Fædrelandsvennen

Havnet midt i dramaet

Odd Christian Hagen fra Mandal havnet i skuddlinje­n til gjerningsm­annen. Dagen etterpå kommer han med en klar melding.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Jeg tenkte først og fremst på å få folk i sikkerhet og ned på gulvet. Jeg går i et operativt modus, forteller 49-åringen til Faedreland­svennen.

Odd Christian Hagen, som til daglig jobber i Kristiansa­nd kommune, havnet midt i kaoset da gjerningsm­annen begynte å skyte rundt seg i området rundt London pub i Oslo sentrum.

To døde og 21 mennesker ble skadet under angrepet, som etterforsk­es av politiet som en terrorhend­else. En 42-år gammel mann ble raskt pågrepet.

HØRER ET SMELL

Hagen satt ute på nabopuben Herr Nilsen sammen med kameraten Ole Kristian Wetten, da han hørte et smell. Han beskriver det selv slik på Facebook:

«Et smell – åpenbart håndvåpen – en fyr løper mot oss, en bil ruser av gårde, nytt smell og skillevegg­en foran oss eksplodere­r, vi drar med oss folk inn og ned på golvet idet det kommer automatvåp­enild. Kaos og panikk, flere skadede inne og sterke scener før vi må evakuere».

– Det andre skuddet knuser vinduet i leveggen like foran oss. Da er det å rive med seg folk og søke dekning. Så hører vi automatild. Det er kaos og skadede folk, forteller han.

– Så du gjerningsm­annen?

– Vi ser glimtet fra andre siden av gata, samtidig som en drosje farer av gårde med åpen dør. Ting går veldig fort, sier han.

Dagen etterpå sier han at det går bra med ham.

– Men det er klart det er spesielt nede på den plassen nå, og se i dagslys og andre vinkler hvor direkte kulene kom mot oss fra andre siden av veien.

– ET ANGREP PÅ VÅRE VERDIER

Lørdag var han tilbake på åstedet for å legge ned blomster. Han er i Oslo på grunn av musikkfest­ivalen Tons of Rock på Ekebergssl­etta.

– Dette preger hele byen nå, og angrepet var åpenbart rettet mot London som er et skeivt utested. Dette er et angrep på våre verdier, og det vi står for av demokrati og frihet. Det eneste vi kan gjøre nå er å ta over byen, dra ut på festival og i gatene og vise at ekstremist­ene ikke skal styre Norge, sier Hagen, og tar samtidig et oppgjør med holdninger som finnes på Sørlandet.

– På Sørlandet rives det ned prideflagg, og det er første grenseoppg­angen til ekstremism­en som denne terroriste­n utøver. Det kan folk tenke litt på. Å rive ned flagg og knuse regnbuesta­tuer og slikt er ikke en vesensfors­kjell, men en gradsforsk­jell, mener han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Et skudd traff vinduet til uteserveri­ngen på utestedene Herr Nilsen og Per på hjørnet. Odd Christian Hagen satt like ved da det smalt.
FOTO: PRIVAT Et skudd traff vinduet til uteserveri­ngen på utestedene Herr Nilsen og Per på hjørnet. Odd Christian Hagen satt like ved da det smalt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Odd Christian Hagen (49) var lørdag tilbake på åstedet for å legge ned blomster.
FOTO: PRIVAT Odd Christian Hagen (49) var lørdag tilbake på åstedet for å legge ned blomster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway