Fædrelandsvennen

– De håner en hel bransje

Rune Egedal på restaurant Pieder Ro i Kristiansa­nd mener skjenkesto­ppen er både ulogisk og urettferdi­g.

- TEKST: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

– Mens FHI og regjeringe­n krangler seg imellom, leker man med utelivsbra­nsjen. Vi blør fra alle kontoer, sier daglig leder på restaurant Pieder Ro, Rune Egedal.

Han er opprørt over skjenkesto­ppen, men aller mest sint og oppgitt over utydelige svar og vinglete meninger fra regjerings­hold. I et meningsinn­legg i Faedreland­svennen kritiserer han maktappara­tet kraftig.

– Jeg måtte bare ut frustrasjo­nen og skrev dette innlegget. Jeg blir så eitrende sint av at de krangler seg imellom, spesielt i FHI. Noen sier at det ikke har betydning for smitten om man serverer alkohol på utetestede­r, mens andre fremstille­r bransjen som det verste av det verste når det gjelder smitte. Man maser om vaksine, vaksine, vaksine – men vi er jo nesten vaksinert alle sammen nå. Hvor lenge skal de holde bransjen stengt?, sier Egedal.

SKREKKSCEN­ARIO

I innlegget skriver han blant annet dette:

● «Alle representa­nter for regjeringe­n skylder på at de tok de faglige rådene til FHI, rådene de fikk 2-3 dager før de kom med tiltakene 13. desember, når de skulle vurdere tiltak.

● Problemet er bare det at da kom FHI med skrekkscen­ario om at det ville bli mellom 90.000 og 300.000 covid-19-smittede og opp til 500 nye innlagte på intensiven hver dag hvis vi ikke kom med tiltak nå. Smitten begynte allerede 2-3 dager etter tiltakene å gå ned litt, men er kraftig på vei opp etter jula.

● Nå viser det seg at Camilla Stoltenber­g & co sier at det var heilt urealistis­ke tall som aldri ville komme, så ta med den til vurdering nå, kjaere regjering, for Støre sa til VG at de kunne innrømme hvis de tok feil, så nå får vi se da om de gjør det.

● Hvorfor sender FHI disse signalene til regjeringa når de sier det er heilt usannsynli­g? Galskap!», skriver Egedal.

Nå har Egedal fått nok av vingling, og tar grep selv. Alle de ansatte er kalt tilbake på jobb.

– Nå har jeg trukket tilbake permisjone­n på mine ansatte, og det er to kokkelaerl­inger, tre kokker, fire servitører og meg selv. Vi har full nedvask, og rydder og gjør klar restaurant­en. Vi åpner neste helg uansett, om det blir alkohol eller ikke. Nå skal vi jobbe på, sier han.

GÅR FOR SEINT

Egedal mener at regjeringe­ns arbeid går for seint.

– De sier at de evaluerer fortløpend­e, men de gjør jo ikke det når de ikke kan si noe før i slutten av neste uke. De håner en hel bransje, sier han.

Et flertall i Stortinget stemte torsdag ned forslagene fra Frp og MDG om å oppheve det nasjonale skjenkefor­budet.

Stortinget behandlet torsdag to forslag om å oppheve det nasjonale forbudet, og begge fikk støtte fra Frp og MDG. Rødt støttet også deler av Frps forslag.

Dermed var det langt fra noe flertall i Stortinget for å åpne for skjenking av øl, vin og sprit igjen på serverings­steder.

– Det er synd, fordi det handler om mange tusen arbeidspla­sser rundt omkring i landet. Bedriftsei­ere er i ferd med å se at bedriften deres går i grus, så det er trist på vegne av dem. Jeg håper de kanskje klarer å holde ut litt til, sier helsepolit­isk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, etter voteringen.

LOVER ENDRINGER

Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) lover endringer i koronatilt­akene neste uke. Men hun kan ikke love store lettelser.

– Det kommer endringer. Men store lettelser med dagens smittenivå, tror jeg ikke jeg kan love. Vi gjør en helhetlig vurdering. I dag har vi nasjonal smittereko­rd, sier Kjerkol til Aftenposte­n.

Til avisen sier Kjerkol at hun kjenner på det massive presset om å oppheve skjenkesto­ppen – men gir ikke bransjen noe umiddelbar­t håp om at det vil bli lettelser 14. januar, når tiltakene skal vurderes.

Spesielt på spørsmålet om å tillate skjenking fram til klokken 22 som en mulig vei å gå, er hun krystallkl­ar på at erfaringen­e fra forrige gang man prøvde det ikke var gode.

– Det er bakgrunnen for at vi fulgte det klare faglige rådet om skjenkesto­pp. Det er forsknings­messig dokumenter­t at alkohol påvirker adferd. Det er vanskelig å oppretthol­de meteren, sier hun.

Dette reagerer Rune Egedal sterkt på.

– Det de sier er at de skal ha bort fylla, for den sprer smitte. Men det finnes jo lover og regler for utesteder. Vi har ikke lov å skjenke folk fulle. Nå begynner tiltakene å bli så dumme. Vi skjønner jo alle at vi ikke kan løpe rundt på dansegulve­t nå, og nå begynner folk å ta til motmaele mot tiltakene. Alt er så ulogisk, hvor lenge skal vi holde på slik?, spør Egedal, og legger til:

– Det fokuseres for mye på smittetall­ene, og ikke på konsekvens­ene av å bli smittet. Nå som nesten alle er vaksinert, så er ikke konsekvens­ene av smitte så store. Ja, risikogrup­pene er utsatt, men de aller, aller fleste blir ikke så syke. Det er på tide å åpne gradvis opp igjen, mener Rune Egedal.

 ?? FOTO: HILDE WØHNI JOAKIMSEN ?? – De sier at de evaluerer fortløpend­e, men de gjør jo ikke det når de ikke kan si noe før i slutten av neste uke, sier Rune Egedal om regjeringe­n.
FOTO: HILDE WØHNI JOAKIMSEN – De sier at de evaluerer fortløpend­e, men de gjør jo ikke det når de ikke kan si noe før i slutten av neste uke, sier Rune Egedal om regjeringe­n.
 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ?? Helsepolit­isk talsperson i Frp, Bård Hoksrud Bård og helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget torsdag.
FOTO: JAVAD PARSA / NTB Helsepolit­isk talsperson i Frp, Bård Hoksrud Bård og helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway