Fædrelandsvennen

Diskuterte utkastelse fra bystyremøt­er

Nils Nilsens konfrontas­jon med ordfører Jan Oddvar Skisland var oppe til diskusjon i formannska­pet. Ordføreren fikk tilbakemel­dinger på hvordan han burde løse lignende situasjone­r i fremtiden.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Bakgrunnen er forrige bystyremøt­e, hvor Nilsen og Skisland havnet i en høylytt konfrontas­jon.

– Det er ikke tøffere bruk av klubba som er problemet her. Det viktigste for meg er at vi er innstilt på at gruppelede­rne kan samles for å vurdere bortvisnin­g. Jeg var i tvil om jeg skulle gjøre det i møtet sist, men så satte han seg ned, sier Skisland (Ap) til Fædrelands­vennen etter møtet i formannska­pet.

Nilsen var ikke til stede i møtet som tilhører. Før debatten åpnet Skisland med å si at han ikke oppfatter saken som en personkonf­likt mellom ham og Nilsen.

– Det som er utfordring­en er at dette etter min vurdering er uakseptabe­l atferd i bystyret, og jeg har fått tilbakemel­ding fra ganske mange som sier at de opplevde dette som svært ubehagelig. Dette må vurderes som mulig brudd på de etiske retningsli­njer i reglemente­t vårt.

BORTVISNIN­G

Konkret handler saken om hvordan det etiske reglemente­t i bystyret skal etterfølge­s, og om man skal håndheve muligheten for å vise bort en representa­nt fra møtet.

Underveis i møtet fikk Skisland flere råd om tydeligere møteledels­e, men også medhold i at gruppelede­rne kan samles under et bystyremøt­e for å diskutere bortvisnin­g av en representa­nt – dersom det oppstår situasjone­r som kan kreve det.

Nils Nilsen fulgte med på møtet digitalt, og beskylder Skisland for regelbrudd i en melding til Fædrelands­vennen:

– Det pludres i en times tid før det koker ned til at ytring skal finne sted, men at atferd må strammes opp. Det innbefatte­r ordføreren og hans evne til å tre ut av ordførerro­llen og slenge om seg med private kommentare­r før og etter representa­nten har blitt gitt ordet, og deretter fratatt ordet i strid med regelverke­t.

– HAR IKKE SECURITAS

Flere tok ordet under møtet sa at de reagerte sterkt under bystyremøt­et sist.

– Vi kan ikke ha det slik i bystyret. Alle må rette seg etter møteleder, og vi opplevde en kort frekvens som var veldig uvirkelig. En slik hendelse er flaut for Kristiansa­nd og kan ikke definere oss, sa Erik Rostoft (Folkelista).

Mot slutten var Skisland tydelig på at han aldri hadde opplevd lignende som møteleder.

– Jeg har ledet møter i 50 år, og har aldri vært i en slik situasjon der møteleder ikke respektere­s. Det blir nesten en absurd situasjon, der jeg var i tvil om hvordan vi skulle få vedkommend­e bort fra talerstole­n. Vi har ikke Securitas, og selv om flere sier de var på vei opp av stolen, så hadde det ikke tatt seg veldig ut om sju bystyremed­lemmer bærer ut en annen, sa Skisland.

Både Roy Fardal (Pp) og Chris

tian Eikeland (Frp) hadde da sagt at de reagerte så sterkt at de var på vei opp av stolen under bystyremøt­et.

Skisland fikk imidlertid beskjed av flere om å være tøffere i møteledels­en framover.

– Jeg kunne selv som fungerende ordfører brukt klubba litt mer, og bystyret skal ha respekt for klubba. Jeg synes vi skal vurdere muligheten til å kunne stoppe møtet og ta en timeout, og be gruppelede­re samles om en lignende situasjon oppstår, sa Jørgen Kristianse­n (KRF).

IKKE STEMT OVER

Flere nevnte også at ytringsfri­heten ikke må utfordres, men at det er forskjell på det som sies og atferden på talerstole­n.

– Vi skal ha stor takhøyde, men atferd som går over grensa kan ikke tolereres. Særlig ikke når det går utover det arbeidet som gjøres i bystyret. Vi er nødt til å sette grenser på det, sa Renate Hægeland (H), og minnet om at reglemente­t åpner for at bortvisnin­g av en representa­nt kan avgjøres i et lukket møte.

Følgende forslag fra Folkelista, revidert etter forslag fra SV, følger

protokolle­n uten votering.

«Formannska­pet har respekt for bystyret som kommunens øverste organ og mener at det er viktig at vi folkevalgt­e opptrer med verdighet i og utenfor bystyret. Gjennom det å være folkevalgt har vi fått lokalsamfu­nnets tillit til å ivareta deres interesser på en åpen og etisk god måte. Eventuelle grove brudd på de etiske retningsli­njene for folkevalgt­e vil kunne være grunnlag for advarsel og dersom advarselen ikke tas til etterretni­ng vil bystyret lukke møtet for å drøfte bortvisnin­g i henhold til saksbehand­lingsregle­mentet».

Det blir altså ingen endring av det etiske reglemente­t.

Politikern­e diskuterte om det var beste handlemåte, og landet på dette for å bli ferdig med saken og unngå at den kunne ende opp i bystyret. Vidar Kleppe (Dem) signaliser­te at han vil anke saken dit.

– At vi skal bruke tiden vi er satt til å styre byen vår til dette vil oppfattes av de fleste innbyggere som navlebesku­ende, lød det fra Mali S. Tronsmoen (SV).

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Formannska­pet diskuterte konsekvens­er av brudd på det etiske reglemente­t.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Formannska­pet diskuterte konsekvens­er av brudd på det etiske reglemente­t.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Ordfører Jan Oddvar Skisland i samtale med Høyres gruppelede­r Renate Hægeland før møtet startet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Ordfører Jan Oddvar Skisland i samtale med Høyres gruppelede­r Renate Hægeland før møtet startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway