Fædrelandsvennen

Takket ja til fastpris på 6,49 kr kilowattim­en: – Jeg fikk panikk

- KRISTIANSA­ND TEKST: SINDRE HOPLAND sindre.hopland@fvn.no

Flere kunder føler seg lurt etter å ha takket ja til en fastpris på strøm som er mange ganger høyere enn dagens spotpriser. Strømselsk­apet sier produktet er etterspurt, og at høsten har blitt langt varmere enn antatt.

Det er strømselsk­apet LOS som står bak avtalen Ragnhild Wennberg og en rekke andre har bundet seg opp til i november og desember.

– Jeg fikk et tilbud gjennom LOS forutsigba­r. Jeg hadde en fastprisav­tale tidligere også, den var ikke spesielt gunstig, men ikke drepende heller, sier Wennberg og fortsetter:

– Men med prisene i sommer så var det vanskelig å få endene til og møtes, så da jeg fikk tilbud om ny fastpris og så hvor høy den var, så var jeg redd for at spotprisen kom til å øke veldig framover.

Fastprisav­talen på 6,49 kroner kilowattim­en er gjeldende for to måneder fram til nyttår.

Samtidig har spotprisen dundret i bakken den siste tida, noe som gjør at differense­n mellom Wennbergs fastavtale­pris og spotprisen­e har blitt veldig stor.

– Jeg vet ikke hvordan det blir med julebakste­n i år, sier Wennberg som også er Venstre-politiker.

– FIKK PANIKK

Den siste uka har flere personer kontaktet Fædrelands­vennen om fastprisav­talen fra LOS. På Facebook er det også en rekke vitnesbyrd fra kunder som føler seg lurt.

Wennberg har samme budskap. Hun sier den korte tidsfriste­n om å bestemme seg for avtalen, samt det hun mener er liten informasjo­n om risikoen knyttet til tilbudet.

– Jeg kommer til å bytte leverandør, da jeg føler meg lurt. Det er rett og slett ikke tillit til at de vil gi gode avtaler til meg som forbruker, sier Wennberg.

– Jeg krisemaksi­merte og fikk panikk da det var veldig kort frist for å bestemme seg for tilbudet, sier hun.

– Hva konkret er det du reagerer på?

– Det er det med liten skrift jeg reagerer på. At man må sette seg så vanvittig inn i noe så grunnlegge­nde som strøm.

Hun har vurdert å bryte avtalen, men det medførte et gebyr på rundt 5000 kroner.

– Nå har ikke fiskene lys i akvariet, og jeg måler hele tida forbruket. Men jeg kommer meg ikke lenger ned. Frys og kjøleskap må jo stå på.

LOS: – INGENTING MED LITEN SKRIFT

LOS forklarer at de ikke kan gå ut med hvor mange som har benyttet seg av fastprisav­talen. Strømselsk­apet understrek­er at de kjøper inn strømmen for kunden frem i tid, og at en lavere pris ikke gir selskapet noen ekstra fortjenest­e.

– Målet med fastprisav­taler er at kunden skal kunne velge forutsigba­rhet, og vi har vært tydelige på at de faktiske strømprise­ne kan slå begge veier, skriver leder for salg og kundeopple­velse i LOS, Rolf Bjarne Eriksen, i en melding til Fædrelands­vennen.

Han sier at risikoen ble uthevet i tilbudet, og det ble presisert at strømstøtt­en beregnes fra spotprisen – ikke fastprisen. LOS-LEderen sier det ikke er mulig å gi lengre frist for å benytte seg av tilbudet fordi selskapet har svært kort tid på å kjøpe inn strømmen til den gitte prisen.

– Ingen informasjo­n er gjemt bort med liten skrift, sier Eriksen.

Han sier fastprisav­talen kan sammenlign­es med fastrente i banken, og at det har vært et etterspurt produkt.

– Gjennom sommermåne­dene kom kunder som valgte fastpris svært godt ut med en pris på 170 øre per kilowattim­e, mens spotprisen i perioder var oppe i 800 øre per kilowattim­e.

Han sier det så ut til at strømprise­ne skulle bli høy i vinter da de sendte ut tilbud om produktet, men at det nå har kommet langt mer nedbør enn normalt, og at det er mye varmere i Europa enn tidligere høstmånede­r.

FÅR LITE STRØMSTØTT­E

I Forbrukerr­ådet sier seniorrådg­iver Thomas Iversen at han ikke vil råde noen til å inngå Los-avtalen, og sier de har fått flere tilbakemel­dinger på avtalen.

– De som har kontakt oss om disse avtalene har fått forespeile­t at strømprise­n er ventet å bli veldig høy i løpet av vinteren, og denne fastprisav­talen er løsningen på det, sier Iversen.

Han mener avtalen er dyr med tanke på at strømstøtt­en tar mesteparte­n av prisen når den overstiger nivåer på seks kroner.

– Basert på våre utregninge­r må strømprise­n overstige 40 kroner kilowattim­en for at denne avtalen skal lønne seg.

– Tror du folk ikke forstår risikoen knyttet til fastprisko­ntrakter?

– Jeg er ganske sikker på at folk vet at det er risiko knyttet til fastprisav­taler. Samtidig har det blitt skrevet nyhetssake­r hvor det har blitt forespeile­t priser på mellom 10–20 kroner kilowattim­en. Men da er det snakk om enkelttime­r, og ikke uker eller måneder, sier Iversen.

Ettersom strømstøtt­en beregnes basert på spotprisen, som nå er relativt lav i forhold til Wennbergs fastpris, er det lite hjelp å hente fra staten.

– Det er ille å håpe på høyere spotpris, men da får jeg mer i strømstøtt­e, sier Wennberg.

Iversen i Forbrukerr­ådet sier at angrefrist­en også gjelder for fastprisko­ntrakter, og at det skal være vedlagt angrefrist­skjema ferdig utfylt. Er det ikke gjort dette, så er angrefrist­en på opptil 12 måneder.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ragnhild Wennberg er fortvilet over fastprisko­ntrakten hun har inngått med LOS.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ragnhild Wennberg er fortvilet over fastprisko­ntrakten hun har inngått med LOS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway