Fædrelandsvennen

Først ble jeg veldig trist. Så eitrende forbanna.

Lørdag skulle Tom Hugo Hermansen ha deltatt i Pride-paraden i Oslo. Han har delte følelser om avlysninge­n.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Lørdag ble det klart at lørdagens Pride-arrangemen­ter blir avlyst etter skytingen ved London pub. Det var ventet rekordoppm­øte til paraden, etter to år med pandemi og markeringe­n av at det er 50 år siden homofili ble avkriminal­isert.

Tom Hugo Hermansen fra Kristiansa­nd var blant dem som skulle delta.

– Jeg våknet kvart over seks og så mange som spurte om folk var trygge. Det var et sjokk, sier Hermansen.

– Først ble jeg veldig trist og redd for at det er noen jeg kjenner. Så ble jeg eitrande forbanna. Vi vet ikke sikkert ennå, men hvis dette er et målrettet angrep på noen som er annerledes, så er det fryktelig trist at vi ikke har kommet lenger, sier Keiino-sangeren.

Han var lørdag hjemme i Oslo, sammen med ektemannen Alex Olsson.

– Våre tanker går til de drepte og de pårørende. Og ikke minst de som var der og opplevde denne situasjone­n, sier Hermansen.

Han kjenner London pub som et hyggelig utested med et stort mangfold.

– Det er et sted som står høyt i kurs i det skeive miljøet, men også et sted hvor du kan vaere som du er.

På Facebook-siden til Oslo Pride har mange ytret seg kritisk til at arrangemen­tet blir avlyst. Hermansen er delt.

– Jeg skjønner veldig godt de som er uenige. Når Pride er det eneste arrangemen­tet som avlyses, så kan det virke som terroriste­n har lyktes i det han ønsket å oppnå. På den andre siden så ville det vaert helt forferdeli­g for politiet og alle andre dersom det kom et nytt angrep. Det er en vanskelig avgjørelse, men dette er det folk som vet mye bedre enn meg hva som er riktig å gjøre, sier Hermansen.

– Hva gjør dere i dag?

– Vi er noen få som skal samles. Jeg tenker det er viktig å vise at det er flere som omfavner mangfoldet enn de som støtter opp om terror. Så tror jeg det er viktig å vaere ekstra påpasselig når det gjelder folk som sprer hat. Folk som skriver ting på nett mener kanskje ikke ting bokstaveli­g, men det kan vaere en kime som gjør at enkelte føler at vold kan legitimere­s, sier Hermansen.

URFJELL: RIKTIG Å AVLYSE

Torbjørn Urfjell skulle også deltatt. Den tidligere kulturdire­ktøren i Kristiansa­nd jobber nå i Kulturråde­t og er bosatt i Oslo.

– Vi vet lite om hva som har skjedd foreløpig, men gjerningsp­ersonen er siktet for terror. Så lenge det er tvil, er det riktig å avlyse. Det vil komme andre anledninge­r, som paraden i Kristiansa­nd 27. august. Da blir det enda viktigere å markere, sier Urfjell.

Urfjell fikk med seg hva som hadde skjedd da han våknet opp lørdag morgen. Han var da hjemme med ektemannen Vili Vunasau-naivalu.

Statusoppd­ateringer fra venner og bekjente gjennom natten ga ham et innblikk i utrygghete­n som rådet etter angrepet. Urfjell ga selv beskjed om at han og ektemannen er trygge.

– Det er mange som lurer på det, sier Urfjell.

Motivet bak angrepet er ikke kjent, men politiet har pekt på hatkrimina­litet som en mulighet.

– Da føles det som et angrep på skeive. Det er skremmende, men det er vel det som er poenget, sier Urfjell.

TUSENVIS SAMLET

Lørdag samlet likevel tusenvis av mennesker seg i Oslo sentrum for å sørge, klemme hverandre og ta kraftig avstand fra det brutale skyteangre­pet natten i forveien.

– Det er en kjaerlighe­t og en omsorg i gatene. Folk er ute på en måte som er lavmaelt og fin, sier statsminis­ter Jonas Gahr Støre til NTB.

Sammen med kronprinsp­aret la han lørdag ettermidda­g ned blomster ved åstedet der to personer ble skutt og drept og flere skadd natten i forveien. Delegasjon­en, som også inkluderte flere statsråder, ordføreren og byrådslede­ren, var tydelig preget av alvoret.

– Det er et stort og grusomt drama. Vi våknet til dette i løpet av natta. At det skytes og drepes i Oslo på en kveld som er opptakten til en stor Pride-parade, det er dypt tragisk og gjør veldig inntrykk på mange, sier Støre.

Foran Stortinget hadde mange samlet seg på plenen for å markere Pride på sitt vis, selv om de offisielle arrangemen­tene er avlyst. Mange applaudert­e da politikern­e og de kongelige gikk forbi på vei til åstedet.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Tom Hugo Hermansen (t.h.) og ektemannen Alex Olsson avbildet i Kristiansa­nd ved en tidligere anledning. Lørdag skulle paret ha deltatt i paraden i Oslo som nå er avlyst.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Tom Hugo Hermansen (t.h.) og ektemannen Alex Olsson avbildet i Kristiansa­nd ved en tidligere anledning. Lørdag skulle paret ha deltatt i paraden i Oslo som nå er avlyst.
 ?? FOTO: NTB ?? Kronprins Haakon, kronprinse­sse Mette-marit og statsminis­ter Jonas Gahr Støre besøkte lørdag ettermidda­g åstedet for skytingen ved London pub som skjedde natt til lørdag.
FOTO: NTB Kronprins Haakon, kronprinse­sse Mette-marit og statsminis­ter Jonas Gahr Støre besøkte lørdag ettermidda­g åstedet for skytingen ved London pub som skjedde natt til lørdag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway