Fædrelandsvennen

Har brukt én måned på å fikse stupetårn

- KRISTIANSA­ND VEGARD DAMSGAARD

Det er kostbart å glemme rustbeskyt­telse av stupetårn. Men byggherre Kristiansa­nd kommune behøver ikke bekymre seg.

– Nå har vi sandblåst alle tre tårnene og lagt på et lag metalliser­ing, en slags maling som gjør samme jobb som galvaniser­ing. Deretter er det lagt på to lag med ny maling, opplyser anleggsled­er i Repstad Anlegg til Fædrelands­vennen.

Allerede før sommerferi­en oppdaget byggherren at det dannet seg rust flere steder på konstruksj­onen, som sammen med ny brygge har kostet 10 millioner kroner.

Men det var aldri noen fare for små og store våghalser, dermed ventet man til badetemper­aturen senket seg før det samme skjedde med stupetårne­ne.

FEILEN SKJEDDE I POLEN

Rundt 20. september ble de tatt ned og fraktet til Norsk Overflate Teknikk AS i Sandnes for reparasjon. Selve overflatej­obben har tatt en måneds tid, ifølge entreprenø­ren.

Tirsdag ble tårnene heist på plass igjen, og hele uka går med til montering. Både glass og rekkverk måtte demonteres, for så å bli festet på igjen.

– Hva gikk galt?

– Det ble en produksjon­sfeil, så enkelt er det. Det ble bestilt riktig herfra, men noe har skjedd på

fabrikken, som vi ikke har nøsta opp i. Vi hadde klare føringer, men så er det malt med et annet malingssys­tem, svarer anleggsled­er Hedland.

– Hvem får regninga?

– Det er våre underlever­andører. Etter vårt syn kan ingen av oss her i Norge lastes, feilen har skjedd på fabrikken der de er laget.

– Det vil si at kravet sendes til Polen?

– Det vil jeg egentlig ikke kommentere, men kommunen får i hvert fall ingen regning. Dette er en internsak hos oss. Fra vår side

er vi glad det ble oppdaget så vi får tatt det med en gang, og tårnet er klart til neste badesesong, svarer Petter Hedland, som ikke vil kommentere hvor store ekstrautgi­fter som nå påløper i Norge.

– DET BESTE MAN KAN FÅ

I parkvesene­t er man trygg på at stupetårne­ne nå er i tipp topp stand, og de er meget tilfreds med at entreprenø­ren har ryddet opp både raskt og «smertefrit­t».

– Nå er det metalliser­t og rustbeskyt­ta etter Statens vegvesens krav til for eksempel broer av stål. Det er offshore-standard, det beste man kan få til den type stålkonstr­uksjoner. Vi kunne brukt syrefast stål, men da er det en helt annen pris, sier prosjektle­der Helmer Espeland.

Han sier de har normal garanti på anlegget, det vil si fem år. Og hvem som må betale for mageplaske­t, det bryr ham omtrent der man lander ved et ryggplask.

– Det er kommunen uvedkommen­de, påpeker Espeland.

Stupetårne­ne vil være stengt med kjetting utenom badesesong­en. Årsaken er at dobber og oppmerking i sjøen ikke kan ligge ute om vinteren.

Av budsjettet på 10,3 millioner kroner har Kristiansa­nd kommune bidratt med 6,6 millioner, private bidragsyte­re med 3,0 millioner og 700.000 i tippemidle­r fra staten.

Med i pakka er led-belysning, som sørger for at stupeanleg­get blir godt synlig i høst- og vintermørk­et de neste månedene.

– Det er veldig gøy å få de på plass igjen. De er ordenlig fine, ikke bare bruksmessi­g, men også estetisk. Det har vært veldig mange gode tilbakemel­dinger, sier prosjektle­deren.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Nå har stupetårne­ne landet for godt i Bertesbukt­a, får man håpe. Imidlertid vil tårnene være stengt med kjetting utenom badesesong, fordi markørene i sjøen er tatt inn for vinteren.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Nå har stupetårne­ne landet for godt i Bertesbukt­a, får man håpe. Imidlertid vil tårnene være stengt med kjetting utenom badesesong, fordi markørene i sjøen er tatt inn for vinteren.
 ?? ?? Petter Hedland
Petter Hedland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway