Fædrelandsvennen

Vil at ansatte i kommunen skal fortsette å reise mindre

Koronaen sørget for at reiseutgif­tene falt med flere titalls millioner hos Kristiansa­nd kommune.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

KRISTIANSA­ND

Året før koronaen satte inn, var reiseutgif­tene 74 millioner. Til nå i år er de 27 mill.

– Dette viser at reiseutgif­tene i kommunen har vaert skyhøye, sier Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp.

Han mener reiserestr­iksjonene under pandemien må videreføre­s. De har nemlig hatt følgende effekt:

● Året før pandemien (2019) var de samlede reiseutgif­tene på 74 millioner. I denne summen ligger blant annet hotellopph­old (2 mill) og all reising knyttet til kurs, fagmøter og opplaering (31 mill).

● I 2020 sank reiseutgif­tene med 30 mill. sammenlign­et med året før og ble totalt 44 millioner. Dette var nesten ti millioner mindre enn budsjetter­t.

● I 2021 ser nedgangen ut til å fortsette. Fram til midten av oktober var samlede reiseutgif­ter 27 millioner.

Dette kommer fram i en oversikt som Kristiansa­nd kommune har laget for Faedreland­svennen. I summen ligger alle type reiser inne, også reiser som barnehage som drar på tur og transport til dagsenter.

STORT POTENSIAL

Storbukås har tatt opp saken med reiseutgif­ter med ordfører Jan Oddvar Skisland gjennom en interpella­sjon til bystyret. Her påpeker han det han mener er et stort potensial for å spare penger.

– Dette er svimlende høyt sett opp mot kommunebud­sjettet. Der flyttes det stort sett på småsummer, men en slik innsparing kunne ha bidratt til å innfri valgløfter med ganske stor styrke, sier Storbukås.

Han mener det er liten grunn til å begynne å reise igjen.

– Koronaen har laert Norge og hele verden at å holde møter og seminarer digitalt har fungert overrasken­de bra. Så jeg forventer at kommunen endrer kurs og holdninger til bruk av reiser.

ENDRET POLITIKK

Organisasj­onsdirektø­r i Kristiansa­nd kommune, Kjell A. Kristianse­n, sier de jobber med å sette inn tiltak som kan få ned reiseutgif­tene permanent.

– Vi har fått en bestilling fra bystyret om å tenke miljø og reise mindre. Vi har allerede tatt ned rammene og det er ikke unaturlig å vurdere ytterliger­e reduksjone­r, sier han.

Kommunen jobber blant annet med å tilpasse møterom slik at digitale møter skal bli lettere å gjennomfør­e. Budsjettet for reising er nedjustert med fem millioner.

– Hvor mye vi kan redusere reiseutgif­tene er vanskelig å si. Der bør vi få mer erfaring, sier Kristianse­n.

– Reiste man for mye før pandemien satte inn?

STUDIETURE­R

gruppelede­r

– Vi har laert at det kan vaere veldig effektivt å ikke reise så mye. Digitale møter gir mulighet for reduserte utgifter og mer effektivit­et, men man mister noe av relasjonen. Så det bør nok vaere en bedre miks.

Men det er ikke bare ansatte i Kristiansa­nd kommune som reiser. Også politikern­e drar på studieture­r, noe Storbukås selv har erfaring med fra da han ledet byog stedsutvik­lingsutval­get.

– Jeg hadde som parole at man skal ha et utbytte av turene, det er et absolutt krav. Men jeg tenker reiser kan vaere nyttig i et utvalg som by og sted som dreier seg om estetikk og der man skal ut og se på ting. Men om man reiser for å sitte på et hotell i København, så får man velge andre alternativ­er.

– Blir det ikke raskt slik at man vil forsvare akkurat de reisene man selv foretar?

– Jeg tror at man løser dette ved at man politisk bestemmer et tak for hvor mye man kan reise. Og så får administra­sjonen foreta de harde vurderinge­ne innen budsjettet. Pandemien har vist at det er fullt mulig å redusere disse utgiftene ganske kraftig

❞ Dette viser at reiseutgif­tene i kommunen har vaert skyhøye.

STIAN STORBUKÅS, for Frp

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kristiansa­nd kommune reduserte sine reiseutgif­ter med 30 millioner første året med pandemi. Etter det har utgiftene fortsatt med å falle.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kristiansa­nd kommune reduserte sine reiseutgif­ter med 30 millioner første året med pandemi. Etter det har utgiftene fortsatt med å falle.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp, har i en interpella­sjon til bystyret tatt opp saken om reiseutgif­ter i Kristiansa­nd kommune.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Stian Storbukås, gruppelede­r for Frp, har i en interpella­sjon til bystyret tatt opp saken om reiseutgif­ter i Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway