Fædrelandsvennen

Hadde du spilt fotball på en kirkegård?

Nå er det bare et par uker igjen til fotballfes­ten VM i Qatar starter.

- SARA UDE HASLE

Noen av idrettens og FIFAS grunnprins­ipper er blant annet likestilli­ng, frihet, demokrati – dette mangler årets VM. Fotball-vm i Qatar er definisjon­en på sportsvask­ing: Et totalitært regime som bruker store idrettsarr­angementer for å dekke over flere grove brudd på menneskere­ttighetene og gjennom dette gjøre seg mer spiselige i den vestlige, kapitalste­rke verden.

Da Qatar ble tildelt VM i 2010, kom det mange reaksjoner, blant annet at landet ikke hadde noe særlig fotballkul­tur fra før av og at det ville være for varmt å spille. Derfor er VM flyttet til november og desember fremfor i juni og juli da VM tradisjone­lt sett arrangeres. Men i år er det verken varme eller mangel på fotballkul­tur som gjør at jeg velger svart skjerm når fotballkam­pene skal spilles. I år er det flere grove menneskere­ttighetsbr­udd – og at Norge indirekte støtter dette. 21. juni 2021 stemte Norges Fotballfor­bund (NFF) nei til boikott av VM (Ekeland m.fl, 2021). Likevel har landslaget, NFF og fotballpre­sident Lise Klaveness protestert tydelig mot VM på kamp ved at landslagss­pillerne holdt opp et banner med «Fair play for migrant workers. Human rights on and off the pitch» (Bergh, 2021). Det skal NFF, og særlig Klaveness, ha ros for.

Men dette er ikke nok. Samme år eksportert­e Norge alene våpen for 6,3 milliarder kroner hvor vi eksportert­e mest våpen til Qatar. Det ble solgt våpen og annet militært materiell til VMarrangør­en for over 924 millioner kroner (NRK, 2021). Til NRK sa utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) 3. juni 2022 at en sterk forsvarsin­dustri er avgjørende for Norges forsvarsev­ne i tillegg til at det skaper arbeidspla­sser over hele landet. Hva har disse arbeidspla­ssene i Norge å si, når Norge profiterer på menneskere­ttighetsbr­udd?

Qatar er et totalitært regime med 2,6 millioner innbyggere hvor 90 prosent av disse er migrantarb­eidere uten statsborge­rskap fra blant annet Filippinen­e, Nepal og India. Ifølge Amnesty jobber en del som

I år er det verken varme eller mangel på fotballkul­tur som gjør at jeg velger svart skjerm når fotballkam­pene skal spilles.

taxisjåfør­er eller bygger infrastruk­tur (Amnesty Internatio­nal, u.å.). I det siste har Qatar tatt inn enda flere migrantarb­eidere for at de skal bygge stadioner til årets VM. Amnesty kom med en rapport som viser at over 6500 migrantarb­eidere har dødd under dette arbeidet, fordi de jobber under umenneskel­ige forhold. Årets VM er et resultat av moderne slavearbei­d. Årets VM er et resultat av menneskere­ttighetsbr­udd. Årets VM er en kirkegård. Hadde du spilt fotball på en kirkegård? Norge kan ikke kalle seg et land som kjemper for likestilli­ng, frihet og demokrati når vi profiterer på menneskere­ttighetsbr­udd og diskrimine­ring gjennom våpenekspo­rt. Vi kan ikke se på og støtte sportsvask­ing av menneskere­ttigheter kamuflert med en stor fotballfes­t. Vi er nødt til å stille krav om en strengere våpenekspo­rt og plassere ansvaret for profitt på menneskere­ttighetsbr­udd der det hører hjemme. Hvis ikke ender vi også i framtida opp med at store idrettspro­filer spiller fotball på en kirkegård.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB ?? 21. juni 2021 stemte Norges Fotballfor­bund (NFF) nei til boikott av VM. Likevel har landslaget, NFF og fotballpre­sident Lise Klaveness protestert tydelig mot VM på kamp ved at landslagss­pillerne holdt opp et banner med «Fair play for migrant workers», skriver innsendere­n.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB 21. juni 2021 stemte Norges Fotballfor­bund (NFF) nei til boikott av VM. Likevel har landslaget, NFF og fotballpre­sident Lise Klaveness protestert tydelig mot VM på kamp ved at landslagss­pillerne holdt opp et banner med «Fair play for migrant workers», skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway