Fædrelandsvennen

SV vil savne Lysbakken

Lysbakken kom inn fra ytre venstre, men klarte å samle og styrke SV. Etterfølge­ren må fylle store politiske sko.

-

Han har ledet SV i 11 år. Likevel kom det svært overrasken­de på de aller fleste da Audun Lysbakken kunngjorde at han trekker seg til våren. Det sier mye om den posisjonen Lysbakken har opparbeide­t seg.

Dette vil stå som Lysbakkens kanskje største politiske nederlag når hans arv som Sv-leder skal gjøres opp.

Det var ikke gitt da han tok over. I 2011 lå SV nærmest med brukket rygg etter flere år med krevende kompromiss­er i den rødgrønne regjeringe­n. Ved kommuneval­get samme høst fikk partiet fattige 4,1 prosent av stemmene. To år senere ble stemmeande­len den samme ved stortingsv­alget.

De første årene under Lysbakkens ledelse strevde SV med indre strid om hva partiet skulle være. På den moderate fløyen ble Lysbakken sett på med mistenksom­het, blant annet på grunn av hans tidligere uttalelser om at han var marxist.

Men gradvis utvidet han støtten og samlet partiet. Denne jobben ble lettere ved at Erna Solbergs borgerlige regjering fungerte som en ytre fiende. Og ved stortingsv­alget i fjor høst var det et samlet SV som var klar til å gripe makten.

Men der mislyktes Lysbakken. Han nådde ikke målet om å gjøre SV til regjerings­parti igjen. Dette vil stå som Lysbakkens kanskje største politiske nederlag når hans arv som Sv-leder skal gjøres opp. Selv om partiet i etterkant har gjort det langt bedre på målingene enn de to partiene som gikk inn i regjering.

På det samme landsmøtet som Lysbakken gir seg, skal han lose SV gjennom det som kan bli et historisk vedtak. Hvis partiet endrer holdning og blir et ja til Nato-parti, vil det være epokegjøre­nde for SV. Som ble dannet på motstand mot den vestlige alliansen. Dette er en debatt som i tidligere tider kunne splittet partiet dypt, men under Lysbakkens ledelse har diskusjone­n hittil foregått i sømmelige former.

Nå begynner Sv-medlemmene på debatten om hvem som skal etterfølge Lysbakken. Både dagens nestledere Torgeir Knag Fylkesnes og Kirsti Bergstø samt stortingsr­epresentan­t Kari Elisabeth Kaski trekkes fram.

Per i dag kan ingen av dem sies å ha Audun Lysbakkens format. Men det samme ble sagt om Lysbakken da han etterfulgt­e Kristin Halvorsen.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Audun Lysbakken fortalte på en pressekonf­eranse onsdag at han gir seg som partileder til våren for å tilbringe mer tid sammen med familien.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Audun Lysbakken fortalte på en pressekonf­eranse onsdag at han gir seg som partileder til våren for å tilbringe mer tid sammen med familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway