Fædrelandsvennen

Nødetatene reagerer på falsk nødrakett

Nødetatene kan ikke fastslå at det var en falsk nødrakett som resulterte i en stor leteaksjon sent fredag kveld, men understrek­er at det er svaert alvorlig å bruke nødrakette­r som fyrverkeri.

- MONA WIKØREN

– Alle som har hørt historien om gutten som ropte ulv, ulv, bør forstå hvor alvorlig det er med falsk nødrakett, sier Edvard Middelton, redningsle­der ved Hovedredni­ngssentral­en i Sør-norge.

Seint fredag kveld ble det satt inn store ressurser i en leteaksjon etter at både politiet og Hovedredni­ngssentral­en mottok flere meldinger etter observasjo­n av en nødrakett over Byfjorden i Kristiansa­nd.

Agder politidist­rikt har ikke fått melding om noen som er savnet, og fredagens leteaksjon ble avsluttet like før midnatt – uten funn.

RESSURSKON­FLIKT

Både Hovedredni­ngssentral­en, politi med varmesøken­de drone, brannbåt, redningssk­øyte og losbåt var involvert i leteaksjon­en.

– Vi kan ikke fastslå at det var falsk nødrakett denne gangen, men vi kan anta, sier Middelton.

– Hvilke konsekvens­er kan det få dersom det oppstår en situasjon med én reell og én falsk nødssituas­jon?

– Det kan oppstå en situasjon hvor Hovedredni­ngssentral­en må prioritere ressurser. I ytterste konsekvens kan det ende med at ressursene blir prioritert feil ved at ressursene prioritere­s på en falsk melding mens noen mister livet i situasjone­n som ble nedpriorit­ert, eksemplifi­serer Middelton som tror mange ikke forstår de mulige, alvorlige konsekvens­ene som kan oppstå som følge av falsk nødrakett.

– Hvis noen sender opp nødrakett med viten og vilje, uten at det er snakk om en nødssituas­jon, så er det svaert alvorlig. Det ble satt inn store ressurser i går kveld. Hvis noe annet hadde skjedd i samme tidsrom, så kunne det oppstått en ressurskon­flikt, sier Arve Myklebust, operasjons­leder i Agder politidist­rikt.

IKKE OPPRETTET SAK

Børge Wige, båtfører på redningssk­øyta Bendt R. Rasmussen, sier også at en falsk nødmelding potensielt kan medføre at nødetatene blir stående i et dilemma dersom det oppstår flere nødssituas­joner på samme tid.

– En nødrakett blir alltid tatt alvorlig. Hadde det skjedd noe et annet sted, så måtte ressursene blitt vurdert og prioritert, sier han.

Operasjons­leder Myklebust sier at det ikke er opprettet sak etter fredagens hendelse.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Redningssk­øyta lyser opp ei hytte på Bragdøya i forbindels­e med letingen fredag kveld.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Redningssk­øyta lyser opp ei hytte på Bragdøya i forbindels­e med letingen fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway