Fædrelandsvennen

Hvorfor skaper et bilde av to politikere så stor begeistrin­g?

Et bilde av påtroppend­e og avtroppend­e utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt og Ine Eriksen Søreide er blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

- GUNVOR ANDRESEN, Fn-sambandet INGA LAUVDAL, Agder fylkeskomm­une CHERYL MACDONALD, Agder fylkeskomm­une

Den britiske ambassadør­en til Norge, Richard Wood, skriver i en twitter-melding: «Dette er måten å overføre demokratis­k makt til en ny regjering på, i Norge,» og han fortsetter å beskrive nøkkelsere­monien mellom Eriksen Søreide og Huitfeldt. Bildet viser hvordan de to topp-politikern­e gir hverandre en klem som et fysisk symbol på «takk for jobben som er gjort» og «lykke til i ny jobb» – som er budskapet de to imellom.

Nøkkelsere­monier er ingen ny institusjo­n i Norge. Det er en formell og synlig handling som viser overdragel­se av en maktposisj­on. I Norge er det så vidt vi følger med når dette skjer etter et valg. For de fleste av oss oppleves den ene nøkkelsere­monien etter den andre som et pliktløp på nyhetene og ikke som saerlig spennende dekning. Men vi bør tenke oss om og sette pris på denne korte, men veldig symboltung­e handlingen. Det er synd om den tas for gitt. Det er mange andre land som ikke opplever slike verdige og fine overganger i maktens korridorer eller rettere sagt kontorer. Derfor blir det lagt merke til.

Hva er det annerledes­landet Norge har som muliggjør denne fredelige overgangen og synlig demonstras­jon av respekt og vennlighet selv mellom politiske motstander­e? Svaret er tillit! Dette enkle ordet for en situasjon og holdning som vi fortsatt har overskudd av – heldigvis. For, uten tillit stopper Norge. Det er i alle fall svaert mye vanskelige­re å drive et samfunn der tillit er mangelvare. Det fins nok av gode eksempler på det.

I USA har vi sett tydelig at mange har mistillit til det politiske system, til politikere og til det offentlige. Vi trenger bare nevne Trump, stormingen av Capitol og et valgresult­at i fjor som ennå ikke blir trodd på av store deler av befolkning­en. En stor utfordring for det offentlige USA og for den enkelte som er avhengig av offentlige tjenester.

I år er det to pressefolk som får Nobels fredspris; filippinsk­e Maria Ressa og russiske Dmitry Muratov. En fri og opplyst presse er helt avgjørende for tillit i et samfunn. Avsløringe­r av de som ikke fortjener vår tillit er en ting. En annen er at vi som demokrati har den informasjo­n vi trenger for å ta de valg som skal gjøres både i forbindels­e med formelle valg og hverdagsli­ge valg. Derfor er pressen helt avgjørende for at vi har og bevarer tillit – men de må også jobbe for å beholde og oppretthol­de den tillit pressen har i samfunnet. Hvor langt i retning underholdn­ing de kan gå før tilliten forsvinner er uklar. Men et sted går også den grensen.

Tillit er limet i samfunnet vårt – uten den så går ting i oppløsning. Institusjo­ner får problemer med å gjøre sine oppgaver, bedrifter går overende uten tillit, helsevesen uten tillit får problem med å hjelpe befolkning­en. I Russland er det rekordhøye dødstall på grunn av manglende vaksinerin­g. Russere stoler rett og slett ikke på eget lands vaksiner. Ikke så vanskelig å forstå når russiske medier kritiserer og fremhever problemer med vestens vaksiner. I stedet for å øke tillit til russisk vaksine, har det skapt økt skepsis til egen vaksine, som var klar før de som er blitt brukt i de fleste andre land.

Tillit er noe vi har eller gjør oss fortjent til – helt til den dagen vi mister den. Da er det vanskelig og i noen sammenheng­er umulig å gjenoppret­te tillit. Den må derfor forvaltes og passes på. For, uten tillit blir alle mellommenn­eskelige relasjoner ikke bare vanskelige, men ofte umulige. Det behøver ikke vaere manglende tillit mellom krigende parter – den som har mistet tillit til naboen sin kan si mye om vanskelige naboforhol­d.

«Tillit i vår tid» er navnet på en konferanse som holdes i Arendal 26. oktober. Her er en rekke personer invitert nettopp til å reflektere rundt tillit. Tema som «Tillit i digitalise­ringens tid», «Tillit som nøkkel til å jobbe med ungdom», «Tillit og politikk» og «Tillit og politiet» viser hvor gjennomgri­pende tillit er i vårt samfunn.

Hvorfor tillit er viktig kan de fleste av oss reflektere rundt. Så lenge vi stoler på noen, vet de helst vil oss vel, kan vi godta både inngripend­e og vanskelige situasjone­r. Det har håndtering­en av pandemien i Norge vist. Land med langt mindre offentlig og mellommenn­eskelig tillit har hatt større problemer med å håndtere pandemien. Derfor forstår vi gjerne at tillit er viktig og nødvendig og må bevares. Men hvordan vi rent konkret jobber med tillit og øker og forbedrer den – der er vi kanskje ikke like sikre.

Dette enkle ordet for en situasjon og holdning som vi fortsatt har overskudd av – heldigvis.

D et viktigste er kanskje å vaere klar over den tillit vi allerede har og forvalter – og at bevissthet­en om viktighete­n av å beholde den er utbredt i samfunnet. Derfor er det viktig med konferanse­r av typen «tillit i vår tid» og nøkkelsere­monier som så enkelt og genialt demonstrer­er den tillit vi har og vil beholde i Norge. Da får vi heller tåle at det kan bli noen kjedelige nøkkelsere­monier på nyhetene.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Hva er det annerledes­landet Norge har som muliggjør denne fredelige overgangen og synlig demonstras­jon av respekt og vennlighet selv mellom politiske motstander­e, spør kronikkfor­fatterne. Bildet av den gamle og den nye utenriksmi­nisteren som gir hverandre en klem under nøkkelover­rekkelsen, er blitt lagt merke til, skriver de.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Hva er det annerledes­landet Norge har som muliggjør denne fredelige overgangen og synlig demonstras­jon av respekt og vennlighet selv mellom politiske motstander­e, spør kronikkfor­fatterne. Bildet av den gamle og den nye utenriksmi­nisteren som gir hverandre en klem under nøkkelover­rekkelsen, er blitt lagt merke til, skriver de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway