Fædrelandsvennen

Mmer de Sørlandet

-

russiske grensa av den ukrainske haeren.

I mars, da situasjone­n var roligere, jobbet bedriften med å skaffe transport for å få kjørt ut ferdige båter, som sto på lager, til kunder i Europa. Problemet var at ingen forsikring­sselskaper ville ha ansvaret for å forsikre nødvendige vogntog i en slik krigssitua­sjon.

Løsningen ble at Grand selv stiller garantier for vogntogene. Dermed fraktes det nå båter til blant annet Lillesand.

– I mai jobbet det 10–20 ansatte på fabrikken. De ble hentet inn for å fullføre de siste stegene knyttet til båter som nesten var ferdige, forklarer salgssjefe­n.

– Hvordan er situasjone­n nå?

– Situasjone­n er verre nå enn i mai. I begynnelse av juni angrep russerne Kharkiv med raketter. Nå presser de seg igjen mot byen, ved hjelp av tungt artilleri. Vi vet ikke hvordan morgendage­n blir, og hvordan situasjone­n hjemme eller på arbeidspla­ssen blir. Vi har ikke noe annet valg enn å kjempe for landet vårt og friheten vår, sier Borodin.

– Noen må vaere på slagmarken, mens andre må vaere på arbeid. Ukrainerne forstår at hvis vi ikke jobber og gjør økonomien sterk, så kan vi ikke vinne denne krigen. Grand har bygget båter i over 20 år. Vi elsker jobbene våre her på fabrikken. Vi ønsker å komme tilbake til det normale livet og gjøre det vi alltid har gjort – lage bedre og bedre båter og se lykkelige kunder, sier han.

SØKTE TILFLUKT I KJELLER

Trailersjå­før Volodymyr Hryshchenk­o, som vi møter i Lillesand, bor med familien rundt 50 kilometer utenfor Kharkiv. 54-åringen forteller at blant andre han, kona, tre barn og to barnebarn søkte tilflukt i en kjeller i nesten én og en halv måned da russerne invaderte landet.

– Det er som i andre verdenskri­g, da Hitler og tyskerne gikk til angrep, sier Hryshchenk­o på spørsmål om hva han tenker om krigen.

– Hvordan er det å bo i et land som er i krig?

– Det var først et sjokk. Etter hvert oppleves det som mer normalt at vi er i krig.

– Hvordan opplever du situasjone­n i Ukraina nå?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway