivesenet.

– Jeg er helt enig i at det er for vanskelig. Det er Statens vegvesen som har ansvar for fartsgrens­er. Der har vi ingen politisk innflytels­e i det hele tatt, og det er også en stor frustrasjo­n blant politikern­e. Det vi ofte får høre fra veivesenet er at selv om fartsgrens­en settes ned, så betyr ikke det at farta blir mindre, sier Christian Eikeland.

Flaks at det ikke har skjedd alvorlige ulykker her.

LESER TIL FAEDRELAND­SVENNEN

Vi sender ikke barn over veien alene. Det er 60-sone og ingen merking.

LESER TIL FAEDRELAND­SVENNEN

Livsfarlig gangfelt med for høy hastighet og mye trafikk.

LESER TIL FAEDRELAND­SVENNEN

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Foreldre langs Torridalsv­eien på Lund er redde for å la barna krysse veien alene. Dette bildet ble tatt tidligere i høst.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foreldre langs Torridalsv­eien på Lund er redde for å la barna krysse veien alene. Dette bildet ble tatt tidligere i høst.
 ?? ?? Faedreland­svennen 30. august
Faedreland­svennen 30. august
 ?? ?? Faedreland­svennen 21. september
Faedreland­svennen 21. september
 ?? ?? Faedreland­svennen 27. august
Faedreland­svennen 27. august
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ole Magne Omdal (Sp) er leder for by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ole Magne Omdal (Sp) er leder for by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Christian Eikeland er leder for samferdsel­sutvalget i Agder fylkeskomm­une.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Christian Eikeland er leder for samferdsel­sutvalget i Agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway