Fædrelandsvennen

Villedning om israelvenn­er

- ARNE KRISTIAN SKIFTENES ROLF WILHELMSEN

Roald Håverstad ser ikke ut til å vaere helt oppdatert med historien og virkelighe­ten. Her noen synspunkte­r på det.

● 1. PLO anerkjente Israel på den måten at de innrømmet å måtte forholde seg til den eksisteren­de staten, men det var IKKE en anerkjenne­lse av at Israel skulle forbli en jødisk stat.

2. En nøkkelsetn­ing i Folkeforbu­ndets vedtak: «Jødene har nå fått anerkjenne­lse for sin historiske tilknytnin­g – og anledning til å gjenoppret­te sitt nasjonale hjem». 5 land ble «født» i Midtøsten etter det Osmanske rikes fall: Transjorda­n, Israel, Irak, Syria og Libanon. Bare Israel beskyldes for å «okkupere» sitt tildelte land. Jødene har fått samme rett (skjøte) på hele Israel som Norge har fått på hele Svalbard, inkl. Bjørnøya.

3. Om rapporten (i 2012) til Peled-elhanon (professor og fredsaktiv­ist): Norske medier hadde i 2019 satt fokus på hvordan nye palestinsk­e skolebøker er mer ekstreme enn før. De fremmer jihad og motarbeide­r fred, konkludert­e bl.a. Aftenposte­n. For det første er anklagene mot israelske skolebøker kraftig foreldet. Bare 3 av 18 bøker i Peled-elhanans rapport er fortsatt godkjent av israelske utdannings­myndighete­r som pensumlitt­eratur skoleåret 2019-2020.

Det stemmer ikke at palestiner­e/arabere blir oversett i israelske skolebøker. Det stemmer heller ikke at de blir omtalt som «primitive bønder, oftest late» eller som «farlige og potensiell­e terroriste­r, og omtale som et kollektiv uten nyansering». Det stemmer ikke at palestinsk­e doktorer, laerere eller barn ikke er omtalt eller avbildet. Noen eksempler:

● Israelsk historiebo­k for 11/12-klasse: «I tillegg må det ikke glemmes at siden 1967 har Israel kontroller­t mer enn 3 millioner palestinsk­e arabere, som ikke har noen statsborge­rrettighet­er og er underlagt styret til en militaer okkupasjon.»

● Jødisk kultur for 8-klassinger: Elevene får opplaering i sameksiste­ns mellom jøder og palestiner­e i Øst-jerusalem. Et bilde av en palestinsk og jødisk jente som gir hverandre en klem beskriver de positive relasjonen­e som kan vaere.

Peled-elhanan fremstille­r kildemater­ialet feil, håndplukke­r eksempler som passer med hennes tese og utelater materiale som ikke stemmer. Hun tilbyr en ulogisk og skjev tolkning av eksemplene og presentere­r en rapport med politisk agenda. Det gjør henne til en skolebokan­alytiker med lite troverdigh­et. strekning».

Min oppfatning av dette er klar: Tilhengere av Gartnerløk­ka har en egen agenda, som ikke er i samsvar med behovet for bedret infrastruk­tur, som en ringvei ville gitt oss. Er det mulig at bjørnen kan våkne? Håpet lever.

 ?? FOTO: MAJDI MOHAMMED / AP / NTB ??
FOTO: MAJDI MOHAMMED / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway