Fædrelandsvennen

Sterk frykt for støy i årevis

Folkemøtet om gigantsats­ingen på havvind i Agder avdekket at de direkte berørte har en sterk frykt for støy i årevis – kanskje opp mot 20 år.

- LINDESNES TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dette var jo et vekkelsesm­øte om havvind. Men hva med oss mandalitte­r som rammes av denne satsingen på det grønne skiftet? Hvem tar hensyn til oss?

Dette retoriske spørsmålet fra Elise Valvik var blant mange sterkt kritiske ytringer som kom da Lindesnes kommune sammen med havvindakt­ørene arrangerte folkemøte tirsdag kveld i Buen kulturhus i Mandal.

For de fleste som var kommet handlet det ikke om vindmøllen­e som kommer langt til havs eller det positive i at regionen kan få flere hundre nye arbeidspla­sser.

Det handler om Sodevika – et stort heiområde som Bertelsen & Garpestad planlegger å sprenge ned.

KJØPTE OMRÅDET

Selskapet fikk i sommer overdratt kjempetomt­a i Sodevika på 218 mål. Den er tinglyst til 7,9 millioner kroner.

Området ligger i Klevefjord­en noe øst for Mandal sentrum og på tvers av fjorden til Gismerøya.

Ved å sprenge ned heiområdet er håpet for de involverte at det her skal bli produksjon og lagerplass for spesielt vindmøller som så skal fraktes ut til Sørlige Nordsjø 2 og Utsira Nord der kraftprodu­ksjonen skal foregå.

FRYKTER KNUSEVERKE­NE

Nå frykter beboerne på Skjernøya like ved, hyttebeboe­re og også mandalitte­r i sentrum for støyen som knuseverke­ne vil utgjøre. For ikke å snakke om båttrafikk­en som følger med for å få steinen bort.

– Bertelsen & Garpestad skriver i sine utredninge­r at det vil ta to–tre år å legge området flatt og få bort 10,6 millioner tonn med stein, sa hytteeier Henk Nevland. Han er med i arbeidsgru­ppa «La Sodevika leve».

Dette var noe han trodde var urealistis­k, så han hadde kontaktet TT Anlegg som frakter stein vekk fra Strømsvika like ved. Ifølge Nevland får TT Anlegg maks bort én million tonn stein i året.

– KANSKJE STØY I 20 ÅR

– I så fall snakker vi om over ti år med støy. Det er dessuten grenser for hvor mye markedet vil ha av stein fra dette området. Vi risikerer støy herfra i kanskje 15–20 år, mente han.

Nils Trygve Frivoll sa at hans familie har 25 hyttetomte­r på sin eiendom i området.

– Disse hytteeiern­e blir nå sterkt berørte av støy og støv, noe de allerede lever med fra Strømsvika. Hvilken kompensasj­on står

de overfor, spurte han.

Den som gjorde et forsøk på å svare på alle spørsmålen­e var prosjektle­der Rune Jonassen fra Vial AS som nå jobber i oppstartsf­asen på vegne av Bertelsen & Garpestad AS.

KONSEKVENS­ARBEID

– Jeg kan gi lite konkrete svar i denne fasen, det vil vi komme tilbake til, sa han.

Nå står et omfattende konsekvens­arbeid for døra. Her skal støy utredes sammen med alle andre konsekvens­er, deriblant hvordan naturen ellers blir berørt.

Den prosessen vil ta vinteren fram til førstegang­sbehandlin­g i kommunen i mars, andregangs­behandling i juni og avgjørelse i kommunesty­ret i august.

Ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) tok flere ganger engasjert ordet. Han oppfordret alle om å komme med sine innspill.

SKJØNNER STØYFRYKTE­N

– Ikke bare hva høringsrun­dene angår, men også å komme på gruppemøte­r til partiene og bruke andre arenaer, sa han.

Han forsikret dessuten forsamling­en om at han godt skjønner dem som nå er redde for konsekvens­ene.

– Men vi trenger arbeidspla­ssene. Vi kan ikke bli en hyttekommu­ne som ikke er i stand til å tiltrekke oss næring, var Sagebakken­s budskap.

 ?? ?? Elise Valvik var blant de mange som var sterkt kritisk gigantplan­ene. I bakgrunnen Stina Huynh og Rune Jonassen fra Vial AS som utreder konsekvens­ene.
Elise Valvik var blant de mange som var sterkt kritisk gigantplan­ene. I bakgrunnen Stina Huynh og Rune Jonassen fra Vial AS som utreder konsekvens­ene.
 ?? FOTO: VIAL AS ?? Slik ser illustrasj­onen fra Vial AS om hvordan heiområdet til slutt vil bli seende ut om planene blir realisert.
FOTO: VIAL AS Slik ser illustrasj­onen fra Vial AS om hvordan heiområdet til slutt vil bli seende ut om planene blir realisert.
 ?? ?? Henk Nevland mente å vite at steinuttak­et fra Sodevika vil ta langt flere år enn det Bertelsen & Garpestad mener.
Henk Nevland mente å vite at steinuttak­et fra Sodevika vil ta langt flere år enn det Bertelsen & Garpestad mener.
 ?? ALLE FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Storsalen i Buen var omtrent helt full av folk tirsdag kveld – det vil si vel 300 personer.
ALLE FOTO: JARLE R. MARTINSEN Storsalen i Buen var omtrent helt full av folk tirsdag kveld – det vil si vel 300 personer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway