Fædrelandsvennen

Måtte låne penger for å få sønnen fri

For å finansiere Viggo Kristianse­ns kamp måtte familien ut med 1,15 millioner kroner i advokatutg­ifter på få år. Forfatter mener familien ble utnyttet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Det kommer frem i Eivind Pedersens nye bok «I skyggen av Viggo».

Fædrelands­vennen har fått innsyn i den tidligere Dagbladetj­ournaliste­ns nye bok om Baneheia-saken som gis ut denne uken.

I kapittelet «Advokaten som fikk alle pengene» skriver Pedersen at advokat Sigurd Klomsæt fakturerte Svein Kristianse­n og familien for totalt 1,15 millioner kroner mellom 2009 og 2012.

«STØVSUGDE SPAREPENGE­NE»

«Han støvsugde til seg alt hva den lille familien hadde av sparepenge­r og sendte Svein Kristianse­n til banken for å ta opp nye lån – helt til banken så Svein inn i øynene og sa at han ikke fikk låne mer», står det i boken.

Fædrelands­vennen publiserte nylig et lengre intervju med Eivind Pedersen, der det fremkommer at han i mange år jobbet i skjul med saken til Viggo Kristianse­n. I den aktuelle perioden jobbet han også sammen med Klomsæt om å skrive Kristianse­ns gjenopptag­elsesbegjæ­ring.

I boken heter det at Kristianse­n betalte 923.997 kroner som skulle stå på en klientkont­o. Det er penger som skulle sikre advokaten lønn og brukes til nødvendige utgifter knyttet til saken.

BETALTE USA-KONFERANSE

Pedersen hevder utgifter på 230.000 kroner, blant annet til nye dna-undersøkel­ser og oversetter, likevel ble sendt videre til Kristianse­n. Pedersen mener «det aller meste» av pengene på klientkont­oen gikk rett i lommen til Klomsæt.

Spesielt en av Klomsæts regninger beskrives i boken som «uetisk»:

«Så til det verste eksempelet, som både er et lovbrudd, og som pronto ville tatt fra ham advokatbev­illingen», skriver han og viser til en regning i forbindels­e med kurs om rettssikke­rhet i USA, som Klomsæt deltok på, der Kristianse­n betalte for både reisen, hotellog restaurant­besøkene.

Pedersen mener familien også er fakturert på ulovlig grunnlag. Fra Gjenopptak­elseskommi­sjonen fikk Klomsæt «godkjent» 100 timers arbeid med saken. I boken skriver Pedersen at Klomsæt i tillegg til staten, også fakturerte Kristianse­n for 100 timer og totalt 111.250 kroner.

Pedersen skriver i boken at Svein Kristianse­n for et par år siden ba Terje Helland gå gjennom all kommunikas­jon og økonomi familien hadde med Klomsæt, og det er de tallene som forfattere­n baserer seg på i boken.

– LEVD PÅ SPAREBLUSS

Overfor Fædrelands­vennen bekrefter Svein Kristianse­n både summen og at han måtte gå i banken for å få lån.

– Jeg ønsker ikke å si så mye om pengene vi måtte betale, men det viktigste er at vi fikk guttungen ut av fengsel. Vi har levd på sparebluss i mange år. For meg var det jækla mye penger å betale. Jeg var bare en vanlig arbeider og måtte tjene dem på ærlig vis som alle andre, sier Kristianse­n.

Han ønsker ikke å si noe om betalingen av Usa-turen eller dobbelfakt­ureringen som kommer frem i boken.

Sigurd Klomsæt sier til Fædrelands­vennen at han ikke har husker hvor mye familien Kristianse­n betalte.

– Jeg mener det var under millionen, men arbeidet er for lengst avsluttet og levert fra meg, understrek­er advokaten.

– IKKE FÅTT DOBBELTBET­ALT

Han har ikke selv lest boken til Pedersen, men etter å ha blitt opplyst av Fædrelands­vennen slår han kraftig tilbake mot beskyldnin­gene.

– Alt jeg har gjort i denne saken har vært i henhold til avtale. Det finnes det både timelister og dokumentas­jon på. Jeg har brukt rundt 4000 timer på denne saken, og har gjort langt mer enn jeg har fått betalt for, sier Klomsæt.

– Måtte Kristianse­n betale for reise, hotell, restaurant­er da du var på kurs i USA?

– Ja, det var for både Sjødin og meg. Det var avtalt og avklart med familien Kristianse­n, og noe som skulle komme Viggo Kristianse­n til gode, mener Klomsæt.

– Er det riktig at du fakturerte både staten og Kristianse­n for de 100 timene du fikk godkjent?

– Nei, jeg har ikke fått dobbeltbet­alt. Dette er helt meningsløs­t å kommentere, sier Sigurd Klomsæt.

SJØDIN REAGERER

Etter at saken ble publisert på fvn.no fikk Fædrelands­vennen en henvendels­e om at advokat Arvid Sjødin ikke kjenner seg igjen i at han skal ha krevd Usa-turen dekket av Kristianse­n.

Onsdag tilbakevis­er Sjødin uttalelsen fra Klomsæt.

– Jeg var med på Usa-turen og deltok på «Innocent project», men kan aldri huske at jeg krevde betalt av Svein Kristianse­n, sier Sjødin onsdag morgen og sier han skal sjekke dette opp i løpet av dagen.

– Hun på regnskap er syk i dag, men jeg har nå snakket med Svein Kristianse­n og sjekket bilagene selv. Bortsett fra en regning på mellom 30.000 til 50.000 kroner som gikk til rettighete­r av bloggene, har jeg alltid betalt alt selv, sier Sjødin noen timer senere.

Derimot minnes han en tur til London i forbindels­e med nye dna-analyser. Da betalte Sjødin for seg selv, mens Kristianse­n betalte for både Klomsæt og Eivind Pedersen.

Eivind Pedersen sier til Fædrelands­vennen at Svein Kristianse­n betalte hans London-tur, men at Klomsæt ikke informerte ham om det.

Sjødin mener han har brukt rundt 3500 arbeidstim­er på saken, og kommer til å kreve dem tilbakebet­alt dersom Viggo Kristianse­n formelt blir frifunnet 15. desember. Da trer det i kraft en hjemmel i straffepro­sessloven som sier at alle som har jobbet med saken har krav på å få tilbakebet­alt.

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: ESPEN SAND ?? – Vi har levd på sparebluss, sier Svein Kristianse­n. Familien til Viggo Kristianse­n måtte betale over en million kroner til advokaten i årene 2009 til 2012.
ARKIVFOTO: ESPEN SAND – Vi har levd på sparebluss, sier Svein Kristianse­n. Familien til Viggo Kristianse­n måtte betale over en million kroner til advokaten i årene 2009 til 2012.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway