Fædrelandsvennen

– Mange spor gikk tapt

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen mener politiet begikk flere tabber i starten av etterforsk­ningen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Pedersen var på jobb for Dagbladet da Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble voldtatt og drept i Baneheia i mai 2000. Han ble tidlig overbevist om at Viggo Kristianse­n var uskyldig dømt, og har siden engasjert seg i Kristianse­ns kamp for å få saken gjenopptat­t.

Denne uka lanserte Pedersen sin nye bok, «I skyggen av Viggo. Halve livet bak gitteret». I boka skriver Pedersen at det ble gjort flere tabber som førte til at spor gikk tapt.

Funnet av en tom brusflaske blir omtalt som «den første store polititabb­en».

Da jentene ikke kom hjem fra badeturen 19. mai, dro flere familiemed­lemmer til Baneheia for å lete. Natt til lørdag 20. mai fant de en tom brusflaske av merket Siesta. De to jentene hadde fått med seg en slik flaske da de dro hjemmefra.

I beslagsrap­porten til politiet framgår det at familiemed­lemmet leverte flaska til politiet, fordi den lignet på flaska jentene hadde fått med seg til badeturen. Den ble plassert i en bil og deretter flyttet til et telt med andre innsamlede gjenstande­r.

Halvannet døgn senere, klokka 20.37 søndag 21. mai, ble jentene funnet.

KUNNE SIKRET FLERE SPOR

Ifølge Pedersen lå jentene få meter unna hvor flasken ble funnet natt til lørdag. Han mener at jentene hadde blitt funnet langt tidligere, dersom det hadde blitt gjort søk i dette området med en gang.

– Dette var en brusflaske som ikke var til salgs i Kristiansa­nd, så kommer pårørende med ei flaske tilsvarend­e den som jentene hadde med seg – politiet skulle da trykket på alarmknapp­en. Jentene kunne vært funnet før det var gått tolv timer, sier Eivind Peder

sen til Dagbladet, som omtalte saken først.

Biologisk materiale brytes ned over tid. Dersom jentene hadde blitt funnet tidligere, hadde politiet og rettsmedis­inerne trolig hatt større mulighet til å finne Dna-spor.

Flasken ble senere sendt til teknisk undersøkel­se. Det ble da gjort funn av fingeravtr­ykk fra to personer: familiemed­lemmet som fant flasken og en polititjen­estemann. Det ble ikke gjort funn av DNA.

VIL IKKE KOMMENTERE

Den andre store tabben skjedde søndag ettermidda­g, skriver Pedersen. Da ble jentenes badetøy funnet gjemt i en mur.

Letemannsk­apene fra Røde Kors skal ha lagt de blodige klærne i en brukt plastpose de fant ved brygga. Pedersen mener forklaring­en på handlemåte­n må være mangelfull­e instrukser fra politiet.

Politimest­er i Agder, Kjerstin Askholt, ønsker ikke å kommentere Pedersens omtale av polititabb­ene.

– Det skal nå gjennomfør­es en ekstern gjennomgan­g av hele Baneheia saken, og jeg finner det derfor ikke riktig at Agder politidist­rikt svarer på disse spørsmålen­e nå. Denne typen spørsmål om etterforsk­ningen hører etter min vurdering hjemme i den eksterne gjennomgan­gen av hele denne saken, skriver Askholt i en epost til Fædrelands­vennen.

BARE ARMER UNDER OBDUKSJON

Pedersens bok inneholder også detaljerte beskrivels­er fra etterforsk­ningen Oslo-politiet gjennomfør­te etter gjenåpning­en i 2021. Etterforsk­ningen avdekket blant annet et Dna-funn fra obdusent Torleif Rognum på leggen til Stine Sofie Sørstrønen.

Rognum og andre som var til stede under obduksjone­n har det samme Dna-fragmentet som ble brukt som bevis mot Viggo Kristianse­n under rettssaken­e i 2001 og 2002. Riksadvoka­ten mener funnet av legens DNA på leggen til Sørstrønen styrker hypotesen om kontaminas­jon.

Ifølge Pedersens bok har Oslopoliti­et undersøkt alle bildene som ble tatt under obduksjone­n. Bildene viste at legene hadde hårnett, hansker og munnbind, men en eller flere av dem er avbildet med bar hud fra håndleddet til like over albuen.

– I stedet for å dekke seg til, sto de og jobbet med bar hud på armene, bortsett fra engangshan­sken på hendene, skriver Pedersen.

Han mener dette viser at DNAfunnet på Lena Sløgedal Paulsen, som bidro til domfellels­en av Kristianse­n, kan ha kommet fra en av obdusenten­e.

Rettsmedis­iner Torleif Rognum ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen hadde med seg denne flasken på badetur 19. mai 2000. Den ble funnet like ved åstedet natt til lørdag 20. mai, men det ble ikke gjort noe søk i området. Først søndag 21. mai ble jentene funnet.
FOTO: POLITIET Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen hadde med seg denne flasken på badetur 19. mai 2000. Den ble funnet like ved åstedet natt til lørdag 20. mai, men det ble ikke gjort noe søk i området. Først søndag 21. mai ble jentene funnet.
 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? Tekniske undersøkel­ser på åstedet i Baneheia i mai 2000.
ARKIVFOTO: LARS HOEN Tekniske undersøkel­ser på åstedet i Baneheia i mai 2000.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway