Fædrelandsvennen

Søndag arrangeres «Komplisert farsdag»

Ikke alle gleder seg til farsdag. Gunhild Maria Hugdal og Bjarte Leer-helgesen vil gjøre noe for de som strever med denne dagen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ANETTE OS anette.os@fvn.no

– Ikke alle har «verdens beste pappa», og de som har det vanskelig, kan lett kjenne på utenforska­p denne dagen, sier Bjarte Leer-helgesen, prest i Kirkens Bymisjon.

Bymisjonen skal for første gang arrangere en egen farsdag søndag 13. november. «Komplisert farsdag» skal rette fokus mot de vanskelige og brutte relasjonen­e.

– Mange har det fint på denne dagen, og det skal de få lov til. Men hvis man sitter igjen etter farsdag og tror at alt er perfekt hos alle andre, blir det feil.

– VELDIG UTBREDT

Vi trenger temadager og møteplasse­r med rom for komplekse, brutte og krevende relasjoner, mener etiker og teolog Gunhild Maria Hugdal ved Universite­t i Agder.

Hun kom med ideen til arrangemen­tet, som er gratis.

Da hun jobbet som prest, møtte hun på dette flere ganger. Familier som hadde konflikter, måtte møtes for å planlegge begravelse­r. Og under selve begravelse­n, kunne de ikke stå sammen.

– Som prest opplevde jeg flere ganger at familier måtte holde avstand under begravelse­n, og stå på hver sin side av graven på grunn av konflikten­e de hadde.

Leer-helgesen og Hugdal mener vanskelige relasjoner kan gjelde konflikter i familien, psykisk sykdom, skilsmisse­r, brudd med biologisk familie, noen opplever brudd med familie og venner etter å ha brutt ut av lukkede religiøse miljøer - og det kan handle om de som har opplevd vold og rusmisbruk i oppveksten.

På farsdagen skal de ha panelsamta­le hos Kirkens Bymisjon, med blant andre Martin Revheim. Han er prestesønn, gründer og forfatter, og har tidligere vært åpen om at han vokste opp med en far som var prest, og som slo og mishandlet familien sin.

– HANDLER OGSÅ OM HÅP

Ingen visste hva som skjedde bak hjemmets fire vegger, men i voksen alder har Revheim skrevet bok om oppveksten.

– Hans historie er en tøff historie, men den handler også om håp. Han har klart seg bra, tross

alt. Vi må stoppe den oppfatning­en om at fordi man har en utrygg oppvekst som Martin, så kan man ikke bli en trygg far selv. Klart, alle som opplever den type ting bærer preg av det. Men det er en myte at den type ting nødvendigv­is går i arv, sier Bjarte Leer-helgesen.

De skal åpne opp for samtaler på farsdagen. Og til slutt skal det holdes en enkel messe i kapellet hvor man kan tenne lys.

– ER I ALLE SAMFUNNSLA­G

Nå planlegger de også å arrangere «Komplisert morsdag» i februar.

Bjarte Leer-helgesen mener vi har en vei å gå når det gjelder å snakke om vanskelige forhold innad i familien.

– Jeg tror at samfunnet, og vi

som kirke, ikke har vært gode nok til å møte folk i komplisert­e nære relasjoner. Det er mange dager i løpet av et år hvor personer som har vanskelige familierel­asjoner kan kjenne på et ekstra utenforska­p. Man skal late som at alt er fint, og vanskelige ting blir lagt lokk på.

– Det kan være relativt små konflikter i familie som har blitt fastlåst. Så kommer disse markerings­dagene, og så er livet komplisert. Det er mye mer vanlig enn vi later som det er. Det finnes i alle samfunnsla­g, sier Bjarte LeerHelges­en.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Gunhild Maria Hugdal, etiker og teolog ved Universite­tet i Agder, og prest Bjarte Leer-helgesen i Kirkens Bymisjon, mener vi har en vei å gå når det gjelder å snakke om vanskelige forhold innad i familien.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Gunhild Maria Hugdal, etiker og teolog ved Universite­tet i Agder, og prest Bjarte Leer-helgesen i Kirkens Bymisjon, mener vi har en vei å gå når det gjelder å snakke om vanskelige forhold innad i familien.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Gunhild Maria Hugdal og Bjarte Leer-helgesen planlegger også å lage et arrangemen­t rundt morsdag i februar.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Gunhild Maria Hugdal og Bjarte Leer-helgesen planlegger også å lage et arrangemen­t rundt morsdag i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway