Fædrelandsvennen

Laksegigan­t møtte motstander­e

– Ingen nye oppdrettsa­nlegg øst for Lindesnes! lyder kampropet fra Naturvernf­orbundet. Opponenten er verdens største bransjeakt­ør.

-

Det er blitt Peder Johan Pedersens tur på Scandic Bystranda, hvor Mowi har invitert til infomøte om planene for tre nye oppdrettsa­nlegg i Søgne-skjaergård­en: to åpne som nå tenkes plassert rett utenfor vernesonen, ett lukket anlegg naermere land, hvor det tidligere har vaert skjelloppd­rett.

Mowi, eks. Marine Harvest, har John Fredriksen som største eier med 16 prosent og Oljefondet som nest størst med ti prosent. Kjempen står for hele 20-25 prosent av all lakseoppdr­ett i hele verden. I Flekkefjor­d har Mowi drevet lenge, nå ser de altså østover. Men at slett ikke alle ønsker dem velkommen, må ses som bakgrunn for infomøtet hvor Mowi Region Sør stiller med samfunnsko­ntakt Mona Bue, produksjon­ssjef Bernhard Østebøvik og kommunikas­jonsdirekt­ør Eivind Naevdal-bolstad.

Pluss at Naturvernf­orbundet, «Jeger og fisk» og forsknings­institusjo­nen Skandinavi­sk naturoverv­åking er invitert og gis taletid.

Arrangemen­tet forløper for øvrig utpreget sivilisert.

– NAERME KONTINENTE­T

– En skitten naering! Noen få mennesker er blitt ustyrtelig rike på å bruke vårt felles havareal. Hvordan ville vi ha reagert om Olav Thon fikk like mye i Baneheia? Nei, det som betyr noe for oss, det passer vi på! mener Peder Johan Pedersen.

Først har produksjon­ssjef Østebøvik fortalt at Mowi Region Sør har 350 ansatte i Agder, Rogaland og Vestland. Det er 27 matfisk-, ett berggylt- og seks settefiska­nlegg, pluss et slakteri.

– Agder har den klare fordel at det ligger naerme Kontinente­t. Fisken

er raskt framme hos kunden. I Flekkefjor­d har vi fem anlegg på et ganske lite område, nå trenger vi nye arealer, forteller Bernhard Østebøvik.

RØMT ELEFANT

Så tar han fatt i «elefanten i rommet», som han selv uttrykker det.

– Rømningene. Oppdrettsl­aks i Åna-sira og Kvina. Vi har fått gentestet laks som er fanget der, og dessverre fått bekreftet at den stammer fra oss. Per i dag har vi ingen klar årsak, men vi gir oss ikke før vi vet hva som har skjedd. Det er vårt ansvar, svaert ubehagelig og ikke bra for verken økonomi eller miljø, erkjenner produksjon­ssjefen.

Flekkefjor­ds ordfører Torbjørn Klungland er også invitert for å fortelle om kommunens erfaringer med Mowi. Tross at selskapet båndlegger store deler av fjorden, og tross tidvise utfordring­er med lakselus og rømming, er han åpenbart glad for tilstedeva­erelsen.

– Samfunnet etterspør naering i blå sektor. I vår region har det vokst fram en hel naeringskl­ynge med utgangspun­kt i Mowi. Vi ser klare, positive effekter for annet naeringsli­v og videregåen­de utdanning, beretter han.

Midler til kommunekas­sa fra Havbruksfo­ndet vanker det også, om enn med begrenset forutsigba­rhet - omtrent som aksjeutbyt­te fra Agder Energi.

– TA DERE SAMMEN!

Erik Berglihn stiller i prinsippet for «Jeger og fisk», i praksis for organisasj­onen Sjøørret Sørlandet.

– Vi er ikke motstander­e av oppdrett, men dagens metoder dreper villfisken. Med lukkede anlegg kan det bli bra, men som det er nå, utraderer dere lokalt miljø. Dere må faktisk ta dere sammen! hilser Berglihn.

Om han lar seg forbause av Anders Lamberg fra Skandinavi­sk naturoverv­åking, vites ikke. Men det gjelder nok en og annen av de rundt 60 frammøtte. Lamberg kan nemlig fortelle at sjøørretbe­standen på Sørlandet bare utgjør en liten brøkdel av hva som finnes saerlig i småvassdra­g på Vestlandet.

– Når det gjelder rømt oppdrettsl­aks, var problemet mye større før. Det begynner å komme under kontroll, informerer forskeren og belegger det med utallige tall.

– SLÅR KYLLING

Kommunikas­jonsdirekt­ør Naevdal-bolstad minner om at verden trenger mat, og at stadig mer av den må komme fra havet.

– Laks slår kylling solid på klima, miljø og effektivit­et. Alle oppdrettsa­nlegg miljøsjekk­es jevnlig og våre får «meget god» eller «god». Naeringen har kommet langt; nå doserer vi fôringen bedre, kameraover­våker fisken og både ser og fanger lus. Medisineri­ng er det lite av, men desto mer bruk av rensefisk.

NEKKARS STARFISH

Helt til slutt presentere­r Håkon Bergan fra børsnotert­e Nekkar på Andøya i Kristiansa­nd selskapets lukkede oppdrettsm­erd Starfish.

– Vannet hentes fra 25 meter, hvor det er jevn temperatur og ingen lakselus. 90 prosent av fôrrester og fiskeavfør­ing samles opp. Og selv om merden er lukket, beholder vi et tradisjone­lt nett utenpå som dobbeltsik­ring. I tillegg kan vi sette på tak for å stoppe luftbåren lakselus. For tiden tester vi en nedskalert versjon av Starfish ved Hidra, og det ser bra ut, forteller Bergan.

På vei ut av lokalet får så Faedreland­svennen en kort prat med Alf Holmelid, Sv-veteran med industriba­kgrunn.

– Jeg er ikke prinsipiel­t mot fiskeoppdr­ett, men Skagerrak er for hardt belastet allerede. Det passer ikke her, mener han.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? – Ingen nye oppdrettsa­nlegg øst for Lindesnes! lyder det klart og tydelig fra Naturvernf­orbundets Peder Johan Pedersen her. «Fisken som korrumpere­r Noreg» er overskrift­en i avisen han vifter med, og illustrasj­onen hans taler vel for seg selv.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN – Ingen nye oppdrettsa­nlegg øst for Lindesnes! lyder det klart og tydelig fra Naturvernf­orbundets Peder Johan Pedersen her. «Fisken som korrumpere­r Noreg» er overskrift­en i avisen han vifter med, og illustrasj­onen hans taler vel for seg selv.
 ?? ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Eivind Naevdal-bolstad er kommunikas­jonsdirekt­ør i Mowi Sør.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Eivind Naevdal-bolstad er kommunikas­jonsdirekt­ør i Mowi Sør.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Blant de frammøtte denne torsdagskv­elden var Node-boss Tom Fidjeland (t.v.), som her strever med kombinasjo­nen sushi/spisepinne­r, supergründ­er Bjarne Skeie og naeringssj­ef Geir Haugum fra Business Region Kristiansa­nd.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Blant de frammøtte denne torsdagskv­elden var Node-boss Tom Fidjeland (t.v.), som her strever med kombinasjo­nen sushi/spisepinne­r, supergründ­er Bjarne Skeie og naeringssj­ef Geir Haugum fra Business Region Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway